Πόλεμος στην Ουκρανία: Η αποτυχία του Πούτιν να έχει μια

Εκατό ημέρες έχουν περάσει από το βράδυ της 24ης Φεβρουαρίου, όταν ο Ρώσος πρόεδρος ανακοίνωνε την έναρξη της «ειδικής επιχείρησης» στην Ουκρανία.

Η Ρωσία «χτίζει άμυνες»

Από τότε ως σήμερα έχουν αλλάξει πολλά, το ρωσικό «blitzkrieg» φαίνεται ότι απέτυχε, η ουκρανική άμυνα άντεξε και τα σχέδια του Πούτιν φέρονται να έχουν αλλάξει άρδην. Πόσο, όμως; Σύμφωνα με τον υπουργό Άμυνας της Ουκρανίας, Ολέξι Ρεζνίκοφ, η Μόσχα προσπαθεί να οδηγήσει τον πόλεμο σε μια «παρατεταμένη φάση», δημιουργώντας μια πολυεπίπεδη άμυνα στις κατεχόμενες περιοχές στο νότιο τμήμα της Ουκρανίας. «Το Κρεμλίνο προσπαθεί να οδηγήσει τον πόλεμο σε μια παρατεταμένη φάση», προσθέτοντας ότι «αντί να προελαύνουν, τα ρωσικά στρατεύματα χτίζουν μια πολυεπίπεδη άμυνα» στις κατεχόμενες περιοχές στον ουκρανικό νότο, κυρίως στη Χερσώνα.

Πρόταση για «de facto» ένταξη στο ΝΑΤΟ

Ταυτόχρονα, ο Ουκρανός υπουργός κάλεσε το ΝΑΤΟ να εξετάσει το ενδεχόμενο να χορηγήσει στην Ουκρανία μια «de facto» παρά μια «de jure» ένταξη στη συμμαχία, όταν θα συζητήσει για την στρατηγική του για τα επόμενα 10 χρόνια στη σύνοδο κορυφής του Ιουνίου, λέγοντας στο GLOBSEC 2022 Bratislava Forum ότι «νομίζω ότι το να μιλήσουμε για de facto και όχι για de jure ένταξη της Ουκρανίας στο NATO μπορεί να είναι η καλή ιδέα σ’ αυτή τη στρατηγική» και προσθέτοντας ότι «η Ουκρανία θα είναι επίσης μέρος της στρατηγικής επειδή είμαστε και εμείς μέρος της ανατολικής πτέρυγας της Ευρώπης, της ανατολικής πτέρυγας των χωρών του NATO, της ανατολικής πτέρυγας της EE. Πιστεύω ότι αυτή θα είναι μια επωφελής κατάσταση για όλες τις χώρες».

«Προστασία» σε Ντόνετσκ και Λουχάνσκ

Από την πλευρά του, το Κρεμλίνο, διά του εκπροσώπου της Ρωσικής Προεδρίας, Ντιμίτρι Πέσκοφ, τόνισε ότι η Ρωσία θα συνεχίσει την «ειδική στρατιωτική επιχείρηση» στην Ουκρανία μέχρι να πετύχει όλους τους στόχους της. «Ένας από τους βασικούς στόχους της επιχείρησης είναι να προστατεύσουμε τους κατοίκους στη Λαϊκή Δημοκρατία του Ντονέτσκ και τη Λαϊκή Δημοκρατία του Λουχάνσκ. Έχουν ληφθεί μέτρα για τη διασφάλιση της προστασία τους και έχουν επιτευχθεί κάποια αποτελέσματα», επισήμανε ο Πεσκόφ αναφερόμενος στις δύο αυτοανακηρυχθείσες δημοκρατίες στην ανατολική Ουκρανία.

Επισιτιστική κρίση

Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου σημείωσε εξάλλου ότι ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν θα συζητήσει την επιδεινούμενη παγκόσμια επισιτιστική κρίση με τον πρόεδρο της Αφρικανικής Ένωσης, τον Σενεγαλέζο πρόεδρο Μάκι Σαλ, με τον οποίο θα συναντηθεί σήμερα στο Σότσι. «Η ατζέντα είναι πάρα πολύ σημαντική», τόνισε ο Πεσκόφ, αναφερόμενος «στη βαθιά ανησυχία της αφρικανικής ηπείρου (…), την ήδη διαφαινόμενη παγκόσμια επισιτιστική κρίση, το πρόβλημα των ελλείψεων στα λιπάσματα, την οικονομική συνεργασία».

Τα σιτηρά στο επίκεντρο επίσκεψης Λαβρόφ στην Τουρκία

Σύμφωνα με τον ίδιο, ο Πούτιν θα δώσει εξηγήσει «λεπτομερώς» στον Σαλ για το τι συμβαίνει με τα σιτηρά της Ουκρανίας. Από την πλευρά του ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ θα συζητήσει τρόπους για την ασφαλή διέλευση των ουκρανικών σιτηρών κατά τη διάρκεια της επίσκεψης που θα πραγματοποιήσει την επόμενη εβδομάδα στην Άγκυρα, ανακοίνωσε το Κρεμλίνο. «Την επόμενη εβδομάδα ο υπουργός Εξωτερικών θα είναι όντως στην Τουρκία, είναι προγραμματισμένο να έχει επαφές εκεί. Και φυσικά (…) το ζήτημα των ουκρανικών σιτηρών θα είναι ψηλά στην ατζέντα», εξήγησε ο Πεσκόφ.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Πηγή: economico.gr