Η Ουκρανία μπορεί να πραγματοποιήσει στρατιωτικές επιθέσεις στην περιοχή της Κριμαίας, και μάλιστα με τις… ευλογίες των ΗΠΑ.

Αυτό το συμπέρασμα προκύπτει από δημοσίευμα του Politico, σύμφωνα με το οποίο η Κριμαία φέρεται να χαρακτηρίζεται ως «fair game» (δηλαδή, δικαιολογημένος στόχος) για τις ουκρανικές δυνάμεις, μετά τις τρεις εκρήξεις την περασμένη εβδομάδα στην προσαρτημένη από τη Ρωσία χερσόνησο, σύμφωνα με έγγραφο της ουκρανικής κυβέρνησης που έλαβε το CNN, συμπεριλαμβανομένης μιας μεγάλης έκρηξης στην αεροπορική βάση Σάκι που κατέστρεψε πολλά από τα πολεμικά αεροσκάφη της Μόσχας.

Τι λένε οι ΗΠΑ

Η Ουκρανία δεν έχει ακόμη παραδεχτεί δημόσια εμπλοκή της στην Κριμαία. Ωστόσο, ο υπουργός Άμυνας Ολέξιι Ρεζνίκοφ είπε στη Voice of America την Τετάρτη ότι η Ουκρανία δεν έχει αποκλείσει το ενδεχόμενο να χτυπήσει τα κατεχόμενα εδάφη με όπλα που παρέχονται από τις ΗΠΑ. «Αν μιλάμε σήμερα για την εκδίωξη των κατακτητών από τα προσωρινά κατεχόμενα εδάφη της Ουκρανίας, τότε, αντίστοιχα, δεν έχουμε τέτοιους περιορισμούς», είπε, αν και σημείωσε ότι δεν θα υπάρξουν επιθέσεις εντός των νομικά αναγνωρισμένων ορίων της Ρωσίας.

Την ίδια στιγμή, πάντως, ανώτερος κυβερνητικός αξιωματούχος των ΗΠΑ είπε στη NatSec Daily ότι η Αμερική θα υποστηρίξει χτυπήματα στην Κριμαία εάν το Κίεβο το κρίνει απαραίτητο. «Δεν επιλέγουμε εμείς τους στόχους, φυσικά, και όλα τα μέσα που έχουμε παράσχει είναι για σκοπούς αυτοάμυνας. Οποιοσδήποτε στόχος που οι Ουκρανοί επιλέγουν να επιδιώξουν σε κυρίαρχο ουκρανικό έδαφος, είναι εξ ορισμού αυτοάμυνα», τόνισε, υπογραμμίζοντας χαρακτηριστικά ότι για τις ΗΠΑ «η Κριμαία είναι Ουκρανία».

Και νέες επιθέσεις

Το Politico υπογραμμίζει ότι η θέση της κυβέρνησης Μπάιντεν δεν είναι τόσο μια μετατόπιση, όσο μια επιβεβαίωση της μακροχρόνιας πολιτικής. Παρόλο που ήταν εξαιρετικά ξεκάθαρη ότι η Ουκρανία δεν θα έπρεπε να χρησιμοποιήσει όπλα αμερικανικής κατασκευής για να επιτεθεί στο εσωτερικό της Ρωσίας –κάτι που ο Πρόεδρος Τζο Μπάιντεν φοβάται ότι μπορεί να πυροδοτούσε τον Γ’ Παγκόσμιο Πόλεμο– η Ουάσιγκτον δεν αναγνωρίζει τον έλεγχο της Μόσχας στην Κριμαία, που αποσχίσθηκε από την Ουκρανία το 2014.

Στο πλαίσιο αυτό, ουδεμία έκπληξη προκαλεί η δήλωση του εξ απορρήτων του Ουκρανού προέδρου Ζελένσκι, Μιχαήλο Ποντόλιακ, στον Guardian, ότι, μέσα στους επόμενους δύο ή τρεις μήνες  κόσμος ίσως δει περισσότερες εκρήξεις στην Κριμαία, καθώς με τις «ευλογίες» των ΗΠΑ η Ουκρανία αναμένεται να αυξήσει τις επιθέσεις της στην στρατηγικά κρίσιμη χερσόνησο, η οποία, μάλιστα, ενώνεται με γέφυρα με τη Ρωσία.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Πηγή: economico.gr