Παρότι η Ελβετία -κατά παράβαση της ιστορικά δεδομένης ουδετερότητάς της- υιοθέτησε κυρώσεις κατά της Ρωσίας μετά την εισβολή στην Ουκρανία, φαίνεται ότι η Βέρνη επιστρέφει στις… παραδοσιακές συνήθειές της.

Το απόγευμα της Παρασκευής, η Ελβετία ανακοίνωσε ότι απαγορεύει όλες τις πτήσεις που μεταφέρουν πολεμικό υλικό στις δύο αντιμαχώμενες πλευρές (και στη Ρωσία και στην Ουκρανία, δηλαδή) να περνούν από τον εναέριο χώρο της, εξαιρώντας, βέβαια, τις πτήσεις που μεταφέρουν ανθρωπιστική βοήθεια.

Κυρώσεις και ταξιδιωτική οδηγία

Υπενθυμίζεται ότι η ελβετική κυβέρνηση γνωστοποίησε πως υιοθετεί το πακέτο κυρώσεων που επέβαλε η Ευρωπαϊκή Ένωση στην κεντρική τράπεζα της Ρωσίας και σε άλλα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα της Ρωσίας. Ακόμα, η Ελβετία ανακοίνωσε το «πάγωμα» των περιουσιακών στοιχείων που έχουν στη χώρα ο Ρώσος πρόεδρος, Βλαντίμιρ Πούτιν, και ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών, Σεργκέι Λαβρόφ, αλλά και άλλοι Ρώσοι ολιγάρχες, με άμεση ισχύ.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Τράπεζας Διεθνών Διακανονισμών (BIS) έως και τον περσινό Σεπτέμβριο, κάτοικοι και εταιρείες από τη Ρωσία διατηρούσαν 11 δισ. δολάρια σε τραπεζικούς λογαριασμούς στη Ελβετία έναντι περίπου των 5 δισ. δολαρίων που είναι καταγεγραμμένα στη Βρετανία. Ωστόσο, αναλυτές εκτιμούν ότι το πραγματικό μέγεθος της περιουσίας Ρώσων στη χώρα είναι πολύ μεγαλύτερο, καθώς στα στοιχεία της BIS δεν συμπεριλαμβάνονται λογαριασμοί σε χρηματιστηριακές εταιρείες, άλλες επενδύσεις ή περιουσιακά στοιχεία σε υπεράκτιες εταιρείες.

Παράλληλα, το ΥΠΕΞ της χώρας κάλεσε τους πολίτες της να εγκαταλείψουν τη Ρωσία, με ταξιδιωτική οδηγία που αναφέρει ότι «το υπουργείο Εξωτερικών προτείνει οι Ελβετοί υπήκοοι των οποίων η παρουσία στη Ρωσία δεν είναι απολύτως απαραίτητη να εγκαταλείψουν προσωρινά την χώρα με δικά τους μέσα. Η απόφαση να φύγουν από τη χώρα είναι μια ατομική απόφαση».

Φόβοι για 15 εκατομμύρια πρόσφυγες

Εν τω μεταξύ, φόβους για τον εκτοπισμό έως και 15 εκατομμυρίων ανθρώπων, σε περίπτωση κλιμάκωσης του πολέμου στην Ουκρανία, εξέφρασε η υπουργός Δικαιοσύνης της Ελβετίας, επικαλούμενη εκτιμήσεις της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες. «Αν υποθέσετε ότι οι εχθροπραξίες συνεχίζονται, ότι ο ρωσικός στρατός προελαύνει με μεγαλύτερη ισχύ προς το δυτικό τμήμα της Ουκρανίας, ότι ίσως υπάρξουν διάδρομοι διαφυγής, τότε ενδέχεται σχεδόν 1 εκατομμύριο άνθρωποι να εγκαταλείπουν τη χώρα κάθε εβδομάδα», είπε η Καρίν Κέλερ Σούτερ.

«Υπάρχουν τώρα εκτιμήσεις από την Ύπατη Αρμοστεία των Ηνωμένων Εθνών για τους Πρόσφυγες, που λένε ότι πρέπει να υπολογίζουμε περίπου 15 εκατομμύρια εκτοπισμένους – αυτός είναι ο υψηλότερος αριθμός… Αυτός είναι περίπου ο μισός πληθυσμός εκτός από τους άνδρες που είναι φυσικά ενταγμένοι στις ένοπλες δυνάμεις και υπερασπίζονται τη χώρα», τόνισε. Ο ΟΗΕ εκτιμά ότι ήδη περισσότεροι από 2,5 εκατομμύρια πρόσφυγες έχουν τραπεί σε φυγή εξαιτίας των εχθροπραξιών στην Ουκρανία μετά την εισβολή των ρωσικών δυνάμεων στις 24 Φεβρουαρίου.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Πηγή: economico.gr