Μετά την εκτεταμένη ανάλυση της Washington Post σχετικά με τις ανησυχίες των ΗΠΑ για την εξέλιξη στον πόλεμο στην Ουκρανία, άλλο ένα κορυφαίο στέλεχος της Ουάσινγκτον εμφανίστηκε να εκφράζει δυσοίωνες προβλέψεις σχετικά με το τέλος της σύρραξης που σύντομα κλείνει ένα χρόνο.

Η Ρωσία δεν μπορεί

Ο λόγος για τον Α/ΓΕΕΘΑ των ΗΠΑ, στρατηγό Μαρκ Μάιλι, ο οποίος, μιλώντας στους Financial Times, εκτίμησε μεν ότι ο πόλεμος θα τελειώσει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, ωστόσο, εξέφρασε την άποψη ότι ούτε η Ρωσία, ούτε η Ουκρανία θα καταφέρουν να επιτύχουν τους στρατιωτικούς στόχους που έχουν θέσει, πριν αρχίσει η συζήτηση για την ειρήνευση.

Ο Μάιλι, ο οποίος ήδη από την εποχή Τραμπ δεν «μασούσε τα λόγια του», αλλά και έχει αποδείξει ότι διαθέτει στρατιωτική… σοφία και γνώση, σημείωσε με νόημα ότι «είναι σχεδόν αδύνατο για τη Ρωσία να επιτύχει τoυς πολιτικούς στόχους που έχει θέσει με στρατιωτικά μέσα. Είναι απίθανο η Ρωσία να κατακτήσει την Ουκρανία. Δεν είναι κάτι που πρόκειται να συμβεί».

«Πάντα υπάρχουν ευκαιρίες»

Ωστόσο, προσέθεσε ότι «είναι πάρα πολύ δύσκολο για την Ουκρανία να εκδιώξει μέσα στο χρόνο τους Ρώσους από κάθε εκατοστό ουκρανικού εδάφους που βρίσκεται υπό κατοχή. Δεν λέω ότι δεν μπορεί να συμβεί. Αλλά είναι εξαιρετικά δύσκολο. Και είναι κάτι που προϋποθέτει την κατάρρευση των ρωσικών ενόπλων δυνάμεων».

Στο πλαίσιο αυτό, ο Μάιλι ρωτήθηκε αν έχει χαθεί η ευκαιρία για διπλωματική λύση στον πόλεμο, και απάντησε ότι «απέχουμε μόλις εβδομάδες από την άνοιξη, αλλά είναι ένα “παράθυρο” που “ανοίγει” και “κλείνει”. Πάντα υπάρχουν ευκαιρίες». Ωστόσο υπογράμμισε ότι και οι δύο πλευρές έχουν «στυλώσει τα πόδια» στους στόχους που έχουν θέσει και είναι απρόθυμες να διαπραγματευτούν.

Προσοχή στα πυρηνικά

Αν και ο στρατηγός τόνισε ότι η επιθετικότητα αποκρούεται με αποτροπή, αποφασιστικότητα και στρατιωτική ισχύ, εντούτοις παραδέχθηκε ότι το μεγάλο πυρηνικό οπλοστάσιο της Ρωσίας «απαιτεί μεγάλη προσοχή στη διαχείριση της κλιμάκωσης. Πάντως, ταυτόχρονα πρέπει να τηρείς τις αρχές πάνω στις οποίες ιδρύθηκαν τα Ηνωμένα Έθνη και πάνω στις οποίες στηρίζεται η παγκόσμια τάξη».

Οι τοποθετήσεις του Μάιλι, αν και έρχονται σε αντίθεση με τους στόχους που έχουν θέσει οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους -δηλαδή, τη νίκη της Ουκρανίας και την απελευθέρωση των εδαφών που βρίσκονται υπό ρωσική κατοχή- φαίνεται ότι αντικατοπτρίζουν μια πιο «ρεαλιστική» προσέγγιση στη σύρραξη, την οποία, όπως δείχνει και το ρεπορτάζ της WaPo, αρχίζει να υιοθετεί -σταδιακά- και η Ουάσινγκτον.

Ο προβληματισμός

Ο προβληματισμός έγκειται σε επιχειρησιακό επίπεδο (αν η Ουκρανία μπορεί με τα σημερινά δεδομένα να απαντήσει αποτελεσματικά σε μια νέα μαζική ρωσική επίθεση), αλλά και σε πολιτικό (μέχρι πότε μπορούν οι ΗΠΑ και η Ευρώπη να τροφοδοτούν το Κίεβο με οπλικά συστήματα, χωρίς να τεθεί ζήτημα εθνικής ασφάλειας των χωρών που τα δίνουν) και σε στρατηγικό (καταγράφονται διαφορετικές απόψεις για διάφορους στόχους).

Η μόνη θετική νότα από τον Μάιλι είναι ότι πριν από μερικές ημέρες εκτίμησε ότι καθώς συμπληρώνεται ένας χρόνος από την έναρξη της εισβολής στην Ουκρανία, η Ρωσία έχει χάσει στρατηγικά, επιχειρησιακά και τακτικά, και ότι είναι εξαιρετικά απίθανη μια ρωσική επίθεση με στόχο την κατάληψη του Κιέβου, κάτι που είχε επιχειρηθεί κατά τις πρώτες ημέρες του πολέμου.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Πηγή: economico.gr