Νέα ήθη και νέες πρακτικές φαίνεται ότι έχει εισάγει στο ευρωπαϊκό πολιτικό γίγνεσθαι η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία που συνεχίζεται μετά από 15 μήνες.

Φόρος… εξοπλισμών στις τράπεζες

Έτσι, το κοινοβούλιο στην Λιθουανία ενέκρινε την επιβολή τέλους στα πλεονάζοντα κέρδη των τραπεζών της χώρας για να χρηματοδοτηθούν επιπρόσθετες αμυντικές δαπάνες περίπου 400 εκατομμυρίων ευρώ. Η Βουλή της Λιθουανίας τάχθηκε με καθαρή πλειοψηφία υπέρ αυτού του «προσωρινού τέλους αλληλεγγύης» που εισηγήθηκε η κυβέρνηση της χώρας της Βαλτικής.

Οι τράπεζες θα κληθούν να καταβάλουν υποχρεωτικά τέλος 60% το 2023 και το 2024 επί των καθαρών εσόδων τους από τόκους, ενώ τα τελευταία πέντε χρόνια ο συγκεκριμένος φορολογικός συντελεστής δεν ξεπέρασε το 50%. Το ποσό που θα προκύψει θα διατεθεί για να ενισχυθούν οι ένοπλες δυνάμεις και να κατασκευαστούν αμυντικές υποδομές στη Λιθουανία.

Αντιδράσεις από τις τράπεζες

Η Λιθουανία συνορεύει με τον ρωσικό θύλακα του Καλίνινγκραντ και τη Λευκορωσία, σύμμαχο της Μόσχας. Η κυβέρνηση στο Βίλνιους εκλαμβάνει τον πόλεμο στην Ουκρανία ως τη σοβαρότερη απειλή για τη λιθουανική εθνική ασφάλεια. Είχε εξαγγείλει πέρυσι πως θα αυξήσει φέτος τις στρατιωτικές δαπάνες της χώρας στο 3% του ΑΕΠ.

Η Λιθουανική Ένωση Τραπεζών επέκρινε την κυβερνητική πρωτοβουλία για την επιβολή του τέλους αυτού, το οποίο χαρακτήρισε αντισυνταγματικό, καλώντας τον πρόεδρο της χώρας, τον Γκιτάνας Ναουσέντα –ο οποίος θα πρέπει να εγκρίνει το μέτρο– να ασκήσει βέτο. Η ΕΚΤ προειδοποίησε στις αρχές του Απριλίου τη Λιθουανία ότι η επιβολή έκτακτου τέλος στις λιθουανικές τράπεζες θα είχε «αρνητικές οικονομικές επιπτώσεις».

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Πηγή: economico.gr