Και ενδοκυβερνητικές τριβές φαίνεται ότι προκαλεί στη Γερμανία η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία και το ζήτημα του μεγέθους της στρατιωτικής ενίσχυσης που το Βερολίνο επιδιώκει να στείλει στο Κίεβο.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με το Euractiv, οι υπουργοί Εξωτερικών και Άμυνας της Γερμανίας ζήτησαν να τριπλασιαστεί το ποσό που δαπανάται για στρατιωτική βοήθεια προς το Κίεβο σε σχέση με αυτό που προβλέπεται στον ετήσιο προϋπολογισμό, σε επιστολή που απέστειλαν στον φιλελεύθερο και διαβόητο για τις θέσεις του περί λιτότητας, υπουργό Οικονομικών Κρίστιαν Λίντνερ.

Ο υψηλότερος προϋπολογισμός βοήθειας είναι απαραίτητος για να αναλάβει η Γερμανία «απτά και ορατά την ευθύνη που αναμένουν από εμάς οι διεθνείς εταίροι μας», ανέφεραν η υπουργός Εξωτερικών (προερχόμενη από τους Πράσινους) Αναλένα Μπέρμποκ και η υπουργός Άμυνας (και μέλος του SPD) Κριστίν Λάμπρεχτ στην εμπιστευτική επιστολή, την οποία επικαλέστηκαν γερμανικά ΜΜΕ.

Πρόταση για βοήθεια 2,2 δισ. ευρώ

Οι δύο υπουργοί ισχυρίστηκαν, επίσης, ότι το υψηλότερο ποσό θα βοηθήσει το Βερολίνο «να προστατεύσει τα δικά του στρατηγικά συμφέροντα». Σύμφωνα με πληροφορίες, Μπέρμποκ και Λάμπρεχτ ζήτησαν να διατεθούν 2,2 δισ. ευρώ για στρατιωτική βοήθεια προς την Ουκρανία το 2023, έναντι των 697 εκατομμυρίων ευρώ που προβλέπει το σχέδιο του ετήσιου προϋπολογισμού.

Ο υπουργός Οικονομικών Λίντνερ είχε πρόσφατα δεχθεί πιέσεις για τη χρηματοδότηση του ενεργειακού πακέτου διάσωσης του Βερολίνου ύψους 200 δισεκατομμυρίων ευρώ μέσω ειδικού ταμείου εκτός του τακτικού προϋπολογισμού, προκειμένου να τηρηθεί το όριο χρέους της Γερμανίας. Επίσης, έχει δείξει ότι γενικά δεν τον ενθουσιάζουν οι επιπλέον δαπάνες που προστίθενται διαρκώς λόγω της κρίσης.

Δημοσιονομικές «κόντρες»

Κατά την άποψη Μπέρμποκ και Λάμπρεχτ, ο υψηλότερος προϋπολογισμός βοήθειας για την Ουκρανία θα πρέπει να χρηματοδοτηθεί μέσω ειδικού ταμείου. Τα δημοσιονομικά ζητήματα έχουν αποδειχθεί βασικό σημείο διαφωνίας για τον κυβερνητικό συνασπισμό της Γερμανίας, που χαρακτηρίζεται σκωπτικά το «φανάρι», λόγω των χρωμάτων των τριών κομμάτων που συμμετέχουν (κόκκινο για SPD, κίτρινο για FDP και πράσινο για τους Gruenen).

Ενώ οι Σοσιαλδημοκράτες και οι Πράσινοι ζητούν δημόσιες επενδύσεις σε κοινωνικές και κλιματικές δράσεις, ιδίως ενόψει της ενεργειακής κρίσης και του κόστους ζωής, οι Φιλελεύθεροι του Λίντνερ (FDP) είναι αποφασισμένοι να τηρήσουν την προεκλογική τους υπόσχεση για μη επιβολή νέων φόρων και ισοσκελισμένο προϋπολογισμό.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Πηγή: economico.gr