Μόσχα προς Εευρώπη: «αν κόψετε το ρωσικό πετρέλαιο, θα υποφέρετε»

Ένα πολύ σκληρό μήνυμα προς την Ευρώπη, η οποία αναζητά τρόπους απεξάρτησης από τους ρωσικούς υδρογονάνθρακες, έστειλε η Μόσχα.

«Οι Ευρωπαίοι θα περάσουν δύσκολα»

Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνουν, Ντιμίτρι Πέσκοφ, δήλωσε με νόημα ότι αν η ΕΕ απαγορεύσει τις εισαγωγές ρωσικού πετρελαίου, η κίνηση αυτή θα έχει τεράστιες συνέπειες στην παγκόσμια αγορά και θα πλήξει με πολύ οδυνηρό τρόπο την Γηραιά Ήπειρο. «Είναι μια απόφαση που θα πλήξει τους πάντες. Όμως, οι Αμερικανοί δεν θα χάσουν πολλά και θα περνούν πολύ καλύτερα από τους Ευρωπαίους. Οι Ευρωπαίοι θα περάσουν δύσκολα», σημείωσε.

Σταθερό γερμανικό «όχι»

Η δήλωση Πέσκοφ έρχεται σε μια στιγμή που κάποιες χώρες της ΕΕ πιέζουν τις Βρυξέλλες για νέες κυρώσεις στη Ρωσία, που συνεχίζει την εισβολή στην Ουκρανία, οι οποίες θα περιλαμβάνουν και απαγόρευση εισαγωγών ρωσικού πετρελαίου. Ωστόσο, η ΕΕ είναι διχασμένη στο ζήτημα αυτό, καθώς άλλες χώρες αντιτίθενται σε ένα τέτοιο μέτρο, προεξάρχουσης της Γερμανίας, η οποία απορρίπτει κατηγορηματικά προς το παρόν εμπάργκο στους ρωσικούς υδρογονάνθρακες.

Δισταγμοί και αστάθεια στην αγορά

Βέβαια, το τελευταίο διάστημα παρατηρείται μείωση των εξαγωγών πετρελαίου της Ρωσίας, καθώς, παρότι η ΕΕ – σε αντίθεση με τις ΗΠΑ και τη Βρετανία – δεν έχει επιβάλλει κυρώσεις στον ενεργειακό τομέα, οι παραδοσιακοί αγοραστές του ρωσικού πετρελαίου μοιάζουν διστακτικοί στο να συνεχίσουν τις παραγγελίες τους με τους ίδιους ρυθμούς με το παρελθόν. Ωστόσο, η τακτική αυτή έχει συμβάλλει στις μεγάλες διακυμάνσεις της τιμής του «μαύρου χρυσού» το τελευταίο διάστημα. Σύμφωνα με ρωσικά στοιχεία, από εξαγωγές κατά μέσο όρο 4,4 εκατ. βαρελιών, ο μέσος όρος έπεσε μέσα στον Μάρτιο στα 2,7 εκατ. βαρέλια.

Η Σύνοδος Κορυφής της ΕΕ

Μια ακόμα χώρα που αντιτίθεται στις κυρώσεις στον ρωσικό ενεργειακό τομέα είναι η Ουγγαρία, η οποία, προφανώς, δεν έχει το ειδικό βάρος της Γερμανίας, αλλά δίνει στίγμα για το τι θα επικρατήσει στη Σύνοδο Κορυφής της Πέμπτης, όπου οι Ευρωπαίοι ηγέτες αναμένεται να συζητήσουν τις εξελίξεις στην Ουκρανία, αλλά και το ζήτημα της ενεργειακής τους εξάρτησής από τη Ρωσία. Επίσης, αναμένεται να συζητηθεί και το ζήτημα του κόστους της ενέργειας που πλήττει δραματικά τα πορτοφόλια των Ευρωπαίων, προσθέτοντας κι άλλοτς «πονοκεφάλους» στην ηγεσία των Βρυξελλών.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Πηγή: economico.gr