Πόλεμος στην Ουκρανία: προβλήματα και δυσλειτουργίες για τα αντιαρματικά Javelin

Όταν η Ρωσία εισέβαλε στην Ουκρανία, μια από τις πρώτες κινήσεις των ΗΠΑ και των συμμάχων τους ήταν να εφοδιάσουν τον αμυνόμενο με σύγχρονα αντιαρματικά οπλικά συστήματα, προκειμένου να αντιμετωπίσει τις μηχανοκίνητες ρωσικές δυνάμεις που προήλαυναν σε ουκρανικά εδάφη.

Μέσα σε μερικές εβδομάδες, δυτικά ΜΜΕ γέμισαν από ρεπορτάζ για την αποτελεσματικότητα των όπλων αυτών και ιδίως του αμερικανικού αντιαρματικού συστήματος Javelin, με τους δημοσιογράφους να εξάρουν την ακρίβεια και αποτελεσματικότητά του, αλλά και τις εναλλακτικές χρήσεις που είχε για τους Ουκρανούς, π.χ. ως διόπτρα νυκτός.

Επίσης, τα ΜΜΕ γέμισαν με φωτογραφίες από κατεστραμένα ρωσικά τανκ, υποτίθεται από τα βλήματα των Javelin, ενώ σύμφωνα με τους έως τώρα υπολογισμούς, οι ΗΠΑ έχουν εφοδιάσει τις ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις με περίπου 5.000 από τα συγκεκριμένα αντιαρματικά οπλικά συστήματα, μαζί με τα σχετικά βλήματα.

Πολύπλοκο σύστημα

Ωστόσο, φαίνεται ότι δεν είναι όλα ρόδινα: πριν από λίγο καιρό το economico.gr έγραφε για την μεγάλη γκάφα των ΗΠΑ, να στείλουν τα οπλικά συστήματα στην εμπόλεμη Ουκρανία χωρίς την απαραίτητη τεχνική υποστήριξη και χωρίς τα έγγραφα που θα επέτρεπαν στους χειριστές των Javelin να αντιμετωπίζουν προβλήματα στη λειτουργία τους.

Κατ’ αρχάς, ένα caveat: το Javelin δεν έχει καμία σχέση με τα αντιαρματικά όπλα που είχαν χρησιμοποιηθεί στο παρελθόν σε διάφορες συρράξεις. Αντιθέτως, είναι ένα πολύπλοκο σύστημα, το οποίο απαιτεί εξειδικευμένη εκπαίδευση, προκειμένου οι χρήστες του να αξιοποιήσουν όσο το δυνατόν περισσότερες από τις πολλές και μεγάλες δυνατότητές του.

Ωστόσο, ακόμα κι έτσι, σύμφωνα με τους Eurasian Times, οι οποίοι επικαλούνται στοιχεία από ρωσικά social media, το σύστημα φαίνεται ότι παρουσιάζει προβλήματα και δυσλειτουργίες που δεν περιορίζονται αποκλειστικά και μόνο σε ζητήματα που άπτονται της εκπαίδευσης, υποστήριξης και εξοικείωσης με αυτό.

Δυσλειτουργίες και προβλήματα

Οι πληροφορίες αυτές φαίνεται ότι προέρχονται από έγγραφα της κατασκευάστριας εταιρείας, στα οποία καταγράφονται μαρτυρίες χρηστών των Javelin, οι οποίες κάνουν λόγο για επαναλαμβανόμενες εμπλοκές και κακή συντήρηση, αλλά και για ζητήματα εμβέλειας, που είναι εξαιρετικά κρίσιμη σε καιρό πολέμου.

Από τα έγγραφα, τη αυθεντικότητα των οποίων -πρέπει να σημειωθεί- διέψευσε τη κατασκευάστρια εταιρεία, λέγοντας ότι τα Javelin αποδεικνύονται στο πεδίο αποτελεσματικά, προκύπτει ότι η πραγματική εμβέλεια απόδοσης του Javelin με ένα βλήμα 8,4 κιλών περιορίζεται στα 2,5 χιλιόμετρα, αντί αναμενόμενης εμβέλειας 5 χιλιομέτρων.

Τα έγγραφα, επίσης, περιλαμβάνουν και μελέτη που αποδεικνύει σχετικά χαμηλή ευστοχία των Javelin, τα οποία χαρακτηρίζονται ως συστήματα «fire-and-forget», δηλαδή, από τη στιγμή που εκτοξεύεται το βλήμα, ο χειριστής μπορεί να μετακινηθεί και να αναζητήσει νέο στόχο για το αντιαρματικό του όπλο.

Η αποκάλυψη της WaPo

Υπενθυμίζεται ότι η Washington Post είχε αποκαλύψει πριν από μερικές εβδομάδες ότι το αμερικανικό Υπουργείο Άμυνας προμήθευσε την Ουκρανία με περισσότερα από 5.000 Javelin, χωρίς ωστόσο να διασφαλίσει την απαραίτητη τεχνική υποστήριξη και την ορθή εκπαίδευση των χειριστών τους.

Επίσης, τον περασμένο Μάιο, πολιτικοί και από τα δύο κόμματα των ΗΠΑ είχαν ρωτήσει το Πεντάγωνο αν έχει στείλει αρκετές ανταλλακτικές μπαταρίες για το σύστημα στην Ουκρανία, καθώς οι μπαταρίες εξαντλούνται μέσα σε τέσσερις ώρες ή και λιγότερο και χωρίς πηγή ενέργειας το Javelin είναι απλώς ένα 25κιλο «βαρίδι».

Προφανώς το γεγονός ότι οι πληροφορίες προέρχονται από ρωσικές πηγές προκαλεί σοβαρές επιφυλάξεις για την ακρίβειά τους. Ωστόσο, δεδομένου ότι το δημοσίευμα της WaPo δεν διαψεύστηκε ποτέ, ο προβληματισμός για το συγκεκριμένο οπλικό σύστημα και την αποτελεσματικότητα δεν παύει να υπάρχει.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Πηγή: economico.gr