Πόλεμος στην Ουκρανία: Φαινόμενα διάλυσης στις δυνάμεις του Πούτιν

Μπορεί ο Ρώσος πρόεδρος να επιμένει ότι η «ειδική επιχείρηση» που εξαπέλυσε στην Ουκρανία στις 24 Φεβρουαρίου βαίνει σύμφωνα με τα σχέδια της Μόσχας, ωστόσο, οι πληροφορίες από τα πεδία των μαχών δίνουν μια εντελώς διαφορετική εικόνα.

Σύμφωνα με πληροφορίες προερχόμενες από ανώτερο αξιωματούχο του τομέα της Άμυνας των ΗΠΑ, που επικαλείται ρεπορτάζ του Washington Examiner, στην περιοχή του Ντονμπάς, όπου οι ρωσικές δυνάμεις έχουν ρίξει όλο το επιχειρησιακό βάρος τους, μετά την καταστροφική απόπειρα να καταλάβουν το Κίεβο, υπάρχουν αναφορές -μη επιβεβαιωμένες, είναι αλήθεια- ότι μέλη των ρωσικών ενόπλων δυνάμεων έχουν αρνηθεί να εκτελέσουν τις εντολές των ανωτέρων τους.

Αντιδρούν μεσαία στελέχη

Οι πληροφορίες του Πενταγώνουν αναφέρουν ότι μεσαία στελέχη των ρωσικών ενόπλων δυνάμεων, διαφόρων επιπέδων, ακόμα σε επίπεδο τάγματος «είτε αρνήθηκαν να υπακούσουν εντελώς σε εντολές ή δεν υπακούν σε αυτές με τo ίδιο επίπεδο προθυμίας που θα περίμενε κάποιος ένας αξιωματικός να υπακούσει», επιβεβαιώνοντας τις φήμες ότι το ηθικό μεταξύ των μελών των ρωσικών ενόπλων δυνάμεων βρίσκεται σε εξαιρετικά χαμηλό σημείο (στο παρελθόν έχουν υπάρξει αναφορές ακόμα και για στρατιώτες που στασίασαν κατά των αξιωματικών τους, πάλι χωρίς επιβεβαίωση).

Όσον αφορά στην «ειδική επιχείρηση» στο Ντόνμπας, ο αξιωματούχος του Πενταγώνου είπε ότι «δεν θα την χαρακτήριζα ως επιτυχημένη. Οι Ρώσοι δεν έχουν καταφέρει κάποια σημαντική πρόοδο στις γραμμές των αξόνων που επεδίωκαν να καταφέρουν στο βόρειο Ντονμπάς. Η αντίσταση των Ουκρανών είναι πολύ αποτελεσματική», χαρακτηρίζοντας την όποια προώθηση των ρωσικών δυνάμεων πολύ μικρή και αναιμική.

Απώλειες και ηθικό «κουρέλι»

Οι παραπάνω πληροφορίες έρχονται να «κουμπώσουν» με τα στοιχεία που δίνουν δυτικά υπουργεία Άμυνας και υπηρεσίες πληροφοριών, σύμφωνα με τις οποίες οι ρωσικές ένοπλες δυνάμεις

  • από τη μία έχουν υποστεί πολύ σημαντικές απώλειες, τόσο σε υλικό, όσο και σε ανθρώπινο δυναμικό στη διάρκεια των επιχειρήσεων στην Ουκρανία,
  • το ηθικό τους έχει καταρρεύσει, τόσο λόγω των ανωτέρω απωλειών όσο και λόγω της εξαιρετικά σκληρής αντίστασης που έχουν συναντήσει και
  • λείπει ακόμα και σήμερα ένας «ηγέτης πεδίου» (πχ ένας υψηλόβαθμος και έμπειρος στρατηγός) ο οποίος θα συντονίσει την όλη επιχείρηση.

Αν στα παραπάνω προστεθούν και τα τεράστια προβλήματα επιμελητείας που από την πρώτη στιγμή παρατηρούνται στη ρωσική πλευρά (σε βαθμό που ακόμα και οι όποιες στρατιωτικές επιτυχίες να μην μπορούν να αποκτήσουν μόνιμο χαρακτήρα ελλείψει υποστήριξης) γίνεται απόλυτα κατανοητό γιατί, παρά το «μπραβάντο» που επιδεικνύει ο Πούτιν σχετικά με την πορεία της εισβολής στην Ουκρανία, γίνεται όλο και πιο δύσκολο να τον πιστέψει κανείς.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Πηγή: economico.gr