«Πυρά» κατά του ΝΑΤΟ εξαπέλυσε η Κίνα κατηγορώντας πως οι κινήσεις τους ώθησαν την ένταση ανάμεσα σε Ρωσία και Ουκρανία, στα άκρα, λίγες ωρές μετά την τριμερή τηλεδιάσκεψη του Σι Τζινπίνγκ με τον Εμανουέλ Μακρόν και τον Όλαφ Σολτς.

Κατά τη διάρκεια τακτικής ενημέρωσης των δημοσιογράφων, ο εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών Τσάο Λιζιάν, κάλεσε τις ΗΠΑ να λάβουν σοβαρά υπόψη τους τις ανησυχίες της Κίνας και να αποφύγουν να υπονομεύσουν τα δικαιώματά της ή τα συμφέροντά της στον χειρισμό του ουκρανικού ζητήματος και των δεσμών με τη Ρωσία.

Ανθρωπιστική βοήθεια

Ο εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών πρόσθεσε εξάλλου ότι ο κινεζικός Ερυθρός Σταυρός θα χορηγήσει πακέτο ανθρωπιστικής βοήθειας ύψους 5 εκατομμυρίων γιουάν στην Ουκρανία, το οποίο θα συνίσταται από είδη για την κάλυψη καθημερινών αναγκών.

Η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία τον περασμένο μήνα έχει ωθήσει περισσότερους από 1,5 εκατομμύριο ανθρώπους να εγκαταλείψουν τη χώρα, ενώ οι κάτοικοι της περικυκλωμένης από τις ρωσικές δυνάμεις Μαριούπολης, στη νοτιοανατολική Ουκρανία, υφίστανται ήδη σημαντικές στερήσεις, όσον αφορά την ηλεκτροδότηση, τη θέρμανση, τα τρόφιμα και το πόσιμο νερό έπειτα από περισσότερο από μια εβδομάδα βομβαρδισμών.

«Ειδική επιχείρηση»

Η Κίνα αρνείται να χαρακτηρίσει εισβολή τις ενέργειες της Ρωσίας στην Ουκρανία, ενώ η Μόσχα την αποκαλεί «ειδική επιχείρηση». Ωστόσο, έχει καλέσει και τις δύο πλευρές να αποκλιμακώσουν την κρίση και, σύμφωνα με πολλούς αναλυτές, όντας ο στενότερος σύμμαχος της Μόσχας, το Πεκίνο θα μπορούσε να παίξει σημαντικό ρόλο στην ειρηνευτική διαδικασία.

Πάντως, η επίθεση στο ΝΑΤΟ που εξαπέλυσε η Κίνα είναι ενδεικτική των προθέσεών της, ήτοι, αποτελεί και ένα είδος προειδοποιήσης προς τη Δύση, να μην επιχειρήσει να εμπλακεί περαιτέρω στον ΙνδοΕιρηνικό, όπου ΗΠΑ, Βρετανία και Αυστραλία «έστησαν» πρόσφατα την νέα συμμαχία AUKUS με στόχο τον εξοπλισμό της Αυστραλίας με πρυηνοκίνητα υποβρύχία.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Πηγή: economico.gr