Ουκρανία: Ελβετικό «όχι» για εξαγωγή πυρομαχικών στο Κίεβο

Σε «γόρδιο δεσμό» τείνει να μετατραπεί η αποστολή οπλικών συστημάτων από την Ευρώπη στην Ουκρανία για να την ενισχύσουν ενώπιον την ρωσικής εισβολής.

Συγκεκριμένα, η Ελβετία έχει καθυστερήσει την παράδοση όπλων στην Ουκρανία από τη Γερμανία εμποδίζοντας την επανεξαγωγή ελβετικής κατασκευής πυρομαχικών για τα στρατιωτικά οχήματα Marder τα οποία θέλει να αποκτήσει το Κίεβο, ανέφερε η ελβετική εφημερίδα Sonntags Zeitung. Η είδηση έρχεται σε μια στιγμή που ο Γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς δέχεται ολοένα και περισσότερες επικρίσεις επειδή η κυβέρνησή του δεν έχει προσφέρει βαρέα όπλα στην Ουκρανία προκειμένου να τη βοηθήσει να απωθήσει την επίθεση της Ρωσίας.

«Μπλόκο» στα πυρομαχικά

Τα οχήματα Marder της γερμανικής αμυντικής βιομηχανίας Rheinmettal χρησιμοποιούν πυρομαχικά που κατασκευάζονται στην Ελβετία, σύμφωνα με την εφημερίδα, η οποία επισημαίνει ότι η χώρα εμποδίζει την επανεξαγωγή πολεμικού υλικού σε εμπόλεμες περιοχές. Η Sonntags Zeitung επικαλείται εκπρόσωπο της Κρατικής Υπηρεσίας Οικονομικών Υποθέσεων της Ελβετίας (SECO) ο οποίος δήλωσε πως η υπηρεσία έχει λάβει δύο αιτήματα από τη Γερμανία για τη μεταφορά στην Ουκρανία πυρομαχικών που έλαβε από την Ελβετία.

«Και τα δύο αιτήματα της Γερμανίας έλαβαν αρνητική απάντηση», επεσήμανε ο εκπρόσωπος εξηγώντας ότι η απόρριψη αυτή βασίστηκε στην ουδετερότητα της Ελβετίας και τη νομοθεσία που απαγορεύει την εξαγωγή πολεμικού υλικού σε εμπόλεμες περιοχές. Η Ελβετία έχει υιοθετήσει τις κυρώσεις της ΕΕ εναντίον της Ρωσίας, αλλά έχει τονίσει ότι το καθεστώς ουδετερότητάς της δεν της επιτρέπει να παρέχει όπλα σε εμπόλεμες περιοχές. Τον Μάρτιο είχε απορρίψει το αίτημα της Πολωνίας για όπλα προκειμένου να βοηθήσει την Ουκρανία.

Η Ολλανδία δίνει πυροβόλα PzH 2000

Από την άλλη, πάντως, η Ολλανδία θέλει να παραδώσει στην Ουκρανία γερμανικά αυτοκινούμενα πυροβόλα PzH 2000, δήλωσε η υπουργός Άμυνας της χώρας Κάισα Όλονγκρεν, η οποία διευκρίνισε ότι το Βερολίνο συμφωνεί πως και οι δύο πλευρές βρίσκονται στην τελική φάση των συνομιλιών. Σύμφωνα με πληροφορίες του Γερμανικού Πρακτορείου Τύπου (dpa), η Γερμανία θέλει να υποστηρίξει την παράδοση των PzH 2000 με εκπαίδευση και πυρομαχικά.

Τα εν λόγω πυροβόλα κατασκευάζονται από τις εταιρίες Krauss-Maffei Wegmann και Rheinmetall και μπορούν να πλήξουν στόχους σε απόσταση έως και 40 χιλιομέτρων. Η Ουκρανία σήμερα διαθέτει 54 αυτοκινούμενα πυροβόλα. Η υπουργός της Ολλανδίας δεν διευκρίνισε πόσα πυροβόλα θα παραδοθούν. «Πρόκειται για περιορισμένο αριθμό», μετέδωσε το ολλανδικό πρακτορείο ANP.

Γερμανικό «όχι»

Η γερμανίδα Υπουργός Εξωτερικών, Αναλένα Μπέρμποκ, δήλωσε πριν λίγες μέρες ότι η Γερμανία θα βοηθήσει το Κίεβο στην συντήρηση πιο προηγμένων οπλικών συστημάτων που μπορεί να αγοράσει και στην εκπαίδευση των στρατιωτών στη χρήση τους, ενώ αναφέρθηκε και στα περίφημα αυτοκινούμενα πυροβόλα των 155 χιλιοστών τύπου PzH 2000.

Σε ερώτηση αν η Γερμανία θα έστελνε το σύστημά της πυροβολικού PzH 2000, το οποίο σύμφωνα με ορισμένους ειδικούς χρειάζεται η Ουκρανία για να μπορέσει να αντεπιτεθεί στις ρωσικές δυνάμεις στην περιοχή του Ντονμπάς, η Μπέρμποκ απάντησε ότι η Γερμανία θα εκπαίδευε τους στρατιώτες του Κιέβου στη χρήση και συντήρηση πιο προηγμένων συστημάτων, τα οποία μπορεί να εξασφαλίσει από άλλες συμμαχικές χώρες ή να αγοράσει, εννοώντας ουσιαστικά ότι δεν θα τα δώσει.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Πηγή: economico.gr