Η Ρωσία κατηγόρησε τις ΗΠΑ ότι βρίσκονται πίσω από την επίθεση με μη επανδρωμένο αεροσκάφος (drone) εναντίον του Κρεμλίνου με στόχο τη δολοφονία του προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν, με την Ουάσινγκτον να χαρακτηρίζει ψευδείς τους ισχυρισμούς αυτούς.

Μία ημέρα αφού κατηγόρησε την Ουκρανία για τρομοκρατική επίθεση, το Κρεμλίνο έστρεψε την προσοχή του στις ΗΠΑ. Οι ρωσικοί ισχυρισμοί ότι οι ΗΠΑ βρίσκονται πίσω από την επίθεση με drone κατά του Κρεμλίνου είναι ψευδείς, δήλωσε σήμερα ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου για θέματα εθνικής ασφάλειας Τζον Κίρμπι. Ο ίδιος δήλωσε επίσης στο MSNBC ότι οι ΗΠΑ δεν ενθαρρύνουν ούτε δίνουν τη δυνατότητα στην Ουκρανία να προχωρά σε πλήγματα έξω από τα σύνορά της.

Διαψεύσεις

Ωστόσο, ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν, όταν ρωτήθηκε αν η Ουάσινγκτον θα επέκρινε το Κίεβο στην περίπτωση που επέλεγε από μόνο του να πλήξει στόχους εντός του ρωσικού εδάφους, είπε ότι αυτές είναι αποφάσεις που λαμβάνει η Ουκρανία για το πώς θα αμυνθεί. Η Ουκρανία έχει αρνηθεί κάθε ανάμιξη στο περιστατικό που συνέβη νωρίς χθες, όπου σε βίντεο φαίνονται δύο ιπτάμενα αντικείμενα να πλησιάζουν το Κρεμλίνο και το ένα εξ αυτών να εκρήγνυται με μια δυνατή λάμψη.

Μάλιστα, ο Ζελένσκι ότι «δεν εξαπολύουμε επιθέσεις στον Πούτιν ή στη Μόσχα. Δεν έχουμε επαρκή οπλισμό για αυτό». Στα τέλη Μαρτίου, ωστόσο, ο επικεφαλής του Ουκρανικού Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας και Άμυνας, Αλεξέι Ντανίλοφ, υποστήριξε στο Twitter ότι η Ουκρανία διαθέτει «δεκάδες μοντέλα» και «χιλιάδες UAV», συμπεριλαμβανομένων εκείνων με βεληνεκές «πάνω από 3.000 χιλιόμετρα».

Πυρά κάτά των ΗΠΑ

«Οι προσπάθειες να αρνηθούν κάθε ευθύνη γι’ αυτό, τόσο στο Κίεβο όσο και την Ουάσινγκτον, είναι φυσικά απολύτως γελοίες. Γνωρίζουμε πολύ καλά ότι οι αποφάσεις για τέτοιες ενέργειες, για τέτοιες τρομοκρατικές ενέργειες, δεν λαμβάνονται στο Κίεβο, αλλά στην Ουάσινγκτον», δήλωσε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ, προσθέτοντας ότι οι ΗΠΑ «αναμφισβήτητα» βρίσκονται πίσω από την επίθεση και ότι η Ουάσινγκτον συχνά επιλέγει τους στόχους στους οποίους θα επιτεθεί η Ουκρανία καθώς και τα μέσα με τα οποία θα γίνει η επίθεση.

«Αυτό συχνά υπαγορεύεται από την άλλη πλευρά του ωκεανού. Το γνωρίζουμε καλά και το έχουμε υπόψιν μας … Στην Ουάσινγκτον θα πρέπει να καταλάβουν ξεκάθαρα ότι το γνωρίζουμε», είπε. Η Ρωσία δηλώνει ολοένα και πιο συχνά πως θεωρεί ότι οι ΗΠΑ συμμετέχουν άμεσα στον πόλεμο της Ουκρανίας, με στόχο να προκαλέσουν «στρατηγική ήττα» για τη Μόσχα. Οι ΗΠΑ το αρνούνται αυτό, λέγοντας ότι εξοπλίζουν την Ουκρανία προκειμένου να μπορέσει η χώρα να υπερασπιστεί τον εαυτό της απέναντι στη ρωσική εισβολή και να ανακαταλάβει εδάφη τα οποία η Μόσχα κατέλαβε στους 14 και πλέον μήνες του πολέμου.

«Ισορροπημένη απάντηση»

H Ρωσία έχει δηλώσει ότι επιφυλάσσεται του δικαιώματός της να ανταπαντήσει και σκληροπυρηνικοί, όπως ο πρώην πρόεδρος Ντμίτρι Μεντβέντεφ, εισηγούνται την «εξόντωση» του Ουκρανού προέδρου Βολοντίμιρ Ζελένσκι. Ο Πεσκόφ αρνήθηκε να πει εάν η Ρωσία θεωρεί τον Ζελένσκι νόμιμο στόχο. Ο ίδιος δήλωσε ότι η Ρωσία είχε πολλές επιλογές και η απάντηση, όταν έλθει, θα έχει εξεταστεί σοβαρά και θα είναι ισορροπημένη. Δήλωσε ότι ήδη βρίσκεται σε εξέλιξη επείγουσα έρευνα αλλά δεν είναι σε θέση να πει πότε θα γίνουν γνωστά τα αποτελέσματά της.

