Το πόσο δραματικά έχουν αλλάξει οι συνθήκες του πολέμου στην Ουκρανία το τελευταίο διάστημα αποτυπώνεται εύγλωττα στις αντιδράσεις των ρωσικών ενόπλων δυνάμεων που πλέον προσεγγίζουν το επίπεδο του πανικού.

υπο

Σύμφωνα, λοιπόν, με το Naval News, ένα αξιόπιστο σάιτ με την άμυνα στον τομέα της θάλασσας, η επιτυχημένη αντεπίθεση των ουκρανικών δυνάμεων στα νότια και ανατολικά της χώρας, υποχρέωσε το ρωσικό Πολεμικό Ναυτικό να αλλάξει τακτική για τις δυνάμεις του στη Μαύρη Θάλασσα και να απομακρύνει τα υποβρύχια του κλάσης Kilo από τη ναυική βάση της Κριμαίας, τη Σεβαστούπολη.

Από την έναρξη της εισβολής στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο, τα τέσσερα εκσυγχρονισμένα υποβρύχια κλάσης Kilo του Ρωσικού Ναυτικού στη Μαύρη Θάλασσα αποτελούσαν τακτικό θέαμα στη Σεβαστούπολη. Η μεγάλη ναυτική βάση στη δυτική ακτή της Κριμαίας υπήρξε αφετηρία για πολλές επιθέσεις στην Ουκρανία. Τα Kilo έχουν εκεί θέσεις ελλιμενισμού, όπου επανοπλίζονται με πυραύλους cruise Kalibr.

Απρόσβλητα από Harpoon ή Neptune

Τις τελευταίες εβδομάδες, τα υποβρύχια έχουν συγκεντρωθεί στο Νοβοροσίσκ, μια άλλη ναυτική βάση πολύ πιο μακριά από την Ουκρανία. Τα υποβρύχια αυτά θεωρούνται ως το πιο ισχυρό ναυτικό πλεονέκτημα της Ρωσίας στη Μαύρη Θάλασσα και δεν μπορούν να χτυπηθουν από τους ουκρανικούς αντιπλοϊκούς πυραύλους Harpoon ή Neptune. Ο στόλος επιφανείας της Ρωσίας έχει ήδη μετατοπιστεί εκτός εμβέλειας των πυραύλων Harpoon, μετά την απώλεια της ρωσικής ναυαρχίδας Moskva.

Τα υποβρύχια μπορούν να εκτοξεύουν πυραύλους Kalibr από όλη τη βόρεια Μαύρη Θάλασσα
Ένα μικρό μειονέκτημα των υποβρυχίων κλάσης Kilo είναι ότι μπορούν να φέρουν μόνο τέσσερις πυραύλους Kalibr, σε αντίθεση με τα πλοία επιφανείας της Ρωσίας που είναι εξοπλισμένα με σύστημα κάθετης εκτόξευσης 8 πυραύλων.

Το στρατηγικό Νοβοροσίσκ

Το Νοβοροσίσκ βρίσκεται στην ακτή της Μαύρης Θάλασσας της Ρωσίας, ανάμεσα στο Σότσι και τη διάσημη πλέον γέφυρα Κερτς που τη συνδέει με την Κριμαία. Τα τελευταία χρόνια η ναυτική βάση έχει επεκταθεί και, κατά τη διάρκεια του πολέμου της Ουκρανίας, ήταν το «σπίτι» πολλών αποβατικών πλοίων.

Η κίνηση μετατόπισης του ρωσικού στόλου έρχεται λίγο μετά την εντατικοποίηση των επιθέσεων με μη επανδρωμένα αεροσκάφη της Ουκρανίας στη Σεβαστούπολη, με στόχο το αρχηγείο του Στόλου της Μαύρης Θάλασσας. Ωστόσο, τα υποβρύχια δεν χρειάζεται να έχουν βάση τη Σεβαστούπολη για να εκτοξεύουν πυραύλους Kalibr. Έχουν αρκετό βεληνεκές για να εκτοξευθούν από το Νοβοροσίσκ και να χτυπήσουν στόχους εντός της Ουκρανίας. Επίσης, τα υποβρύχια κλάσης Kilo έχουν τη δυνατότητα να πλέουν «ανενόχλητα» σε όλη τη βόρεια Μαύρη Θάλασσα.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Πηγή: economico.gr