Με απειλές και προειδοποιήσεις αντέδρασε το Κρεμλίνο στις πληροφορίες ότι η Δύση εξετάζει το ενδεχόμενο να στείλει αντιαεροπορικά συστήματα Patriot στην Ουκρανία.

Σύμφωνα με αξιωματούχους των ΗΠΑ που μίλησαν αξιωματούχοι των ΗΠΑ στο Reuters την Τρίτη, αλλά και στο CNN, η Ουάσινγκτον ολοκληρώνει τα σχέδιά της για την αποστολή του συστήματος πυραύλων Patriot στην Ουκρανία, μια απόφαση που μπορεί να ανακοινωθεί ακόμη και αυτήν την εβδομάδα.

«Νόμιμος στόχος»

Αντιδρώντας στις πληροφορίες αυτές, ο port parole του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ είπε πως οι Patriot θα ήταν «σίγουρα» ένας στόχος για τη Ρωσία, αλλά πως δεν θα σχολιάσει μη επιβεβαιωμένες αναφορές των ΜΜΕ. Οι Patriot θεωρούνται από τα πιο προηγμένα αμερικανικά συστήματα αντιαεροπορικής άμυνας, καθώς είναι σχεδιασμένα να ανιχνεύουν και να εξουδετερώνουν κάθε εναέρια απειλή, όπως αεροσκάφη, πύραυλους cruise και βαλλιστικούς πύραυλους. Από την έναρξη του πολέμου στην Ουκρανία, η Ρωσία έχει ξεκαθαρίσει ότι οπλικά συστήματα που προέρχονται από τη Δύση και παραδίδονται στο Κίεβο, αποτελούν «νόμιμο στόχο» για τις ρωσικές δυνάμεις, περιλαμβάνοντας σε αυτά και τα συστήματα πυροβολικού HIMARS που προέρχονται από τις ΗΠΑ.

Το σχέδιο της Ρωσίας

Το Πεντάγωνο λέει πως η πρόσφατη απότομη αύξηση των πυραυλικών πληγμάτων της Ρωσίας στην Ουκρανία έχει σχεδιαστεί εν μέρει προκειμένου να εξαντλήσει τις προμήθειες αντιαεροπορικής άμυνας του Κιέβου έτσι ώστε να μπορέσει να κυριαρχήσει στον ουρανό πάνω από τη χώρα. Για τον λόγο αυτόν, οι Ηνωμένες Πολιτείες και οι σύμμαχοί τους παραδίδουν περισσότερη βοήθεια αντιαεροπορικής άμυνας στο Κίεβο. Για τις Ηνωμένες Πολιτείες, αυτή περιλαμβάνει αντιαεροπορικά συστήματα NASAMS τα οποία σύμφωνα με το Πεντάγωνο έχουν αναχαιτίσει άψογα ρωσικούς πυραύλους στην Ουκρανία. Η Ουάσινγκτον έχει παράσχει μέχρι τώρα στην Ουκρανία 19,3 δισεκ. δολάρια ως στρατιωτική βοήθεια αφότου ξεκίνησε ο πόλεμος.

Όχι και σε «χριστουγεννιάτικη εκεχειρία»

Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου δήλωσε επίσης σήμερα πως δεν έχει λάβει οποιεσδήποτε προτάσεις για μια «χριστουγεννιάτικη εκεχειρία» στην Ουκρανία, καθώς οι μάχες δεν φαίνεται να τελειώνουν με την έλευση του χειμώνα. Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι ζήτησε νωρίτερα αυτή την εβδομάδα από τη Ρωσία να αρχίσει να αποσύρει τα στρατεύματά της από τη χώρα του μέχρι τα Χριστούγεννα ως ένα πρώτο βήμα προς μια ειρηνευτική συμφωνία έπειτα από σχεδόν 10 μήνες πολέμου.

Απαντώντας σε ερώτηση αν η Μόσχα έχει δει προτάσεις για μια «χριστουγεννιάτικη εκεχειρία», ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ, δήλωσε στους δημοσιογράφους: «Όχι, καμία τέτοια πρόταση δεν έχει ληφθεί από οποιονδήποτε. Αυτό το θέμα δεν είναι στην ημερήσια διάταξη». Έπειτα από μια σειρά ουκρανικών αντεπιθέσεων-αστραπή με τις οποίες το Κίεβο ανέκτησε τον έλεγχο σε περίπου το 50% του εδάφους που είχε καταλάβει η Μόσχα τις πρώτες εβδομάδες του πολέμου, καμία πλευρά δεν κατέγραψε σημαντικά εδαφικά κέρδη τον περασμένο μήνα.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Πηγή: economico.gr