Άλλος ένας κορυφαίος Ευρωπαίος αξιωματούχος «χτυπά καμπανάκι» για τις συνέπειες που θα έχει για την Ευρώπη μια απόφαση για εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο και φυσικό αέριο.

Ο πρώην αντιπρόεδρος της ΕΚΤ και πρώην διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας της Πορτογαλίας, Βίτορ Κονστάσιο, με ανάρτησή του στα social media προειδοποίησε για τον κίνδυνο που ελλοχεύει για την ευρωπαϊκή οικονομία μια τέτοια απόφαση, τη στιγμή που οι ΗΠΑ ετοιμάζονται να ανακοινώσουν εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο και η Μόσχα προειδοποιεί με αντίποινα.

Συγκεκριμένα, ο Κονστάνσιο σημείωσε ότι «οι ΗΠΑ είναι έτοιμες να ανακοινώσουν απαγόρευση των εισαγωγών πετρελαίου από τη Ρωσία. Μοιάζει περισσότερο με κίνηση “εσωτερικής κατανάλωσης”, καθώς η Ευρώπη δεν μπορεί να την ακολουθήσει βραχυπρόθεσμα και όταν η Ρωσία ήδη έχει πρόβλημα να βρει αγοραστές. Άλλη μια αύξηση στις τιμές το πετρελαίου, κάνοντας ακόμα μεγαλύτερο το κόστος για την Ευρώπη».

Κίνδυνος ύφεσης

Ο Κονστάνσιο συνέχισε λέγοντας ότι «η Ευρώπη κανονικά εισάγει το 20% του πετρελαίου της από την Ρωσία. Παρά την ξεκάθαρη ηθική υποχρέωση να πληγεί η ρωσική οικονομία, η σοβαρή αποδυνάμωση της ευρωπαϊκής οικονομίας σε αυτή τη φάση δεν θα είναι συνολικά θετική. Η Γερμανία έχει δίκιο και ήδη η ρωσική οικονομία “αιμορραγεί” και καταρρέει. Η απαγόρευση εισαγωγών πετρελαίου και αερίου, όπως κάνουν οι ΗΠΑ, θα προκαλούσε ύφεση στην Ευρώπη. Ωστόσο, η Ευρώπη θα πρέπει να κινηθεί γρήγορα και να μειώσει την εξάρτησή της από τη Ρωσία».

Σημειώνεται ότι ήδη το Reuters έχει περιγράψει με μελανά χρώματα τις συνέπειες του εμπάργκο στους ρωσικούς υδρογονάνθρακες, ενώ ήδη το πετρέλαιο πραγματοποιεί νέο ράλι ανόδου, προκαλώντας εφιάλτες για το πού τελικά θα «φρενάρει» η τιμή του.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Πηγή: economico.gr