Θετικά μοιάζουν τα σημάδια από τις διαπραγματεύσεις Ρωσίας και Ουκρανίας στο Ντολμά Μπαχτσέ της Κωνσταντινούπολης, ο νέος κύκλος των οποίων ολοκληρώθηκε το απόγευμα της Τρίτης.

Απόσυρση από τα βόρεια

Σύμφωνα με αμερικανικές πηγές, που επικαλείται το αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο CNN, η Ρωσία ξεκίνησε ήδη να αποσύρει ορισμένες από τις στρατιωτικές τις δυνάμεις στα περίχωρα του Κιέβου. Οι ίδιοι αξιωματούχοι, οι οποίοι μίλησαν υπό το καθεστώς της ανωνυμίας, εκτιμούν ότι η κίνηση αυτή σηματοδοτεί μια μεγάλη αλλαγή στην στρατηγική του Βλαντιμίρ Πούτιν.

Στις δυνάμεις που αποσύρονται, σύμφωνα με τις ίδιες αμερικανικές πηγές, συμπεριλαμβάνονται και οι τακτικές ομάδες ταγμάτων (BTG), που εγκαταλείπουν τις περιοχές πέριξ του Κιέβου. Οι ρωσικές δυνάμεις αποσύρονται από τις βόρειες περιοχές της Ουκρανίας, για να επικεντρωθούν στις μάχες στο νότο και στα ανατολικά.

Οι ΗΠΑ εκτιμούν ότι η Ρωσία θα καλύψει την υποχώρησή της με αεροπορικούς βομβαρδισμούς της πρωτεύουσας και με το πυροβολικό, δήλωσε ένας από τους αξιωματούχους. Οι Αμερικανοί αξιωματούχοι προειδοποιούν ότι η Ρωσία μπορεί να αλλάξει τακτική και πάλι, αν οι συνθήκες της μάχης το επιτρέψουν.

Μακροπρόθεσμη κίνηση

Κατά την άποψη των ΗΠΑ, δεν πρόκειται για μια βραχυπρόθεσμη προσαρμογή για ανασυγκρότηση, αλλά για μια πιο μακροπρόθεσμη κίνηση, καθώς σύμφωνα με τις εκτιμήσεις για την πορεία των επιχειρήσεων η Ρωσία πλέον έρχεται αντιμέτωπη με την αποτυχία της να προχωρήσει στρατιωτικά στη βόρεια Ουκρανία και ως εκ τούτου, κάνει νέο σχεδιασμό.

Την ίδια ώρα, ο αναπληρωτής υπουργός Άμυνας της Ρωσίας, Αλεξάντερ Φόμιν, δήλωσε ότι ο στρατός θα περιορίσει δραστικά τις επιχειρήσεις του στην περιοχή της ουκρανικής πρωτεύουσας. Και αυτό, όπως εξήγησε, σε μια προσπάθεια να ενισχυθεί το κλίμα «αμοιβαίας εμπιστοσύνης», όπως συμφωνήθηκε κατά τις διαπραγματεύσεις ανάμεσα στους Ρώσους και τους Ουκρανούς διπλωμάτες, που διεξήχθησαν στην Κωνσταντινούπολη.

Από την πλευρά του, ο επικεφαλής των στρατιωτικών πληροφοριών της Ουκρανίας λέει ότι ο Ρώσος Πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν ίσως επιδιώκει να χωρίσει την Ουκρανία στα δύο, όπως η Βόρεια και η Νότια Κορέα. Συγκεκριμένα, ο στρατηγός Κιρίλο Μπουντάνοφ, είπε ότι οι επιχειρήσεις της Ρωσίας γύρω από το Κίεβο απέτυχαν και είναι πλέον αδύνατο για τον ρωσικό στρατό να ανατρέψει την ουκρανική κυβέρνηση, σημειώνοντας ότι ο πόλεμος του Πούτιν επικεντρώνεται τώρα στο νότο και στα ανατολικά της χώρας.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Πηγή: economico.gr