Ουκρανία: Η ΕΕ θα πρέπει να διπλασιάσει τη βοήθειά της προς τη χ

Οι ρωσικές δυνάμεις υπερτερούν αριθμητικά των ουκρανικών στρατευμάτων επτά έως δέκα φορές στις ανατολικές περιοχές στην Ουκρανία, δήλωσε στην Βουλή ο στρατηγός Γιούρι Σόντολ.

«Ο εχθρός υπερέχει των δυνάμεών μας 7-10 φορές»

«Ο εχθρός υπερέχει έναντι των δυνάμεών μας 7-10 φορές, μας λείπει ανθρώπινο δυναμικό» είπε ο Σόντολ, ο οποίος είναι διοικητής των στρατευμάτων στις περιοχές Χάρκιβ, Ντονέτσκ και Λουχάνσκ στην ανατολική Ουκρανία. Ο ουκρανικός στρατός, εξασθενημένος εξαιτίας μιας αποτυχημένης αντεπίθεσης στη διάρκεια του καλοκαιριού του 2023 και μιας δυτικής βοήθειας που εξαντλείται, προσπαθεί να αναχαιτίσει τις ρωσικές επιθέσεις σε διάφορα σημεία του μετώπου.

Για να το κάνει αυτό, χρειάζεται άνδρες και πυρομαχικά. Αντιμετωπίζοντας δυσκολίες να βρει εθελοντές, η Ουκρανία διεύρυνε αρχικά την επιστράτευση, μειώνοντας την ηλικία όσων καλούνται να παρουσιαστούν στον στρατό από τα 27 στα 25 έτη. Η βουλή ενέκρινε το αμφιλεγόμενο νομοσχέδιο για την επιστράτευση στην Ουκρανία, το οποίο δεν προβλέπει προθεσμία αποστράτευσης των στρατιωτών. Επίσης, άρχισε και η συζήτηση στράτευσης κατάδικων στον ουκρανικό στρατό, με αντάλλαγμα να τους απονέμεται χάρη.

Για βρετανούς κομμάντος μιλά η FSB

Την ίδια ώρα, η ρωσική Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Ασφαλείας (FSB) ανέφερε ότι η βρετανική μονάδα των ειδικών δυνάμεων του Βασιλικού Πολεμικού Ναυτικού της Βρετανίας, SBS (Special Boat Service), έχει επιχειρήσει στην Ουκρανία και έχει συνδράμει τις ουκρανικές δυνάμεις να πραγματοποιούν επιχειρήσεις κατά των ρωσικών δυνάμεων, την ώρα που εντείνεται η συζήτηση για αποστολή ΝΑΤΟϊκών δυνάμεων στη χώρα.

Η FSB, ο κύριος διάδοχος της σοβιετικής KGB, δήλωσε ότι απέτρεψε ένα σχέδιο των βρετανικών ειδικών δυνάμεων να αποβιβάσουν Ουκρανούς στρατιώτες σαμποτέρ στο Τεντρόφ Σπλιτ, μια αμμουδιά στη Μαύρη Θάλασσα. Ανέφερε ότι είχε συλλάβει έναν ανώτερο στρατιώτη των ειδικών δυνάμεων του ουκρανικού Πολεμικού Ναυτικού και έδωσε το όνομα και την ημερομηνία γέννησής του. Η υπηρεσία ανέφερε ότι μονάδα των ουκρανικών ειδικών δυνάμεων «ήταν υπό την εποπτεία μιας ομάδας της SBS, που δείχνει την άμεση εμπλοκή της Βρετανίας στην σύγκρουση».

Η SBS είναι ένα τμήμα των ειδικών δυνάμεων του Βρετανικού Ναυτικού, που δημιουργήθηκε στις πρώτες μέρες του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου. Η μονάδα έχει συμμετάσχει σε ορισμένες από τις πιο μεγάλες συγκρούσεις των τελευταίων 70 ετών, όπως ο πόλεμος της Κορέας, στη Βόρειο Ιρλανδία, ο πόλεμος των Φάκλαντς, της Σιέρα Λεόνε, του Αφγανιστάν και του Ιράκ. Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν έχει δηλώσει ότι στρατιωτικό προσωπικό του ΝΑΤΟ βρίσκεται ήδη στην Ουκρανία, ωστόσο οι ΗΠΑ και οι βασικοί Ευρωπαίοι σύμμαχοι τους έχουν δηλώσει ότι δεν σχεδιάζουν να στείλουν χερσαία στρατεύματα στην Ουκρανία.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Πηγή: economico.gr