Η Ρωσία ψάχνει να αγοράσει βαλλιστικούς πυραύλους από άλλες χώρες

Η Ρωσία εντείνει τις προσπάθειές της να αγοράσει βαλλιστικούς πυραύλους από το εξωτερικό, καθώς οι πύραυλοι αυτοί είναι πιο αποτελεσματικοί στο να πλήξουν στόχους στην Ουκρανία υπό ορισμένες συνθήκες.

Πιο αποτελεσματικοί

Οι στρατιωτικοί αναλυτές του Ινστιτούτου για τη Μελέτη του Πολέμου (ISW) έχουν σημειώσει ότι οι ρωσικές δυνάμεις χρησιμοποιούν τακτικά βαλλιστικούς πυραύλους μικρού βεληνεκούς για να πλήξουν ουκρανικές πόλεις που βρίσκονται πιο κοντά στη γραμμή του μετώπου, και οι πύραυλοι αυτοί είναι πιο αποτελεσματικοί στο να περνούν μέσα από τα ουκρανικά συστήματα αεράμυνας ή να τα παρακάμπτουν. Τα ουκρανικά συστήματα αεράμυνας έχουν αναχαιτίσει 149 από τους 166 ρωσικούς πυραύλους κρουζ που φέρεται να έχουν εκτοξευθεί από τις 29 Δεκεμβρίου 2023, αλλά έχουν αναχαιτίσει μόνο μια χούφτα από τους βαλλιστικούς πυραύλους που η Ρωσία εκτόξευσε στην Ουκρανία κατά την ίδια περίοδο.

Από την άλλη, οι Ρώσοι χρησιμοποιούν τους αντιαεροπορικούς πυραύλους S-300 και S-400 για να πλήξουν χερσαίους στόχους στην Ουκρανία, και Ουκρανοί αξιωματούχοι έχουν αναγνωρίσει ότι η ουκρανική αεράμυνα δυσκολεύεται να αναχαιτίσει αυτές τις αντισυμβατικές πυραυλικές επιθέσεις χρησιμοποιώντας τα δικά της συστήματα S-300. Οι ουκρανικές δυνάμεις ήταν επίσης λιγότερο επιτυχείς στην αναχαίτιση βαλλιστικών πυραύλων Iskander σε πρόσφατες επιθέσεις, αν και αναχαίτισαν έναν πύραυλο Iskander-M κατά τη διάρκεια μιας λιγότερο έντονης σειράς ρωσικών πυραυλικών επιθέσεων και επιθέσεων με μη επανδρωμένα αεροσκάφη στις 30 Δεκεμβρίου.

Επιτυχίες

Επιπλέον, οι ουκρανικές δυνάμεις αναχαίτισαν όλους τους πυραύλους Iskander-M ή S-300/S-400 που εκτόξευσαν οι ρωσικές δυνάμεις στο Κίεβο στις 12 Δεκεμβρίου. Σύμφωνα με επίσημες αναφορές, οι ουκρανικές δυνάμεις αναχαίτισαν επίσης και τους 10 πυραύλους Kinzhal που εκτόξευσαν οι ρωσικές δυνάμεις κατά της Ουκρανίας στις 2 Ιανουαρίου, χρησιμοποιώντας συστήματα Patriot. Έτσι, η αποτελεσματικότητα των ρωσικών βαλλιστικών πυραύλων εξαρτάται εν μέρει από τη διαμόρφωση του συστήματος αεράμυνας της Ουκρανίας και από το σύστημα κρούσης του οποίου οι πύραυλοι αποτελούν μέρος.

Η σχετική επιτυχία που είχαν οι ρωσικές δυνάμεις στο να πλήξουν στόχους στην Ουκρανία με βαλλιστικούς πυραύλους, σε συνδυασμό με πυραύλους κρουζ και μη επανδρωμένα αεροσκάφη, μπορεί να ενθαρρύνει τη Ρωσία να εντείνει τις προσπάθειές της να αποκτήσει βαλλιστικούς πυραύλους από το εξωτερικό. Η Ρωσία μπορεί να παράγει περίπου 42 πυραύλους Iskander και 4 πυραύλους Kinzhal ανά μήνα, αν και δεν είναι σαφές πόσους πυραύλους S-300/S-400 μπορεί να παράγει στην παρούσα φάση.

Η νέα τακτική

Επιπλέον, η αμυντική βιομηχανική βάση της Ρωσίας δεν μπορεί να παράγει βαλλιστικούς πυραύλους στην κλίμακα που απαιτείται για μια διαρκή εκστρατεία χτυπημάτων κατά της Ουκρανίας, η οποία βασίζεται στην τακτική χρήση μεγάλου αριθμού βαλλιστικών πυραύλων, και η Ρωσία πιθανότατα θα πρέπει να προμηθευτεί βαλλιστικούς πυραύλους από το εξωτερικό, εάν θέλει να διατηρήσει πυραυλικά πλήγματα μεγάλης κλίμακας κατά της Ουκρανίας, σύμφωνα με το ISW. Σημειώνεται ότι οι βαλλιστικοί πύραυλοι καθοδηγούνται μόνο κατά τη σχετικά σύντομη αρχική φάση της πτήσης τους και, στη συνέχεια, η πορεία τους διέπεται από τους νόμους της τροχιακής μηχανικής και της βαλλιστικής.

Όπως έχει ήδη σημειώσει το economico.gr, η Ρωσία μοιάζει να αλλάζει τακτική και στρατηγική όσον αφορά στους βομβαρδισμούς στην Ουκρανία, τουλάχιστον σε σχέση με τον περασμένο χειμώνα, όταν στόχοι ήταν πολιτικές εγκαταστάσεις και δίκτυα, και πλέον βασικοί στόχοι είναι στρατιωτικές υποδομές, είτε αφορούν σε αμυντικές εγκαταστάσεις και αποθήκες πυρομαχικών, είτε στην -όποια- αμυντική βιομηχανία της Ουκρανίας, αξιοποιώντας τα κενά που έχουν αρχίσει να διαφαίνονται λόγω του περιορισμού της παροχής στρατιωτικής βοήθειας από τη Δύση. Έτσι, καταστρέφοντας οπλικά συστήματα και βλήματα, περιορίζει την ικανότητα της Ουκρανίας να αμυνθεί μέχρι να περάσει ο χειμώνας.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Πηγή: economico.gr