Μεγάλη ζημιά έχει υποστεί η Ρωσία στην Ουκρανία

Μεγαλύτερη ζημιά απ’ όσο μπορεί κανείς να προβλέψει έχει υποστεί η Ρωσία καθώς αδυνατεί ακόμα και σήμερα να κάμψει την σφοδρή αντίσταση των Ουκρανών.

Εκτός από τις εκατοντάδες κατεστραμμένα άρματα, ελικόπτερα, οχήματα και άλλο στρατιωτικό υλικό, σύμφωνα με το BBC, η Μόσχα έχει χάσει δεκάδες επίλεκτους αξιωματικούς και χιλιάδες στρατιώτες, καθώς η επιχείρηση στην Ουκρανία μοιάζει να πηγαίνει από το κακό στο χειρότερο για τη Ρωσία.

Από τα στοιχεία που έχουν συγκεντρωθεί ως τώρα, στις απώλειες της Ρωσίας – πέρα των στρατιωτών της –  συμπεριλαμβάνονται 10 συνταγματάρχες, 20 αντισυνταγματάρχες, 31 ταγματάρχες και 155 άλλοι κατώτεροι αξιωματικοί (λογαχοί, υπολοχαγοί, κλπ), οι οποίοι, όχι μόνο είναι δύσκολο να αντικατασταθούν, αλλά και η εκπαίδευσή τους είναι πανάκριβη.

Πανάκριβη εκπαίδευση

Ένας υπολοχαγός του Πεζικού κοστίζει στο ρωσικό κράτος 10.000 δολάρια για να εκπαιδευτεί σε διάστημα πέντε ετών, ενώ το κόστος για ανώτερους αξιωματικούς ανεβαίνει ακόμα περισσότερο και μπορεί να φθάσει ακόμα και τις 60.000 δολάρια. Όσο για τους κορυφαίους πιλότους, το κόστος εκπαίδευσης αγγίζει το ένα εκατ. δολάρια το χρόνο.

Παράλληλα, σημαντικές απώλειες καταγράφονται και στις ειδικές δυνάμεις του ρωσικού στρατού καθώς ήδη έχουν σκοτωθεί στην Ουκρανία τουλάχιστον 15 μέλη της υπηρεσίας αντικατασκοπείας GRU και άλλα δέκα μέλη της διαβόητης Ρωσικής Εθνοφρουράς. Οι απώλειες αυτές είναι εξίσου σημαντικές με των αξιωματικών.

Και νεκροί στρατηγοί

Επίσης, στοιχεία που έχουν δημοσιοποιηθεί από ουκρανικές πηγές αναφέρουν ότι ως σήμερα έχουν σκοτωθεί περίπου 18 επικεφαλής και στρατηγοί των ρωσικών ενόπλων δυνάμεων, αν και η Μόσχα έχει παραδεχθεί μόνο το θάνατο του αρχιστράτηγου Αντρέι Σουκοβέτσκι, απώλεια που είχε μεγάλες συνέπειες για το ηθικό των στρατιωτών

Σημειώνεται ότι τα στοιχεία του BBC αφορούν αποκλειστικά τους νεκρούς Ρώσους αξιωματικούς που έχουν επιβεβαιωθεί από τη Μόσχα, ενώ εκτιμάται ότι ο αριθμός είναι σημαντικά μεγαλύτερος και, απλώς, οι ρωσικές αρχές αποκρύπτουν στοιχεία προκειμένου να μην καταρρεύσει το ηθικό των στρατιωτών που συμμετέχουν στην επιχείρηση.

Γιατί τόσες απώλειες

Επίσης, υπογραμμίζεται ότι οι αξιωματικοί και οι άνδρες των Ειδικών Δυνάμεων ίσως έχουν μεγαλύτερη παρουσία στα στοιχεία που έχουν διασταυρωθεί, καθώς λόγω του status τους οι σοροί τους συλλέγονται άμεσα και οι ταυτότητές τους γίνονται πιο γρήγορα γνωστές από αυτές απλών στρατιωτών.

Το ερώτημα, ωστόσο, γιατί η Ρωσία έχει τόσους πολλούς νεκρούς αξιωματικούς ίσως εξηγείται από τον τρόπο με τον οποίο διεξάγει επιχειρήσεις, όπου οι αξιωματικοί συχνά βρίσκονται στην πρώτη γραμμή, σε αντίθεση με τις τακτικές που ακολουθούν οι ΗΠΑ και άλλες χώρες-μέλη του ΝΑΤΟ, με αποτέλεσμα να κινδυνεύουν περισσότερο.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Πηγή: economico.gr