Ουκρανία: Η Ρωσία χρησιμοποιεί πυραύλους S-300 κατά επίγειων στόχων

Καθώς ο πόλεμος στην Ουκρανία διανύει τον πέμπτο μήνα του, νέες αποκαλύψεις για τον τρόπο με τον οποίο η Ρωσία διεξάγει την «ειδική επιχείρησή» της έρχονται στο προσκήνιο.

Από αντιαεροπορικό, χτυπά επίγειους στόχους

Σύμφωνα, λοιπόν, με το The Drive, οι ρωσικές ένοπλες δυνάμεις φέρονται να χρησιμοποιούν και το αντιαεροπορικό πυραυλικό σύστημα S-300 κατά επίγειων στόχων στην Ουκρανία, σύμφωνα με τοπικούς αξιωματούχους της αμυνόμενης χώρας. Οι ίδιοι αξιωματούχοι ισχυρίζονται ότι αν και τα βλήματα που χρησιμοποιήθηκαν στην επαρχία Μικολάγιεφ είχαν καθοδήγησε με GPS, παρά ταύτα δεν πέτυχαν τους στόχους τους με ακρίβεια.

Στο παρελθόν, στο πλαίσιο ασκήσεων η Λευκορωσία είχε χρησιμοποιήσει το σύστημα S-300 για χτυπήματα σε επίγειους στόχους, καθώς είναι σχεδιασμένο κυρίως για αεράμυνα. Η χρήση του αυτή δεν είναι ιδιαίτερα γνωστή στη Δύση, η οποία μόλις τώρα αρχίζει να παρακολουθεί τις ρωσικές κινήσεις, καθώς βρίσκεται σε εξέλιξη η συνεχιζόμενη επιχείρηση στα ανατολικά της Ουκρανίας, όπου και πλέον η Μόσχα έχει ρίξει όλο το βάρος, μετά την αποτυχία (με μεγάλο κόστος, μάλιστα) να καταλάβει το Κίεβο.

Το ερώτημα που προκύπτει είναι τι σηματοδοτεί η χρήση των -ιδιαίτερα ακριβών- πυραύλων του συστήματος S-300 για χτυπήματα σε ακίνητους επίγειους στόχους. Σύμφωνα με δυτικούς αναλυτές, ενδεχομένως δείχνει ότι οι ρωσικές ένοπλες δυνάμεις αρχίζουν να ξεμένουν από πυραυλικά συστήματα εδάφους-εδάφους υψηλής ακρίβειας και, λόγω και της δυσκολίας αντικατάστασής τους λόγω και των κυρώσεων, καταφεύγουν σε προσαρμογές συστημάτων εδάφους-αέρος, όπως οι S-300.

Ρωσική κυριαρχία στο πυροβολικό

Εν τω μεταξύ, εκπρόσωπος της Διεθνούς Λεγεώνας στην Ουκρανία υποστήριξε ότι το βαρύ πυροβολικό της Ρωσίας υπερτερεί κατά οκτώ προς ένα του ουκρανικού, γεγονός που θέτει σε μειονεκτική θέση τις ουκρανικές δυνάμεις. Ο Ντάμιεν Μάγκρου, ένας εκπρόσωπος της μονάδας στην οποία έχουν ενταχθεί ξένοι υπήκοοι, είπε σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στο Κίεβο ότι χρειάζονται περισσότερα όπλα από τους Δυτικούς εταίρους της Ουκρανίας για να καλυφθεί αυτό το χάσμα.

«Μπαίνουμε σε μια φάση του πολέμου όπου γίνεται ιδιαίτερα αισθητό το μειονέκτημά μας απέναντι στις ρωσικές δυνάμεις, όσον αφορά τα βαριά όπλα και το πυροβολικό», εξήγησε, προσθέτοντας, πάντως, ότι τα συστήματα πολλαπλής εκτόξευσης πυραύλων M142 HIMARS με τα οποία εφοδιάζουν οι ΗΠΑ την Ουκρανία, έχουν αντίκτυπο στο πεδίο της μάχης. «Ήδη βλέπουμε τα αποτελέσματα των αμερικανικών συστημάτων στην πρώτη γραμμή μάχης», σημείωσε με νόημα.

Ο Μάγκρου εξέφρασε ανησυχίες για την τύχη των ξένων μαχητών που αιχμαλωτίστηκαν στην αυτοανακηρυχθείσα Λαϊκή Δημοκρατία του Ντονέτσκ, την οποία στηρίζει η Ουκρανία. Τρεις ξένοι υπήκοοι που υπηρετούσαν σε άλλες μονάδες των Ενόπλων Δυνάμεων της Ουκρανίας έχουν καταδικαστεί σε θάνατο από τις φιλορωσικές αρχές του Ντονέτσκ. «Είναι πολύ ανησυχητικό για εμάς να βλέπουμε την εργαλειοποίηση των αιχμαλώτων», είπε ο Μάγκρου.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Πηγή: economico.gr