Οι Ουκρανοί στρατιώτες τα αποκαλούν… «μοτοσακό», λόγω του χαρακτηριστικού ήχου του φθηνού ντίζελ κινητήρα τους, ωστόσο, για το Κίεβο και τη Δύση τα ιρανικά «drones καμικάζι» που η Ρωσία χρησιμοποιεί το τελευταίο διάστημα αποτελούν έναν από τους σοβαρότερους κινδύνους για την εξέλιξη της σύρραξης.

Ήδη ο Ουκρανός πρόεδρος, Βολοντιμίρ Ζελένσκι έχει καταγγείλει ότι «μέρα και νύχτα ο εχθρός τρομοκρατεί τον άμαχο πληθυσμό. Πύραυλοι και “drones καμικάζι” σφυροκοπούν ολόκληρη την Ουκρανία». Τα «drones καμικάζι» δεν είναι άλλα από τα ιρανικά Shahed-136, τα οποία άρχισαν να χρησιμοποιούνται από πέρσι. Με εμβέλεια περίπου 1.500 μίλια και με τη δυνατότητα να μεταφέρουν μια βόμβα βάρους ως 35 κιλών τα μη επανδρωμένα εναέρια οχήματα αυτά μπορούν να πραγματοποιούν πτήσεις αναμονής για πολλή ώρα πριν επιτεθούν, είτε όπως οι Ιάπωνες καμικάζι είτε απλώς απελευθερώνοντας τη βόμβα και επιστρέφοντας στη βάση τους.

Φτηνά και απλά

Αν και η Ρωσία και το Ιράν αρνούνται πεισματικά ότι τα Shahed-136 χρησιμοποιούνται στον πόλεμο στην Ουκρανία, ήδη έχουν εντοπιστεί συντρίμμια τους σε σημεία επιθέσεων και η Δύση απειλεί με νέες κυρώσεις την Τεχεράνη. Το πρόβλημα με τα drones αυτά είναι ότι η κατασκευή τους είναι απλή και εύκολη, με εξαρτήματα από κινητά τηλέφωνα και μηχανές μοντέλων, όπερ σημαίνει ότι δύσκολα μπορεί να υπάρξει πρόβλημα από τις κυρώσεις στη Δύση, όσον αφορά στην πρόσβαση στα εξαρτήματα κατασκευής τους. Έτσι, η Ρωσία μπορεί να έχει όσα θέλει με μεγάλη ευκολία και να συνεχίσει τις αιματηρές επιθέσεις της κατά ουκρανικών στόχων.

Από την άλλη, βέβαια, αναλυτές εκτιμούν ότι η ευρεία χρήση τους ενδεχομένως να σημαίνει ότι η Ρωσία ξεμένει από πυραύλους ακριβείας. Ωστόσο, άλλοι θεωρούν ότι τα ιρανικά drones δίνουν τη δυνατότητα στη Μόσχα για επιθέσεις σχετικής ακρίβειας χωρίς να ξοδεύει τους πανάκριβους πυραύλους της. Και, μπορεί η φθηνή κατασκευή τους και η χαμηλή ταχύτητά τους να κάνουν τα Shahed-136 σχετικά εύκολο στόχο για τις ουκρανικές δυνάμεις, αλλά η επίθεσή τους σε σμήνη και η δυνατότητα εύκολης αντικατάστασής τους κάνει τα drones ένα ισχυρό όπλο τρόμου για τις ρωσικές ένοπλες δυνάμεις που υποφέρουν στην «ειδική επιχείρηση» στην Ουκρανία.

Διαψεύδουν Τεχεράνη και Μόσχα

Το Ιράν έχει αρνηθεί κατηγορηματικά ότι έχει παράσχει στη Ρωσία στρατιωτική βοήθεια που μπορεί να χρησιμοποιηθεί στην Ουκρανία, ωστόσο δυτικές υπηρεσίες πληροφοριών αναφέρουν ότι Ιρανοί τεχνικοί βρέθηκαν σε περιοχές της χώρας υπό ρωσική κατοχή, προκειμένου να εκπαιδεύσουν τους Ρώσους στρατιώτες στη χρήση των drones, καθώς και ότι η Τεχεράνη προτίθεται να στείλει και νέες «φορτωτικές» από Shahed-136 στη Μόσχα. Επίσης, ο εκπρόσωπος της ρωσικής προεδρίας, Ντιμίτρι Πεσκόφ, δήλωσε ότι το Κρεμλίνο δεν διαθέτει οποιαδήποτε πληροφόρηση σχετικά με τη χρήση τους. «Ρωσικός εξοπλισμός με ρωσική ονοματολογία χρησιμοποιείται», είπε. «Κάθε συμπληρωματική ερώτηση μπορεί να απευθυνθεί στο υπουργείο Άμυνας».

Η κατάσταση προβληματίζει τη Δύση, η οποία θεωρεί τη χρήση «drones καμικάζι» ως κλιμάκωση από την πλευρά της Ρωσίας. Η μεγάλη ανησυχία είναι ότι η χρήση των Shahed-136 διευκολύνει τη Μόσχα να πραγματοποιεί σοβαρής έκτασης και καταστροφικής ισχύος χτυπήματα στην Ουκρανία χωρίς το κόστος -οικονομικό και επιμελητείας- που συνοδεύει τη χρήση πυραύλων ακριβείας, καθώς και ότι θα βάλει στο στόχαστρο και αστικά κέντρα ακόμα και σε περιοχές μακριά από τα μέτωπα. Προοπτικά, δε, η συνεργασία Ρωσίας και Ιράν προκαλεί σοβαρούς φόβους για τα όσα συμπαραδηλώνει για τις ισορροπίες στην ευρύτερη περιοχή.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Πηγή: economico.gr