Την ώρα που οι ρωσικές δυνάμεις υποχωρούν από προκεχωρημένες θέσεις τους στην περιοχή της Χερσώνας, προσπαθώντας να βρεθούν πίσω από το βεληνεκές του πυροβολικού τους, ένας από τους πιο ένθερμους υποστηρικτές του Ρώσου προέδρου και της επιχείρησης στην Ουκρανία άσκησε δριμεία κριτική στη Μόσχα για την υποχώρηση αυτή.

«Έγιναν λάθη»

Ο λόγος για τον ηγέτη -μάλλον πιο σωστά, «πολέμαρχο» της Τσετσενίας-, Ραμζάν Καντίροφ, ο οποίος σε δηλώσεις του δεν έκρυψε την απογοήτευση και την οργή του για το πώς εξελίσσεται η ειδική επιχείρηση στην Ουκρανία. «Δεν είμαι ειδικός στη στρατηγική, όπως το υπουργείο Άμυνας, αλλά έγιναν λάθη και νομίζω ότι θα πρέπει να εξαχθούν συμπεράσματα» είπε ο Καντίροφ, ο οποίος παραδέχθηκε ότι οι ρωσικές δυνάμεις απώλεσαν τον έλεγχο στις περιοχές του Ίζιουμ, του Κουπιάνσκ και της Μπαλακλίγια, στην επαρχία της Χερσώνας.

Μάλιστα, ο Τσετσένος πολέμαρχος σημείωσε ότι «αν σήμερα ή αύριο δεν γίνουν αλλαγές στη στρατηγική της “ειδικής επιχείρησης”, θα υποχρεωθώ να στραφώ στην ηγεσία του υπουργείου Άμυνας, στην ηγεσία της χώρας, για να τους εξηγήσω την κατάσταση που επικρατεί πραγματικά στο πεδίο. Είναι πολύ ενδιαφέρουσα, θα έλεγα ακόμα και “διαβολικά τρομερή”», αν και επιχείρησε να απαλύνει κάπως την κριτική του, προσθέτοντας ότι η εγκατάλειψη κάποιων πόλεων και χωριών από τις ρωσικές ένοπλες δυνάμεις «έχει και πλεονεκτήματα».

«Σχεδιασμένη» υποχώρηση

Από την πλευρά του, το ρωσικό υπουργείο Άμυνας υποστήριξε ότι η υποχώρηση ήταν «σχεδιασμένη» και ότι υπάρχει ανασύνταξη δυνάμεων στην Μπαλακλίγια και το Ίζιουμ, με στόχο την ενίσχυση του άξονα του Ντόνετσκ. Ο Καντίροφ, πάντως, εξέφρασε τη διάθεση να συνεχίσει τη δράση των Τσετσένων στην Ουκρανία, λέγοντας ότι «έχουμε ακόμα τους ανθρώπους μας εκεί, ανθρώπους ειδικά εκπαιδευμένους για αυτή τη δουλειά, σχεδόν 10.000 από τους μαχητές μας είναι έτοιμοι να μπουν στη μάχη και στο κοντινό μέλλον θα φθάσουμε στην Οδησσό».

Το ζήτημα είναι ότι οι ισχυρισμοί του Καντίροφ περί «10.000 μαχητών» δεν επιβεβαιώνονται από καμία πηγή, ούτε, φυσικά, και η ικανότητα της Ρωσίας να φθάσει στην Οδησσό. Γενικά, ο Τσετσένος ηγέτης έχει κάνει κι άλλους ανυπόστατους ισχυρισμούς, όπως στην αρχή του πολέμου, ότι οι δυνάμεις του θα κατελάμβαναν εύκολα το Κίεβό. Ωστόσο, οι Τσετσένοι -γνωστοί ως «Καντιρόβτσι»- που επιχείρησαν να καταλάβουν την ουκρανική πρωτεύουσα υπέστησαν καθαρή και ντροπιαστική ήττα, θέτοντας υπό έντονη αμφισβήτηση τα όσα ακούγονται για την ικανότητά τους στη μάχη.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Πηγή: economico.gr