Μπορεί η Γερμανία ως πρόσφατα να «έσερνε τα πόδια της» όσον αφορά στη Ρωσία και τους υδρογονάνθρακές της, ωστόσο, φαίνεται ότι η απαίτηση του Πούτιν για πληρωμή σε ρούβλια κινητοποίησε την ηγεσία της.

Η κρατικοποίηση της Gazprom Germania

Μετά το διάταγμα του Κρεμλίνου για πληρωμές προμηθειών φυσικού αερίου σε ρούβλια και την ανακοίνωση της Gazprom ότι αποχωρεί από τη Γερμανία και τη βασική θυγατρική της Gazprom Germania, αναβρασμός επικρατεί στο γερμανικό υπουργό Οικονομίας ως προς την επόμενη μέρα και τα σενάρια για το μελλοντικό νομικό καθεστώς ρωσικών ενεργειακών κολοσσών. Πέρα από τη θυγατρική της Gazprom – που με τη σειρά της διατηρεί σειρά μικρότερων θυγατρικών εταιρειών στη Γερμανία, οι οποίες καλύπτουν όλο το φάσμα της ροής φυσικού αερίου – στο τραπέζι τίθεται και το θέμα της πετρελαϊκής Rosneft Deutschland.

Το ζήτημα του Σβεντ

Στο επίκεντρο των σεναρίων που εξετάζει ο υπουργός Οικονομίας Ρόμπερτ Χάμπεκ με στόχο την άμεση απεξάρτηση από τη ρωσική ενέργεια βρίσκεται και το μέλλον των μεγάλων διυλιστηρίων πετρελαίου στο Σβεντ της ανατολικής Γερμανίας, όπου η Rosneft PCK κατέχει το 54% του μετοχικού κεφαλαίου – ενώ η βρετανο-oλλανδική Shell έχει ήδη ανακοινώσει την αποχώρησή της. Το γερμανικό υπουργείο Οικονομίας φαίνεται ότι εξετάζει το ενδεδειγμένο μοντέλο διάσωσης, ενδεχομένως και της κρατικοποίησής της εξαιτίας της σημασίας των υποδομών της για την τροφοδοσία της γερμανικής αγοράς με πετρέλαιο και παράγωγά του.

«Πολιτικό καθήκον»

Σύμφωνα με τον Ρόμπερτ Χάμπεκ το επιχειρηματικό μοντέλο της Rosneft στη Γερμανία βασίζεται στη φθηνή αγορά και διύλιση ρωσικού φυσικού αερίου, κάτι που πρέπει να επανεξετάσει άμεσα η Γερμανία στο πλαίσιο της απεξάρτησης από το ρωσικό πετρέλαιο. «Κατά την άποψή μου, είναι πολιτικό καθήκον μας», ανέφερε χαρακτηριστικά. Την ίδια ώρα στο επίκεντρο των υπολογισμών του υπουργείου Οικονομίας βρίσκεται εδώ και μέρες και η Gazprom Germania, υπεύθυνη για τη διαχείριση, αποθήκευση και εμπορία φυσικού αερίου στη Γερμανία, η οποία είναι εξ ολοκλήρου ρωσικών συμφερόντων και κατέχει ιδιοκτησιακά κρίσιμες μονάδες και αγωγούς φυσικού αερίου επί γερμανικού εδάφους.

Η μεγάλη απόφαση

Για πρώτη φορά στα γερμανικά ενεργειακά χρονικά ένας όμιλος αποκλειστικά ξένων συμφερόντων υπάγεται σε κρατική διαχείριση, με διαχειρίστρια μέχρι τον Σεπτέμβριο την Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Δικτύων της Βόννης (Βundesnetzagentur), μετά από ενεργοποίηση του άρθρου 6 του Νόμου περί Εξωτερικού Εμπορίου. Σύμφωνα με τον Ρόμπερτ Χάμπεκ η απόφαση για ανάθεση της διαχείρισης σε υπηρεσία που υπάγεται στο γερμανικό δημόσιο επιτάσσεται από λόγους «δημόσιας ασφάλειας και τάξης», κάτι που κρίνεται απαραίτητο για τη συνέχιση της διασφάλισης της ροής φυσικού αερίου.

πληροφορίες από την Deutsche Welle

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Πηγή: economico.gr