Έναν διόλου κολακευτικό για τους συμμάχους των ΗΠΑ λόγο επικαλέστηκε ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν προκειμένου να αποκαλύψει απόρρητες πληροφορίες που αφορούσαν τα σχέδια της Ρωσίας για εισβολή στην Ουκρανία.
Όπως δήλωσε σε συνέδριο για την κυβερνοασφάλεια η διευθύντρια εθνικών πληροφοριών των ΗΠΑ, Αβρίλ Χέινς, δήλωσε ότι ο Μπάιντεν αναγκάστηκε να προχωρήσει σε αυτή την πρωτοφανή κίνηση για τα δεδομένα των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών καθώς πολλοί σύμμαχοι των ΗΠΑ επεδείκνυαν σκεπτικισμό σχετικά με το τι πραγματικά σκόπευαν να κάνουν οι Ρώσοι στην Ουκρανία.
Η απόφαση Μπάιντεν
Η Χέινς τόνισε ότι μπροστά σε αυτό το δεδομένο, ο Μπάιντεν ζήτησε από τις υπηρεσίες πληροφοριών των ΗΠΑ να μοιραστούν όσο το δυνατόν περισσότερες πληροφορίές, ώστε οι σύμμαχοι να πειστούν και να μπορέσει να υπάρξει ουσιαστική συνεργασία και συντονισμός για την προετοιμασία για αυτό που η Ουάσινγκτον θεωρούσε σχεδόν βέβαιο, δηλαδή, τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.
Υπενθυμίζεται ότι την παραμονή της έναρξης της ρωσικής «ειδικής στρατιωτικής επιχείρησης» στην Ουκρανία, ακόμα και ο πρόεδρος της χώρας, Βολοντιμίρ Ζελένσκι δήλωνε ότι θεωρεί απίθανο η Μόσχα να προχωρήσει σε μια τέτοια κίνηση, ενώ οι περισσότεροι Ευρωπαίοι έμοιαζαν να πιστεύουν ότι ο Βλαντίμιρ Πούτιν δεν θα προχωρούσε σε τέτοιου είδους κλιμάκωση.
Όταν ο Ζελένσκι ζητούσε «χαμηλούς τόνους»
Η μοναδική -σχεδόν- χώρα που επέμενε ότι η συγκεντρωση ρωσικών στρατευμάτων στα σύνορα με την Ουκρανία ήταν προανάκρουσμα εισβολής ήταν οι ΗΠΑ, οι οποίες, μάλιστα, είχαν δώσει και συγκεκριμένες πιθανές ημερομηνίες έναρξης της εισβολής, ωστόσο, ακόμα και το Κίεβο φαινόταν να μην μπορεί ή να μη θέλει να πιστέψει ότι θα συνέβαινε κάτι τέτοιο, παρά τα «καμπανάκια» που έκρουε η Ουάσινγκτον.
Μάλιστα, ο ίδιος ο Ζελένσκι στα τέλη του περασμένου Ιανουαρίου είχε ζητήσει από τον Μπάιντεν να χαμηλώσει τους τόνους σχετικά με την πιθανότητα εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία, λέγοντας ότι προκαλείται ανεπιθύμητος πανικός στη χώρα. Σημειώνεται ότι η Χέινς απέφυγε να πει ποιες χώρες ή υπηρεσίες έδειχναν δυσπιστία ενώπιον των καλεσμάτων των Αμερικανών για εγρήγορση.
Πρωτοφανής συνεργασία
Κατά τα φαινόμενα πάντως η απόφαση του Μπάιντεν να μοιραστεί με τους συμμάχους των ΗΠΑ απόρρητες πληροφορίες ήταν εξαιρετικά παραγωγική, καθώς, σύμφωνα με τη Χέινς, πλέον το επίπεδο συνεργασίας των μυστικών υπηρεσιών και η ανταλλαγή πληροφοριών σχετικά με τις κινήσεις της Μόσχας ήταν «εξαιρετική», κάτι που στο παρελθόν δύσκολα συνέβαινε, αν συνέβαινε κιόλας.
Σε αντίστοιχο μήκος κύματος, ο επικεφαλής υπηρεσίες πληροφοριών της Βρετανίας, σερ Τζέρεμι Φλέμινγκ, δήλωσε τον περασμένο Μάρτιο ότι οι κατασκοπικές υπηρεσίες αποκάλυπταν «άκρως απόρρητες πληροφορίες» σε μια προσπάθεια να «βρεθούν μπροστά από τις ενέργεις του Πούτιν» όσον αφορά στα σχέδια της Μόσχας για την εισβολή στην Ουκρανία.


Πηγή: economico.gr