Η Μόσχα αποκλείει προς το παρόν διαπραγματεύσεις με το Κίεβο

«Όχι» σε νέες διαπραγματεύσεις με την Ουκρανία λέει η Μόσχα, καθώς διανύουμε τον έκτο μήνα της «ειδικής επιχείρησης» της Ρωσίας.

«Η ουκρανική αντιπροσωπεία έχει “χαθεί από τα ραντάρ”»

Συγκεκριμένα, ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντιμίτρι Πέσκοφ, σχολιάζοντας την προσφορά του Τούρκου προέδρου, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, να μεσολαβήσει για ειρηνευτικές ομιλίες μεταξύ Μόσχας και Κιέβου, σημείωσε ότι οι πρόεδροι Ρωσίας και Ουκρανίας θα μπορούσαν να συναντηθούν μόνο όταν οι διαπραγματευτές των δύο χωρών «έχουν κάνει τα μαθήματά τους», δεδομένου ότι οι συνομιλίες μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας έχουν «παγώσει».

«Η ουκρανική αντιπροσωπεία έχει “χαθεί από τα ραντάρ”, δεν υπάρχει διαπραγμάτευση τώρα», είπε ο Πέσκοφ, προσθέτοντας ότι «σχετικά με μια συνάντηση των προέδρων Πούτιν και Ζελένσκι, θα είναι δυνατή μόνο όταν οι αντιπροσωπείες έχουν τελειώσει τα “μαθήματά” τους. Αυτό δεν συμβαίνει, οπότε δεν υπάρχουν τα απαραίτητα προαπαιτούμενα για τη συνάντηση». Πρέπει να σημειωθεί ότι για το «πάγωμα» των συνομιλιών Μόσχα και Κίεβο αλληλοκατηγορούνται χωρίς αποτέλεσμα.

Τάγματα εθελοντών στη Ρωσία

Εν τω μεταξύ, σύμφωνα με την εφημερίδα Kommersant, στη Ρωσία έχουν δημιουργηθεί ήδη περισσότερα από 40 «ονομαστικά» τάγματα εθελοντών που θα πολεμήσουν στην Ουκρανία. Σύμφωνα με την εφημερίδα, τέτοιου είδους τάγματα άρχισαν να δημιουργούνται σε περιοχές της Ρωσίας από την άνοιξη. Οι ονομασίες τους παραπέμπουν στην εδαφική περιοχή στην οποία ανήκουν και σε αυτά εντάσσονται κατά κανόνα κάτοικοι της συγκεκριμένης περιοχής.

Για παράδειγμα, στην Αγία Πετρούπολη διαμορφώθηκαν τμήματα εθελοντών με τις ονομασίες «Κροστάντ», «Νέβα» «Πάβλοφσκ», στην Γιακουτία το τάγμα «Μποοτούρ» (έλαβε το όνομά του από τον Ελλέι Μποοτούρ, πρόγονο των Γιακουτίων), στην περιοχή Πριμόριε της ρωσικής Άπω Ανατολής έλαβε την ονομασία «Τιγκρ» (Τίγρης) κτλ.

Και στην Τσετσενία

Στρατιωτικά τμήματα, απαρτιζόμενα από ντόπιους κατοίκους που θα πολεμούσαν στην Ουκρανία πολύ πριν από τις εξελίξεις στη χώρα αυτή, άρχισε να διαμορφώνει η Τσετσενία. Τα τμήματα αυτά συμμετείχαν στις εχθροπραξίες από τις πρώτες μέρες της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία.

Για παράδειγμα, τα τμήματα των ειδικών δυνάμεων με την ονομασία «Αχμάτ», πήραν το όνομά τους προς τιμήν του πρώην προέδρου της Τσετσενίας Αχμάτ Καντίροφ. Στις 26 Ιουνίου ο νυν πρόεδρος της Τσετσενίας Ραμζάν Καντίροφ ανακοίνωσε τη δημιουργία τεσσάρων νέων ταγμάτων που θα σταλούν στην Ουκρανία με τις ονομασίες «Βορράς-Αχμάτ», «Νότος- Αχμάτ», «Δύση – Αχμάτ» και «Ανατολή –Αχμάτ».

Σύμφωνα με πηγή της εφημερίδας, τα στρατιωτικά τμήματα συγκροτούνται με βάση την εδαφική περιοχή, επειδή έτσι είναι πιο εύκολη η συνεργασία με τους εθελοντές. Οι αξιωματούχοι της κεντρικής εξουσίας ζήτησαν από τις περιφερειακές αρχές να παράσχουν πληροφορίες και οικονομική στήριξη.

Η «αρχή του μικρότερου κακού»

Στο ερώτημα της εφημερίδας Kommersant, αν υπάρχει ενδεχόμενο να ανακύψουν προβλήματα μετά το τέλος της λεγόμενης «ειδικής στρατιωτικής επιχείρησης με τέτοιου είδους τμήματα, η πηγή της απάντησε ως εξής: «Εδώ επικρατεί η αρχή του μικρότερου κακού. Βεβαίως και θα πολεμάμε ακόμη για πολύ και προς διάφορες κατευθύνσεις.

Τυπικά οι εθελοντές υπογράφουν με το ρωσικό υπουργείο Άμυνας συμβόλαιο για μερικούς μήνες και αποκτούν το στάτους του συμβασιούχου. Οι αμοιβές τους κυμαίνονται από περιοχή σε περιοχή από 130.000 έως 300.000 ρούβλια τον μήνα (2.100 – 4.800 ευρώ). Οι συμβασιούχοι εθελοντές, σύμφωνα με την ρωσική εφημερίδα, θα έχουν πρόσθετη αμοιβή για επιτυχή διεξαγωγή εχθροπραξιών και για ημερήσια έξοδα 8.000 ρούβλια (περίπου 130 ευρώ).

Καθυστέρηση στις καταβολές πληρωμών

Την περασμένη εβδομάδα το Ινστιτούτο για την μελέτη του πολέμου (ISW) είχε ανακοινώσει ότι στις ρωσικές περιοχές άρχισαν να καθυστερούν τις καταβολές πληρωμών στους εθελοντές. Κατά την άποψη των εμπειρογνωμόνων του ISW, η αλλαγή στους όρους πληρωμής ενδεχομένως να σχετίζεται με το ότι οι αρχές φοβούνται ότι οι εθελοντές μπορεί να αρνηθούν να πάνε στην Ουκρανία αφότου πάρουν τα χρήματα.

Εκτός των άλλων ενδέχεται τα κονδύλια που διαθέτουν οι περιφερειακές αρχές να μην επαρκούν για να καταβάλουν εξαρχής την αμοιβή στον εθελοντή. Στα τέλη της περασμένης εβδομάδας, περισσότεροι από 40 εθελοντές του τάγματος «Ατάλ» από την Τσουβάσια, είχαν διαμαρτυρηθεί στον πρόεδρο της δημοκρατίας αυτής ότι οι αρχές δεν τους κατέβαλαν την αμοιβή που τους είχαν υποσχεθεί κατά την υπογραφή της σύμβασης ούτε τα ημερήσια έξοδα.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Πηγή: economico.gr