Με τον Ρώσο πρόεδρο να παραμένει σιωπηλός καθώς οι ουκρανικές δυνάμεις προελαύνουν απελευθερώνοντας μεγάλα τμήματα της επαρχίας της Χερσώνας, ο port parole της ρωσικής προεδρίας επιχείρησε να αμβλύνει κάπως τις εντυπώσεις, ωστόσο, η αμηχανία της Μόσχας δεν κρύβεται.

Έτσι, ο Ντιμίτρι Πέσκοφ αρνήθηκε να απαντήσει άμεσα, όταν ερωτήθηκε εάν ο πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν έχει εμπιστοσύνη στην ηγεσία του στρατού του, απαντώντας ότι η «ειδική επιχείρηση» θα συνεχιστεί έως ότου πετύχει τους στόχους της. «Η στρατιωτική επιχείρηση συνεχίζεται», δήλωσε ο Πεσκόφ. «Και θα συνεχιστεί έως ότου επιτευχθούν οι στόχοι που ορίστηκαν αρχικά».

Ερωτηματικό η γενική επιστράτευση

«Φυσικά, οι όποιες ενέργειες του στρατού που εκτελούνται στο πλαίσιο της ειδικής επιχείρησης αναφέρονται στον Ανώτατο Διοικητή», δήλωσε ο Πεσκόφ, αναφερόμενος στον Πούτιν. «Ο πρόεδρος είναι σε διαρκή επικοινωνία με τον υπουργό Άμυνας και όλους τους στρατιωτικούς διοικητές. Δεν μπορεί να γίνεται κάτι άλλο κατά τη διάρκεια της ειδικής στρατιωτικής επιχείρησης», πρόσθεσε.

Ερωτηθείς εάν ο Πούτιν θα δώσει εντολή για γενική επιστράτευση ως απάντηση στην αντεπίθεση της Ουκρανίας, ο Πεσκόφ παρέπεμψε το ερώτημα στο υπουργείο Άμυνας. Σημειώνεται ότι ως τώρα ο Ρώσος πρόεδρος δεν έχει καταφύγει στην επιστράτευση των μονάδων εφέδρων της Ρωσίας, που αριθμούν περίπου 2 εκατομμύρια.

Δεν «βλέπει» ειρηνευτικές συνομιλίες

Ο Πεσκόφ δήλωσε επίσης ότι η Ρωσία δεν διαβλέπει προοπτικές για ειρηνευτικές συνομιλίες με την Ουκρανία ούτε βάση για τέτοιου είδους συνομιλίες, ενώ σημείωσε ότι δεν διεξάγονται συζητήσεις για πιθανή αποστρατιωτικοποίηση του πυρηνικού εργοστασίου της Ζαπορίζια -μια από τις βασικές συστάσεις του Διεθνούς Οργανισμού Ατομικής Ενέργειας (IAEA) από την επίσκεψή του στη μονάδα αυτό τον μήνα.

Τα εδάφη που κέρδισαν γρήγορα οι Ουκρανοί στην περιοχή του Χαρκόβου είχαν ως αποτέλεσμα η Μόσχα να βρεθεί αντιμέτωπη με την πιο σοβαρή ήττα της από τότε που απωθήθηκε από τα περίχωρα της πρωτεύουσας Κίεβο τον Απρίλιο. Η προέλαση στέρησε από τη Ρωσία σημαντικά κέντρα επιμελητείας που χρησιμοποιούσε για να τροφοδοτεί τις δυνάμεις της στην ανατολική Ουκρανία.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Πηγή: economico.gr