Στο στόχαστρο της γερμανικής κυβέρνηση μπαίνει ο Γκέρχαρντ Σρέντερ, πρώην καγκελάριος της χώρας και νυν υψηλόβαθμο στέλεχος των κρατικών ρωσικών επιχειρήσεων φυσικού αερίου Gazprom και πετρελαίου Rosneft, ο οποίος είχε εξαρχής ταχθεί κατά της ανάμειξης της Γερμανίας στον πόλεμο στην Ουκρανία.

Συγκεκριμένα, η ομοσπονδιακή κυβέρνηση της Γερμανίας σχεδιάζει τον δραστικό περιορισμό των ειδικών προνομίων που απολαμβάνει ως πρώην καγκελάριος ο Γκέρχαρντ Σρέντερ, λόγω της παραμονής του στα εποπτικά συμβούλια ρωσικών ενεργειακών κολοσσών.

«Κομμένο» το γραφείο στη Bundestag

Σύμφωνα με το αίτημα που υπέβαλε το υπουργείο Οικονομικών στην Επιτροπή Προϋπολογισμού του Ομοσπονδιακού Κοινοβουλίου, θα καταργηθεί άμεσα η παροχή γραφείου στην Bundestag, ενώ από τις 19 Μαΐου θα σταματήσει και η αμοιβή των εργαζόμενων σε αυτό συνεργατών του κ. Σρέντερ. Ως αιτιολογία αναφέρεται ότι ο 78χρονος πρώην καγκελάριος δεν έχει πλέον δραστηριότητες οι οποίες να δικαιολογούν τη διατήρηση γραφείου.

Δεν κόβεται η σύνταξη

Ο Γκέρχαρντ Σρέντερ θα διατηρήσει πάντως την προσωπική του ασφάλεια, εφόσον το Εγκληματολογικό Τμήμα της Αστυνομίας εξακολουθήσει να αξιολογεί τον κίνδυνο για το πρόσωπό του όπως έως τώρα, ενώ δεν θα αλλάξει κάτι και στη σύνταξή του, παρά το γεγονός ότι τόσο το Χριστιανοδημοκρατικό Κόμμα (CDU) όσο και το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα (SPD) είχαν ζητήσει να καταργηθεί. Έπειτα από νομική εξέταση όμως, θεωρήθηκε ότι κάτι τέτοιο θα ήταν πιθανότατα αντισυνταγματικό.

Ζήτημα διαγραφής από το SPD

Ταυτόχρονα επανέρχεται και η συζήτηση σχετικά με το μέλλον του πρώην καγκελάριου στο κόμμα του, το SPD. H υπουργός Εσωτερικών Νάνσι Φέζερ ζήτησε την διαγραφή του. Ο Γκέρχαρντ Σρέντερ, στενός φίλος του Βλαντίμιρ Πούτιν, παρά τον πόλεμο στην Ουκρανία δεν έχει έως τώρα πάρει αποστάσεις από τον Ρώσο πρόεδρο, ενώ διατηρεί τη θέση του στο εποπτικό συμβούλιο της Rosneft και στο προεδρείο του συμβουλίου των μετόχων της ρωσικής εταιρίας Nord Stream. Επιπλέον, τον Ιούνιο κρίνεται η θέση που διεκδικεί στο διοικητικό συμβούλιο της Gazprom.

Αμηχανία

Ο Σρέντερ έχει προκαλέσει τριβές στη Γερμανία, καθώς υποχρέωσε τον καγκελάριο Όλαφ Σολτς, ούτε λίγο ούτε πολύ, να του πει να σταματήσει να μιλάει, ενώ ο στενός συνεργάτης του όταν ήταν καγκελάριος, Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάγιερ, αντιμετωπίζεται ως «persona non grata» από το Κίεβο για το ρόλο που διαδραμάτησε στο να αναπτυχθούν οι πολύ στενές σχέσεις Βερολίνου και Μόσχας, σχέσεις που προκαλούν αμηχανία στην κυβέρνηση του Βερολίνου.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Πηγή: economico.gr