Έκπληκτες οι Ένοπλες Δυνάμεις του Ισραήλ με την τακτική της Ρωσίας

Με έκπληξη και απορία, οι Ένοπλες Δυνάμεις του Ισραήλ προσπαθούν να καταλάβουν την τακτική της Ρωσίας αφότου εισέβαλλε πριν από ένα μήνα στην Ουκρανία.

Σύμφωνα με ρεπορτάζ της Jerusalem Post, κορυφαίοι αξιωματικοί των ισραηλινών ενόπλων δυνάμεων εκφράζουν απορίες για το γεγονός ότι η Ρωσία, παρότι εισέβαλλε με μεγάλο αριθμό στρατιωτών και οπλικών συστημάτων στην Ουκρανία, μοιάζει να διεξάγει έναν «πόλεμο από το παρελθόν», ο οποίος της κοστίζει πολύ ακριβά, σύμφωνα με τα στοιχεία του ΝΑΤΟ, και σε στρατιώτες, αλλά και σε υλικό.

Πόλεμος του… 20ου αιώνα

Παρά το γεγονός ότι η Ρωσία τα τελευταία χρόνια έχει ξοδέψει πολλά χρήματα για τον εκσυγχρονισμό των Ενόπλων Δυνάμεών της, οι Ισραηλινοί αξιωματικοί σημειώνουν με νόημα ότι επιμένει να χρησιμοποιεί «κουτές» βόμβες και πυραύλους, όπως στους πολέμους του 20ου αιώνα, και όχι τα κατευθυνόμενα οπλικά συστήματα ακριβείας που χρησιμοποιούνται στις σύγχρονες συρράξεις.

Παράλληλα, με έκπληξη διαπιστώνουν ότι ο εναέριος χώρος της Ουκρανίας παραμένει ανεξέλεγκτος από τις ρωσικές δυνάμεις, αποδίδοντας, πάντως, το γεγονός αυτό στον κακό καιρό και την κακή ορατότητα, που υποχρεώνει τα ρωσικά ελικόπτερα και μαχητικά να πετούν χαμηλά και να μπορούν να γίνουν εύκολοι στόχοι για τα ουκρανικά αντιαεροπορικά ή και αντιαρματικά όπλα.

Η αμφισβητούμενη χρήση του Kinzal 

Την ίδια στιγμή, η αδύναμη ουκρανική πολεμική αεροπορία όχι μόνο δεν έχει διαλυθεί, αλλά κατορθώνει να πετά σχεδόν καθημερινά και να προκαλεί πονοκεφάλους στις ρωσικές εναέριες και επίγειες δυνάμεις, ενώ οι Ουκρανοί φαίνεται ότι έχουν κατορθώσει να αξιοποιήσουν και τα τουρκικά drones τύπου Bayraktar που έχουν αγοράσει, προσθέτοντας άλλο ένα επίπεδο δυσκολίας για τους Ρώσους.

Αυτό, ωστόσο, που έχει προκαλέσει μεγάλη δυσπιστία στους Ισραηλινούς στρατιωτικούς, είναι ο ισχυρισμός της Μόσχας ότι χρησιμοποίησε στην Ουκρανία το υπερηχητικό όπλο Kinzal. Τόσο η Ιερουσαλήμ, όσο και η Ουάσινγκτον έχουν αμφισβητήσει κάποια βίντεο που υποτίθεται ότι απεικονίζουν το Kinzal σε πτήσει πάνω από την Ουκρανία, ωστόσο, η δυσπιστία είναι πιο βαθιά.

«Δεν έχει πρακτική αξία»

Ισραηλινός αξιωματικός δήλωσε ότι «είναι πολύ περίεργο γιατί δεν είναι κατανοητό. Γιατί να χρησιμοποιήσεις ένα υπερηχητικό όπλο για τόσο μικρή απόσταση; Ενδεχομένως, δεν έχουν αρκετούς πυραύλους ακριβείας και αισθάνθηκαν την ανάγκη να χρησιμοποιήσουν αυτό το όπλο, ή ότι θέλουν να στείλουν ένα μήνυμα στη Δύση, και στην Ουκρανία. Αλλά από στρατιωτικής άποψης, η χρήση του δεν έχει πρακτική αξία».

Παράλληλα, οι Ισραηλινοί, οι οποίοι παρακολουθούν από κοντά τον πόλεμο στην Ουκρανία και συγκεντρώνουν πληροφορίες σχετικά με τη διεξαγωγή του και από τις δύο πλευρές, εκτιμούν ότι, παρά το γεγονός ότι ο Ρώσος πρόεδρος, Βλαντίμιρ Πούτιν, τα έχει χρησιμοποιήσει ως απειλή, η Μόσχα δεν πρόκειται να καταφύγει στη χρήση πυρηνικών όπλων στην συγκεκριμένη σύρραξη.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Πηγή: economico.gr