Μια άκρως ενδιαφέρουσα είδηση μεταδίδει η αγγλόφωνη Jerusalem Post, την ώρα που η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία διανύει την 14η μέρα της.

Συγκεκριμένα, η ισραηλινή εφημερίδα, λίγες ημέρες μετά την επίσκεψη του Νάφταλι Μπένετ στη Μόσχα και το Κίεβο και τις συναντήσεις του με τον Βλαντίμιρ Πούτιν και τον Βολοντιμίρ Ζελένσκι, αναφέρει ότι η Ρωσία έχει δώσει στην Ουκρανία «τελική» πρόταση σχετικά με την παύση των συγκρούσεων. Σύμφωνα με την Jerusalem Post, η πρόταση αυτή είναι «δύσκολη» για την Ουκρανία, αλλά όχι «αδύνατη», και σημειώνεται ότι οι δύο πλευρές «δεν έχουν πλέον μεγάλες διαφορές», παρά τα όσα λέγονται δημοσίως.

Η σκληρή πρόταση Πούτιν

Σε κάθε περίπτωση, σύμφωνα με την εφημερίδα, η Ρωσία έχει ξεκαθαρίσει ότι αν δεν γίνει δεκτή πρότασή της, θα γενικεύσει τον πόλεμο. Μάλιστα, η ισραηλινή εφημερίδα συνδέει την κατάπαυση του πυρός για την αποχώρηση των αμάχων με τον χρόνο «που πρέπει να δοθεί» στον Ζελένσκι προκειμένου να λάβει την απόφασή του. Το ρεπορτάζ αναφέρει ότι η «τελική» πρόταση Πούτιν προβλέπει ότι η Ουκρανία θα διασφαλίσει την ανεξαρτησία της και ο Ζελένσκι θα παραμείνει πρόεδρος.

Ωστόσο, θα πρέπει να αποδεχθεί την απόσχιση της περιοχής του Ντονμπάς, όπως και την κυριαρχία της Ρωσίας στην περιοχή της Κριμαίας. Παράλληλα, ο Ζελένσκι θα πρέπει να διακηρύξει την ουδετερότητα της Ουκρανίας, να δεσμευτεί ότι δεν πρόκειται να επιδιώξει την ένταξή της στο ΝΑΤΟ – κάτι για το οποίο εχει πάντως κάνει σχετικές δηλώσεις – αλλά και να συρρικνώσει τις ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις, προκειμένου να μην νιώθει απειλούμενη η Ρωσία.

Εφιαλτικές προοπτικές

Στην περίπτωση άρνησης από την πλευρά του Ζελένσκι να συμβιβαστεί, η εφημερίδα εκφράζει την εκτίμηση ότι το κόστος θα είναι τεράστιο για την Ουκρανία, καθώς δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι θα χάσουν τη ζωή τους και πιθανότατα η χώρα θα χάσει την ανεξαρτησία της, αναφέρει χαρακτηριστικά, προσθέτει ωστόσο ότι ο Ζελένσκι γνωρίζει πολύ καλά ποιες είναι οι προοπτικές σε περίπτωση που δεν συμφωνήσει με τους Ρώσους εισβολείς.

Σημειώνεται ότι η εφημερίδα αναφέρει ότι το πρόσφατο ταξίδι Μπένετ στην Μόσχα δεν είχε ως στόχο την διαμεσολάβηση, αλλά την κατανόηση των «κόκκινων γραμμών» του Πούτιν. Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της εφημερίδας, ο Πούτιν δεν έχει τρόπο υπαναχώρησης και πρέπει να δείξει ότι πέτυχε πράγματα με την εισβολή στην Ουκρανία, παρά το γεγονός ότι τα σχέδιά του για μία επίθεση – αστραπή δεν ευοδώθηκαν.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Πηγή: economico.gr