Νέα δραματική έκκληση για βοήθεια, κυρώσεις κατά της Ρωσίας και επιβολή no-fly-zone πάνω από την Ουκρανία έκανε ο πρόεδρος της χώρας, μιλώντας μέσω τηλεδιάσκεψης στον Κογκρέσο των ΗΠΑ.

Ο Βολοντιμίρ Ζελένσκι τόνισε ότι «η Ουκρανία υπόκεται καθημερινά σε ρωσικές επιθέσεις αεροπορικώς και χερσαίες, αλλά αυτά δεν μας κάμπτουν. Βρισκόμαστε στις χειρότερες δυνατές συνθήκες από τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο. Θέλω να σας ευχαριστήσω εκ μέρους του ουκρανικού λαού, που έχει ξεσηκωθεί, πατεράδες, μητέρες και κόρες κατά των εισβολέων».

Επιμένει σε no-fly-zone

«Θυμάμαι τα πρόσωπα των προέδρων που θεμελίωσαν τη δημοκρατία στις ΗΠΑ. Είναι ακριβώς το ίδιο που επιθυμούμε κι εμείς εδώ στην Ουκρανία: τα βασικά που καθορίζουν τη δική σας καθημερινότητα. Όταν το κακό προσπάθησε να μετατρέψει τις πόλεις σας σε πεδία μάχης. Αυτό συμβαίνει και εδώ, η Οδησσός, το Χάρκοβο, η Μαριούπολη υπόκεινται αυτές τις επιθέσεις και το θάνατο από αέρος για χιλιάδες αμάχους», τόνισε.

Προσέθεσε, δε, ότι «οι ουκρανικές δυνάμεις αμύνονται, αλλά έχουμε βληθεί από βόμβες ακριβείας και διασποράς, κάτι που ΗΠΑ και Ευρώπη δεν έχουν ζήσει εδώ και δεκαετίες. Πόσο δύσκολο είναι να επιβληθεί ζώνη απαγόρευσης πτήσεων στην Ουκρανία; Είναι κάτι που μπορεί να γίνει, αλλά αν αυτό είναι πάρα πολύ να σας το ζητήσουμε, ξέρετε ότι χρειαζόμαστε πυραυλικές συστοιχίες και αεροπλάνα μαχητικά, που θα βοηθήσουν να σταματήσουν οι ρωσικές επιθέσεις και κατά των ευρωπαίων».

«Θέλουμε να λογοδοτήσουν οι Ρώσοι εγκληματίες»

Παράλληλα, ο Ζελένσκι είπε ότι «έχω ένα όνειρο και μία ανάγκη: να προστατευτούν οι ουρανοί μας. Είναι αυτό που νιώθετε κι εσείς όταν ακούτε τις λέξεις “έχω ένα όνειρο”. Σας ευχαριστούμε για όλα όσα έχετε κάνει για την εκπαίδευση των στρατιωτών μας, τον οπλισμό, την οικονομική βοήθεια. Είμαι ευγνώμων στον πρόεδρο Μπάιντεν. Θέλουμε να λογοδοτήσουν οι Ρώσοι εγκληματίες, το λέω καθημερινά μέχρι να σταματήσει η ρωσική στρατιωτική μηχανή».

Συνεχίζοντας στο ίδια πλαίσιο, υπογράμμισε ότι «προτείνουμε οι κυρώσεις κατά της Ρωσίας να αφορούν σε όλους όσους στη Ρωσία έχουν κρατήσει τα αξιώματά τους, από τους βουλευτές έως τους δημοσίους υπαλλήλους που στηρίζουν αντικειμενικά τη ρωσική εισβολή. Επίσης όλες οι αμερικανικές επιχειρήσεις να φύγουν από τη Ρωσία. Ασκήστε πίεση ώστε να μην κερδίζει η Ρωσία ούτε μισό δολάριο από τις συναλλαγές της με τις ΗΠΑ».

«Κλείστε τις πόρτες σας στα ρωσικά αγαθά»

«Κλείστε τις πόρτες σας στα ρωσικά αγαθά. Χρειάζονται νέα μέσα ώστε να κινηθούμε γρήγορα και αποτελεσματικά για να σταματήσει ο πόλεμος. Θα ήταν καλό να κάναμε κάτι για να τον σταματήσουμε σε 24 ώρες. Δεν έχουμε τέτοια εργαλεία. Εμφανίζονται νέες συμμαχίες, νέα εργαλεία. Εμείς σας προτείνουμε τη δημιουργία μιας ομάδας χωρών ώστε να σταματούν όλοι οι πόλεμοι σε 24 ώρες με κυρώσεις, στρατιωτικές επεμβάσεις. Έτσι βοηθούμε όσους είναι θύματα επιδημιών και καταστροφής», τόνισε.

Κλείνοντας και καταχειροκροτούμενος, ο Ουκρανός πρόεδρος είπε ότι «υπενθυμίζω και την καμπάνια εμβολιασμού. Χρειάστηκαν μήνες για να διασφαλίσουμε ότι θα αντιδράσουμε ταχύτερα απ’ ό,τι στο παρελθόν. Αγαπητοί φίλοι με την κινητοποίησή σας ήδη από σήμερα θα μπορέσουμε να σώσουμε χιλιάδες ζωές, ανθρώπους που ζουν οδύνη από τις διαρκείς καταστροφές. Έχετε δει τις εικόνες της καταστροφής», ενώ στη συνέχεια πρόβαλλε βίντεο προς το Κογκρέσο και τους Αμερικανούς τηλεθεατές με εικόνες από τη φρίκη του πολέμου στην Ουκρανία.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Πηγή: economico.gr