Μπορεί οι ουκρανικές αρχές να διατηρούν – για τους δικούς τους λόγους – μια «θολή» στάση σχετικά με το αν βρίσκεται τα τελευταία 24ωρα σε εξέλιξη η μεγάλη αντεπίθεση των ενόπλων δυνάμεων της χώρας στις υπό ρωσική κατοχή περιοχές, ωατόσο για τη Μόσχα η εξέλιξη αυτή είναι… fait accompli.

Συγκεκριμένα, ο Ρώσος υπουργός Άμυνας Σεργκέι Σόιγκου δήλωσε ότι οι δυνάμεις της χώρα του απέκρουσαν τις τρεις πρώτες μέρες αντεπίθεσης που εξαπέλυσε η Ουκρανία, όπου στις μάχες που διεξήχθηκαν σκοτώθηκαν ή τραυματίσθηκαν περισσότεροι από 3.700 Ουκρανοί στρατιώτες. Ο Σόιγκου ισχυρίστηκε τα παραπάνω σε μια ασυνήθιστα λεπτομερή ανακοίνωση που αναφέρεται στις υποτιθέμενες απώλειες και στις δύο πλευρές.

«Οι προσπάθειες της επίθεσης αποκρούσθηκαν»

Η Ουκρανία έχει συντηρήσει μια σκόπιμη ασάφεια σχετικά με το αν η αναμενόμενη από καιρό αντεπίθεσή της βρίσκεται σε εξέλιξη και το Reuters δεν μπόρεσε να επαληθεύσει από ανεξάρτητες πηγές τους ισχυρισμούς που αναφέρονται στο πεδίο της μάχης. «Τις τελευταίες τρεις μέρες, το ουκρανικό καθεστώς εξαπέλυσε μια από καιρό υποσχόμενη επίθεση σε διάφορους τομείς του μετώπου», ανέφερε ο Σόιγκου, προσθέτοντας ότι «οι προσπάθειες της επίθεσης αποκρούσθηκαν, ο εχθρός σταμάτησε. Ο εχθρός δεν πέτυχε τους στόχους του αλλά υπέστη σημαντικές και ασύγκριτες απώλειες».

Ο Σόιγκου ανέφερε ότι η Ουκρανία έχασε 3.715 άνδρες αυτές τις τρεις μέρες, όπως επίσης 52 άρματα μάχης και 207 θωρακισμένα οχήματα. Η Ρωσία έχασε 71 στρατιώτες και είχε 210 τραυματίες την ίδια περίοδο των μαχών. Η Ρωσία έχασε 15 ρωσικά άρματα μάχης και 9 θωρακισμένα οχήματα, ανέφερε ο Ρώσος υπουργός Άμυνας, αν και πρέπει να σημειωθεί ότι και οι ΗΠΑ εκτιμούν ότι η Ουκρανία προχωρεί σταδιακά στην εκδήλωση της πολυαναμενόμενης εαρινής αντεπίθεσής της.

Απειλές Λαβρόφ

Την ίδια στιγμή, πάντως, ο επικεφαλής της ρωσικής διπλωματίας, Σεργκέι Λαβρόφ, απείλησε με «κλιμάκωση» του πολέμου στην Ουκρανία, αναφερόμενος στο αίτημα του Κιέβου για δυτικά μαχητικά αεροσκάφη, κυρίως τύπου F-16. «Πρέπει να έχουμε κατά νου ότι μία από τις τροποποιήσεις του F-16 μπορεί να “φιλοξενήσει” πυρηνικά όπλα», είπε ο Ρώσος ΥΠΕΞ σε ομιλία του σε στρατιωτική βάση στο Τατζικιστάν, προσθέτοντας απειλητικά ότι «αν δεν το καταλαβαίνουν αυτό, τότε δεν έχουν αξία ως στρατιωτικοί στρατηγοί και σχεδιαστές».

Η Μόσχα έχει προειδοποιήσει τη Δύση ότι η χορήγηση μαχητικών αεροσκαφών 4ης γενιάς, όπως τα F-16, στην Ουκρανία θα ερμηνευθεί από τη Ρωσία ως άμεση εμπλοκή του ΝΑΤΟ στη σύρραξη, η οποία διανύει τον 16ο μήνα της. Αντίστοιχες επιφυλάξεις έχουν εκφραστεί και από ορισμένες χώρες της συμμαχίας, θεωρώντας ότι η στήριξη που παρέχεται στην Ουκρανία θα πρέπει να διασφαλίζει ότι σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να θεωρηθεί από τη Ρωσία ως άμεση εμπλοκή του ΝΑΤΟ στον πόλεμο.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Πηγή: economico.gr