Τις συνέπειες της εισβολής της στην Ουκρανία αρχίζει να διαβλέπει η Ρωσία καθώς ο μεγαλύτερος πελάτης της σε φυσικό αέριο στην Ευρώπη στρέφεται πλέον ανοιχτά προς άλλες πηγές.

Συμφωνίες για υδρογόνο

Συγκεκριμένα, γερμανικές εταιρίες υπέγραψαν διάφορες συμφωνίες με εταιρίες στα ΗΑΕ για την οικοδόμηση μιας εφοδιαστικής αλυσίδας υδρογόνου μεταξύ των δύο χωρών, ανέφερε σήμερα σε ανακοίνωσή του το γερμανικό υπουργείο Οικονομίας. Οι συμφωνίες υπογράφηκαν στη διάρκεια της επίσκεψης του Γερμανού υπουργού Οικονομίας Ρόμπερτ Χάμπεκ σε χώρες του Κόλπου προκειμένου να συζητήσει τον μακροπρόθεσμο ενεργειακό εφοδιασμό. Το Βερολίνο επενδύει σε καθαρότερη ενέργεια και σκοπεύει να μειώσει την εξάρτησή του από τη ρωσική ενέργεια στο πλαίσιο των δυτικών προσπαθειών να ασκήσουν πίεση στη Μόσχα για την εισβολή της στην Ουκρανία.

Οι γερμανικές εταιρίες Hydrogenious και Uniper, μαζί με την Εθνική Εταιρία Πετρελαίου του Αμπού Ντάμπι (Abu Dhabi National Oil Company — ADNOC) και την ιαπωνική JERA θα συμμετάσχουν σε ένα κοινό σχέδιο για μεταφορά υδρογόνου, ανέφερε το υπουργείο Οικονομίας της Γερμανίας. Η συμφωνία αποσκοπεί στην οικοδόμηση μιας εφοδιαστικής αλυσίδας υδρογόνου που θα παράγεται από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας από τα ΗΑΕ στο Βιλχελμσχάφεν στη Γερμανία, με βάση την τεχνολογία Φορέων Υγρού Οργανικού Υδρογόνου (LOHC).

Η «γαλάζια αμμωνία»

Η ADNOC υπέγραψε επίσης συμβόλαια με τη γερμανική βιομηχανία χαλκού Aurubis και τις ενεργειακές εταιρίες RWE, Steag και GEWEC για την αποστολή γαλάζιας αμμωνίας όπως αποκαλείται, μιας μεθόδου παραγωγής του προϊόντος με χαμηλή χρήση άνθρακα, στη Γερμανία. Η Hamburger Hafen & Logistik AG (HHLA) και η ADNOC θα συνεργαστούν για τη μεταφορά της γαλάζιας αμμωνίας. Ο διευθύνων σύμβουλος της Thyssenkrupp συνόδευσε τον Χάμπεκ στο ταξίδι του. Επιπλέον, ο γερμανικός ερευνητικός οργανισμός Fraunhofer Society και το υπουργείο Ενέργειας και Υποδομών των Εμιράτων συμφώνησαν να εμβαθύνουν την ανταλλαγή εμπειρίας σε βιώσιμη ενέργεια και τεχνολογία εφαρμοσμένου οξυγόνου.

Όχι σε «αθέμιτο κέρδος»

Ο Ρόμπερτ Χάμπεκ δήλωσε πως δεν συνομίλησε με την κρατική ιδιοκτησίας ADNOC το ενδεχόμενο αύξησης της παραγωγής πετρελαίου, δήλωσε εκπρόσωπος του υπουργείου στο πρακτορείο Reuters. Ο Γερμανός υπουργός Οικονομίας δήλωσε εξάλλου ότι οι χώρες του Κόλπου δεν πρέπει να αποκομίσουν κέρδος από τις κυρώσεις κατά της Ρωσίας για την εισβολή της στην Ουκρανία. «Δεν ζητάω να υιοθετήσουν τις κυρώσεις… αλλά ζητώ να μην αποκομίσουν αθέμιτο κέρδος από τις κυρώσεις της ΕΕ και των ΗΠΑ», δήλωσε ο Χάμπεκ στους δημοσιογράφους στο Αμπού Ντάμπι έπειτα από την επίσκεψή του στο Κατάρ.

Συζήτηση και για τους ολιγάρχες

Είπε πως δεν έχει δει κάποιο στοιχείο για κυρώσεις στον ρωσικό πλούτο που έρχεται στα ΗΑΕ, το εμπορικό κέντρο της περιοχής το οποίο, σύμφωνα με διπλωμάτες, επιχειρηματίες και οικονομικές πηγές, έχει εξελιχθεί σε ασφαλές καταφύγιο για τους πλούσιους της Ρωσίας. Ο υπουργός είπε πως μίλησε με αξιωματούχους του Κατάρ για τον ρωσικό πλούτο που εισρέει στη χώρα. Οι καταριανές αρχές δεν αποκρίθηκαν άμεσα σε αίτημα του Reuters για σχολιασμό. Χώρες του Κόλπου έχουν προσπαθήσει να βρουν μια ισορροπία ανάμεσα στους Δυτικούς συμμάχους και τη Ρωσία, με την οποία έχουν ενεργειακούς και οικονομικούς δεσμούς.

Το όχι του Άμπου Ντάμπι και του Ριάντ

Οι πετρελαιοπαραγωγές χώρες Σαουδική Αραβία και ΗΑΕ που είναι μέλη του ΟΠΕΚ, έχουν επίσης αντισταθεί στις δυτικές εκκλήσεις να χρησιμοποιήσουν την εφεδρική ικανότητα παραγωγής πετρελαίου που διαθέτουν προκειμένου να τιθασευτούν οι τιμές που εκτοξεύθηκαν καθώς η εισβολή της Ρωσίας προκάλεσε φόβους για διατάραξη του εφοδιασμού. Η Ρωσία είναι ο μεγαλύτερος πάροχος αερίου στη Γερμανία και ο Χάμπεκ έχει αναλάβει διάφορες πρωτοβουλίες προκειμένου να μειώσει την ενεργειακή εξάρτηση της χώρας του από τη Μόσχα. Κατά την επίσκεψή του την Κυριακή, στην Ντόχα, είπε πως η Γερμανία έκλεισε μια μακροπρόθεσμη ενεργειακή σύμπραξη, ενώ το Κατάρ είπε πως οι δύο χώρες θα επανεδεσμευθούν και θα προωθήσουν τις συνομιλίες για προμήθεια υγροποιημένου φυσικού αερίου.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Πηγή: economico.gr