Παράλληλα, ο Πεσκόφ δήλωσε ότι ο Πούτιν βρίσκεται στο Κρεμλίνο και το προσωπικό του εργάζεται ως συνήθως. Το περιστατικό συνέβη ενώ απομένει λιγότερο από μια εβδομάδα έως τους εορτασμούς για τη ρωσική Ημέρα της Νίκης στις 9 Μαΐου, που σηματοδοτεί την ήττα της ναζιστικής Γερμανίας στο Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Ο Πεσκόφ δήλωσε ότι η αντιαεροπορική άμυνα θα ενισχυθεί και αυτό γίνεται ούτως ή άλλως για τη στρατιωτική παρέλαση στην Κόκκινη Πλατεία. Ο ίδιος δήλωσε ότι η παρέλαση θα γίνει κανονικά και θα περιλαμβάνει ομιλία του προέδρου.

Απειλή από το ρωσικό ΥΠΕΞ

Την ίδια ώρα, το υπουργείο Εξωτερικών της Ρωσίας δήλωσε πως η φερόμενη ως ουκρανική επίθεση με τηλεκατευθυνόμενο μη επανδρωμένο αεροσκάφος (drone) εναντίον του Κρεμλίνου στο Μόσχα «δεν πρέπει να μείνει αναπάντητη» και δείχνει πως το Κίεβο δεν έχει καμία επιθυμία να βάλει τέλος στον πόλεμο στην τράπεζα των διαπραγματεύσεων. Σε ανακοίνωση που εξέδωσε, το ρωσικό ΥΠΕΞ κάνει λόγο για ένα κύμα ουκρανικών «τρομοκρατικών δραστηριοτήτων» και «σαμποτάζ» χωρίς προηγούμενο στο ρωσικό έδαφος.

«Οι δραστηριότητες τρομοκρατίας και σαμποτάζ των ουκρανικών ενόπλων δυνάμεων λαμβάνουν ένα εύρος που δεν έχει προηγούμενο», αναφέρει. Το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών καταδίκασε ακόμη τη «σιωπή» της Δύσης για το συμβάν και ζήτησε από άλλες χώρες και διεθνείς οργανισμούς να καταδικάσουν αυτό που η Μόσχα αποκάλεσε τρομοκρατική απόπειρα δολοφονίας του προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν.

Επίσης, ο πρόεδρος του ρωσικού κοινοβουλίου Βιτσισλάβ Βολόντιν ζήτησε να γίνει χρήση «όπλων ικανών να σταματήσουν και να καταστρέψουν το τρομοκρατικό καθεστώς του Κιέβου» σε απάντηση για την επίθεση ουκρανικού drone στο Κρεμλίνο. Σε δηλώσεις του που αναρτήθηκαν στο Telegram, ο Βολόντιν αναφέρει ότι η Ρωσία δεν πρέπει να διαπραγματευθεί με τον Ουκρανό πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι. Η Ρωσία είχε δηλώσει προηγουμένως ότι είναι ανοιχτή σε συνομιλίες, ενώ κατέστησε σαφές ότι θα αρχίσει συνομιλίες υπό τους δικούς της όρους.

Ειρωνίες από τον Πριγκόζιν

Πάντως, την ίδια ώρα, ο επικεφαλής της παραστρατιωτικής ομάδας Wagner Γεβγένι Πριγκόζιν ανέφερε χλευαστικά για την επίθεση στο Κρεμλίνο με δύο drones, πως «μοιάζουμε με κλόουν όταν απειλούμε με “πυρηνική βόμβα” για παιδικό drone». «Ως άνθρωπος με ριζοσπαστική σκέψη, μπορώ να πω ότι, φυσικά, αποκλείεται η χρήση πυρηνικών όπλων ως απάντηση σε drone» ξεκαθάρισε δηκτικά για τα ρωσικά αντίποινα στο Κίεβο για την επίθεση.

Αφήνοντας αιχμές για τις ρωσικό υπουργείο Άμυνας το «αφεντικό» της Wagner σχολίασε ότι «είναι απαραίτητο, πρώτα απ’ όλα, ο υπεύθυνος για την αντιμετώπιση των drones να καταλάβει πώς μπόρεσε να συμβεί αυτό, κατ’ αρχήν, και στη συνέχεια να καταβάλει κάθε δυνατή προσπάθεια ώστε να γίνουμε ηγέτιδα δύναμη στον τομέα της ανάπτυξης τεχνολογίας UAV και να απαντούμε ακριβώς με ίδια drones».

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Πηγή: economico.gr