Μετά από ένα χρόνο πολέμου στην Ουκρανία, μια χώρα του ΝΑΤΟ ετοιμάζεται να στείλει μαχητικά αεροσκάφη στο Κίεβο, αν και υπάρχουν κάποια… θέματα με την όλη ιστορία.

Κατ’ αρχάς, η είδηση: τέσσερα μαχητικά αεροσκάφη τύπου MiG-29 σοβιετικής κατασκευής αναμένεται να παραδώσει στην Ουκρανία η Πολωνία μέσα στις επόμενες ημέρες, ενώ η Βαρσοβία εκτιμά ότι μπορεί να παράσχει συνολικά 12 μαχητικά.

Σε «πλήρη κατάσταση λειτουργίας»

Πρόκειται για την πρώτη χώρα του ΝΑΤΟ που στέλνει μαχητικά αεροσκάφη στην Ουκρανία, αυξάνοντας την πίεση σε άλλους συμμάχους να αναλάβουν παρόμοιες δεσμεύσεις. Σύμφωνα με τη Washington Post, που επικαλείται δήλωση του Πολωνού προέδρου, Αντρέι Ντούντα, τα αεροπλάνα είναι σε «πλήρη κατάσταση λειτουργίας» και θα παραδοθούν «τις επόμενες ημέρες».

Η Πολωνία βρίσκεται σε διαδικασία αναβάθμισης της αεροπορίας της με μαχητικά FA-50 νοτιοκορεατικής κατασκευής και F-35 αμερικανικής κατασκευής, καθώς επεκτείνει ταχύτατα τον στρατό της εν μέσω του πολέμου στη γειτονική Ουκρανία. Έχει περίπου δώδεκα από τα MiG-29 διαθέσιμα που είναι «ως επί το πλείστον» λειτουργικά, είπε ο Ντούντα, προσθέτοντας ότι τα υπόλοιπα θα «συντηρηθούν και θα προετοιμαστούν» προτού δοθούν στο Κίεβο.

Διαφωνούν οι ΗΠΑ

Η Πολωνία έχει διαδραματίσει ηγετικό ρόλο στην αποστολή όπλων που σπάζουν ταμπού στην Ουκρανία. Καθώς η Γερμανία καθυστέρησε να στείλει τανκς φέτος, ο Ντούντα ανακοίνωσε ότι η Πολωνία αποφάσισε να τα στείλει. Πολωνοί αξιωματούχοι δήλωσαν ότι ήταν μέρος μιας στρατηγικής για να αυξηθεί η δημόσια πίεση στη Γερμανία να εγκρίνει την παράδοση των γερμανικής κατασκευής τανκς.

Ωστόσο, παρά τις πιέσεις του Κιέβου για άμεση αποστολή μαχητικών αεροσκαφών στο μέτωπο, οι ΗΠΑ φέρονται να έχουν διαμηνύσει ότι η συζήτηση για αποστολή μαχητικών «δεν βρίσκεται στο τραπέζι». Βέβαια, Αμερικανοί αξιωματούχοι αναγνωρίζουν ότι η Ουκρανία θα πρέπει να εκσυγχρονίσει τη γερασμένη Πολεμική Αεροπορία της με νέα μαχητικά αεροσκάφη – κάποια στιγμή.

Άλλα ζητά ο Ζελένσκι

Όμως, προς το παρόν, επικεντρώνονται στην αποστολή των όπλων που χρειάζεται άμεσα το Κίεβο. Αντίστοιχες συζητήσεις γίνονται και στην Ευρώπη. Χώρες όπως η Ολλανδία και η Γαλλία έχουν δείξει ότι είναι ανοιχτές στην ιδέα, ωστόσο αξιωματούχοι εστιάζουν στην ανάγκη να αποκτήσει η Ουκρανία τα υπόλοιπα όπλα που έχουν υποσχεθεί οι δυτικοί τις τελευταίες εβδομάδες.

Επίσης, πρέπει να σημειωθεί ότι τα MiG-29, παρότι πλήρως έτοιμα για μάχη, δεν ανταποκρίνονται στο αίτημα του Ουκρανού προέδρου, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, για μαχητικά από τη Δύση, όπως, για παράδειγμα, τα F-16. Βέβαια, οι Ουκρανοί πιλότοι είναι εξοικειωμένοι με τα αεροσκάφη αυτά, ενώ χρειάζονται μακρά εκπαίδευση για δυτικά μαχητικά. Από την άλλη, πάντως, τα MiG-29 έρχονται από τη δεκαετία του 1970 και του 1980 και προφανώς είναι αρκετά «γερασμένα».

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Πηγή: economico.gr