Ουκρανία: Η Ρωσία δεν μαθαίνει από τα λάθη της και οδηγείται σε καταστροφή στα ανατολικά

Μια από τις πιο γνωστές φράσεις που αποδίδονται -λανθασμένα- στον Άλμπερτ Αϊνστάιν είναι ότι «ο ορισμός της παραφροσύνης είναι να κάνεις το ίδιο πράγμα ξανά και ξανά και να περιμένεις διαφορετικό αποτέλεσμα».

Τα ίδια σφάλματα

Μπορεί ο ιδιοφυής φυσικός να μην είπε ποτέ τη φράση αυτή, ωστόσο φαίνεται ότι η αλήθεια της βρίσκει πλήρη εφαρμογή στον τρόπο με τον οποίο η Ρωσία διεξάγει την «ειδική στρατιωτική επιχείρησή» της στην Ουκρανία, η οποία πλέον διανύει τον τέταρτο μήνα της και, ως τώρα τουλάχιστον, δεν διαφαίνεται τέλος στον ορίζοντα. Κάθε άλλο μάλιστα.

  • Σύμφωνα με υψηλόβαθμους Αμερικανούς αξιωματούχους, η Μόσχα, έχοντας επικεντρώσει τη στρατιωτική της δραστηριότητα στην ανατολική Ουκρανία -στην περιοχή του Ντονμπάς και στα νότια προς τη Μαύρη Θάλασσα- επαναλαμβάνει τα ίδια λάθη που την οδήγησαν στο να αποχωρήσει κακήν-κακώς από την περιοχή του Κιέβου λίγες εβδομάδες νωρίτερα.

Αργή πρόοδος, μεγάλες απώλειες

Σύμφωνα με τους αξιωματούχους αυτούς, η πρόοδος των ρωσικών δυνάμεων στην επιχείρηση στα ανατολικά της Ουκρανίας είναι αργή, μικρή, κουραστική και έχει προκαλέσει μεγάλες απώλειες σε έμψυχο και άψυχο υλικό, με τις δυνάμεις της Μόσχας να εκτιμάται ότι έχουν απωλέσει περίπου το 20% τους και πάνω από 1.000 τανκ και θωρακισμένα οχήματα.

Ακόμα χειρότερα, φαίνεται ότι η προσπάθεια του Πούτιν να συμμαζέψει τα ασυμμάζευτα, τοποθετώντας ως επικεφαλής των ρωσικών δυνάμεων τον στρατηγό Αλεξάντρ Ντβορνίκοφ, δεν έχει φέρει τα αναμενόμενα αποτελέσματα, αν κανείς κρίνει από το γεγονός ότι ο έμπειρος και σκληρός αξιωματικός έχει… εξαφανιστεί από το προσκήνιο εδώ και εβδομάδες.

Λυσσαλέα αντίσταση

Όσον αφορά στην ρωσική πολεμική αεροπορία, η παρουσία της στα πεδία των επιχειρήσεων μπορεί να χαρακτηριστεί σχεδόν ως διακοσμητική, καθώς οι Ρώσοι πιλότοι απλώς απογειώνονται, πραγματοποιούν χτυπήματα και επιστρέφουν άμεσα στα πάτρια εδάφη, χωρίς να παρέχουν την παραμικρή υποστήριξη στις επίγειες δυνάμεις.

Το πολύ άσχημο στοιχείο για τη ρωσική επιχείρηση είναι ότι το χαμηλό ηθικό του στρατού της κάνει ακόμα και τις περιοχές που κατακτά ευάλωτες σε αντεπιθέσεις των ουκρανικών δυνάμεων, οι οποίες πολεμούν λυσσαλέα και, παρά τις απώλειές τους (περίπου 100 στρατιώτες τη μέρα, λέει ο Ζελένσκι), συνεχίζουν να μάχονται για κάθε σπιθαμή γης.

Το καταστροφικό Χάρκοβο

Για παράδειγμα, το Χάρκοβο έχει αλλάξει χέρια αρκετές φορές, με τους Ρώσους να το κυριεύουν, αλλά να αδυνατούν να το κρατήσουν μετά την εξαιρετική αντεπίθεση των Ουκρανών και τώρα η πόλη να βρίσκεται υπό ουκρανικό έλεγχο, με τις ρωσικές δυνάμεις να έχουν απωθηθεί στα βόρεια και κινδυνεύουν να αποκοπούν από τις γραμμές εφοδιασμού.

Κατά τους Αμερικανούς ειδικούς, παρά την προσπάθεια του Ντβορνίκοφ, η οποία έφερε κάποια αποτελέσματα -όπως την κατάληψη της Μαριούπολης-, η επιχείρηση μοιάζει πολύ με την αποτυχημένη προσπάθεια στο Κίεβο, γιατί, όπως σημειώνουν, «ο ρωσικός στρατός έχει μεγάλα και ριζικά προβλήματα που δεν λύνονται μέσα σε λίγες εβδομάδες».

Το λάθος δόγμα και ο Πούτιν

Το βασικότερο, υποστηρίζουν, είναι το top-down δόγμα του ρωσικού στρατού που δεν επιτρέπει στους υπαξιωματικούς ή τους χαμηλόβαθμους αξιωματικούς να αναλάβουν πρωτοβουλίες για την επίτευξη στόχων, όπως συμβαίνει στο στρατό των ΗΠΑ ή της Ουκρανίας, όπου υπάρχει ενθάρρυνση της πρωτοβουλίας και της διόρωσης λαθών.

Μάλιστα, τονίζουν, αν οι πληροφορίες ότι ο ίδιος ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν εμπλέκεται στη λήψη επιχειρησιακών αποφάσεων αληθεύουν, τότε η Μόσχα έχει στα χέρια της την τέλεια συνταγή για καταστροφή και επανάληψη του φιάσκου της απόπειρας κατάληψης του Κιέβου στην αρχή της εισβολής στην Ουκρανία.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Πηγή: economico.gr