Σε «γκάφα» το κόστος της οποίας μπορεί να έχει ήδη κοστίσει πολύ ακριβά στην Ουκρανία, φαίνεται ότι υπέπεσαν οι ΗΠΑ στην προσπάθειά τους να ενισχύσουν όσο γίνεται πιο γρήγορα την άμυνα της χώρας κατά της ρωσικής εισβολής.

Δημοσίευμα-«φωτιά»

Σύμφωνα με αποκαλυπτικό δημοσίευμα της Washington Post, το αμερικανικό Υπουργείο Άμυνας έχει φροντίσει να προμηθεύσει την Ουκρανία με περισσότερα από 5.000 κατευθυνόμενα αντιαρματικά βλήματα τύπου Javelin, χωρίς ωστόσο να διασφαλίσει την απαραίτητη τεχνική υποστήριξη, που είναι ζωτικής σημασίας για την σωστή επιχειρησιακή λειτουργία και αποτελεσματικότητα των οπλικών αυτών συστημάτων στο πεδίο της μάχης.

Με το Javelin, ο στρατιώτης «κλειδώνει» την θερμική εικόνα του εχθρικού στόχου στον πίνακα στόχευσης και στη συνέχεια εκτοξεύεται το κατευθυνόμενο βλήμα το οποίο έχει την ικανότητα να διεισδύσει θωράκιση από απόσταση έως και 2,5 μιλίων. Ωστόσο, το Javelin διαφοροποιείται από άλλα φορητά πυραυλικά συστήματα (MANPADS), λόγω των ιδιαίτερων κατασκευαστικών και λειτουργικών του χαρακτηριστικών, καθώς συνοδεύεται από εγχειρίδιο χρήσης 258 σελίδων.

«Ούτε εγχειρίδια χρήσης ούτε κάρτες επικοινωνίας»

Σύμφωνα με μαρτυρία που επικαλείται η εφημερίδα, «φαίνεται πως τα βλήματα τύπου Javelin που στάλθηκαν στην Ουκρανία δεν είχαν ούτε εγχειρίδια χρήσης ούτε κάρτες επικοινωνίας ώστε να καλέσουν χωρίς χρέωση μια διεύθυνση του Πενταγώνου που θα μπορεί να τους κατευθύνει στην επίλυση λειτουργικών προβλημάτων των αντιαρματικών συστημάτων όταν αυτά προκύπτουν», ενώ προστίθεται ότι αρκετοί Ουκρανοί και εκπαιδευτές δεν γνώριζαν καμία γραμμή υποστήριξης για τα Javelin.

Σύμφωνα με την ίδια μαρτυρία, από τις τα οπλικά αυτά συστήματα που οι ΗΠΑ έστειλαν στην Ουκρανία λείπουν επίσης δύο πολύ σημαντικά έγγραφα. Πρώτον και κυριότερον, ο οδηγός βασικών δεξιοτήτων που περιγράφει με λεπτομέρειες την διαδικασία που απαιτείται για την σωστή και αποτελεσματική χρήση του όπλου και δεύτερον τα κιτ τακτικής εκπαίδευσης, τα οποία χρησιμοποιούνται σε εκπαιδεύσεις για να προσομοιώνουν την εκτόξευση των βλημάτων εναντίον πλασματικών εχθρικών στόχων.

Πολύ αποτελεσματικά

Η Washington Post προσπάθησε να επικοινωνήσει με την γραμμή τεχνικής υποστήριξης της κατασκευάστριας εταιρείας Lockheed Martin, ωστόσο τελικά μίλησε με το τμήμα επικοινωνίας, που τους παρέπεμψε στο Πεντάγωνο, το οποίο, φυσικά, δεν απάντησε σε ερωτήσεις σχετικά με το εύρος και το μέγεθος της υλικοτεχνικής υποστήριξης που παρέχεται στον ουκρανικό στρατό, γεγονός που όπως επισημαίνει το δημοσίευμα, δείχνει την έλλειψη ουσιαστικής βοήθειας για τα Javelin επί του πεδίου.

Το ενδιαφέρον είναι ότι, σύμφωνα με τις υπάρχουσες πληροφορίες, τα συγκεκριμένα όπλα έπαιξαν μείζονα ρόλο στο να αποκρουστεί η ρωσική επίθεση στο Κίεβο, καθώς φαίνεται ότι αποδείχθηκαν εξαιρετικά αποτελεσματικά κατά των ρωσικών θωρακισμένων αρμάτων μάχης, όπως αποδεικνύουν και οι φωτογραφίες από τα κατεστραμμένα ρωσικά τανκ. Ωστόσο, η αποκάλυψη της Washington Post προκαλεί πολλά ερωτηματικά σχετικά με το πώς εστάλησαν τα όπλα αυτά στην Ουκρανία.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Πηγή: economico.gr