Ένα από τα ζητήματα που έχουν απασχολήσει σε σημαντικό βαθμό τους Δυτικούς αναλυτές, σχετικά με το επιχειρησιακό κομμάτι της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία, είναι η χρήση των λεγομένων πυραύλων ακριβείας, δηλαδή, των κατευθυνόμενων βλημάτων που χτυπούν προκαθορισμένους στόχους.

Όπως είχε γράψει και το economico.gr, Ισραηλινοί στρατιωτικοί είχαν εκφράσει απορίες για το γεγονός ότι κατά τις επιθέσεις τους κατά ουκρανικών στόχων, οι Ρώσοι κατέφευγαν σε «χαζές» βόμβες, αντί να χρησιμοποιούν «έξυπνα» βλήματα τα οποία είναι πιο εξελιγμένα και πιο αποτελεσματικά.

Διαψεύδει η Μόσχα

Κάποιοι αναλυτές εκτίμησαν ότι ο λόγος που οδηγεί τη Ρωσία σε περιορισμένη χρήση των «έξυπνων» πυραύλων είναι ότι το απόθεμά της σε τέτοια οπλικά συστήματα περιορίζεται διαρκώνς, λόγω της μεγαλύτερης διάρκειας του πολέμου από όσο είχε αρχικά σχεδιαστεί στη Μόσχα.

Ωστόσο, ο αντιπρόεδρος της ρωσικής κυβέρνησης Γιούρι Μπορίσοφ, δήλωσε ότι η Ρωσία διαθέτει επαρκείς πυραύλους υψηλής ακρίβειας και πυρομαχικά για να εκπληρώσει όλους τους στόχους που έχουν ανατεθεί στις ένοπλες δυνάμεις της χώρας, σε δηλώσεις του που επικαλέστηκε το πρακτορείο Ίντερφαξ.

Παράλληλα, ο Μπορίσοφ επισήμανε ότι η Ρωσία αναπτύσσει υπερηχητικούς πυραύλους νέας γενιάς για να πραγματοποιεί επιδρομές από αέρος, εδάφους και θαλάσσης, επί τη ευκαιρία της στρατιωτικής παρέλασης για την Ημέρα της Νίκης, που πραγματοποιήθηκε στη ρωσική πρωτεύουσα ενώπιον του Βλαντίμιρ Πούτιν.

Ελλείψεις βλέπουν οι Βρετανοί

Από την άλλη, πάντως, το βρετανικό υπουργείο Άμυνας υποστήριξε ότι «κατά την έναρξη της εισβολής της στην Ουκρανία, η Ρωσία προώθησε δημόσια την ικανότητά της να διεξάγει χειρουργικά χτυπήματα και να περιορίζει τις παράπλευρες ζημιές. Δήλωσε ότι οι ουκρανικές πόλεις θα ήταν επομένως ασφαλείς από βομβαρδισμούς.

Ωστόσο, καθώς η σύγκρουση συνεχίζεται πέρα από τις ρωσικές προπολεμικές προσδοκίες, το απόθεμα πυρομαχικών ακριβείας της Ρωσίας πιθανότατα έχει εξαντληθεί σε μεγάλο βαθμό. Αυτό έχει αναγκάσει τη χρήση ευκόλως διαθέσιμων αλλά παλιών πυρομαχικών που είναι λιγότερο αξιόπιστα, λιγότερο ακριβή και αναχαιτίζονται πιο εύκολα».

Προσέθεσε δε ότι «η Ρωσία πιθανότατα θα δυσκολευτεί να αντικαταστήσει τα όπλα ακριβείας που έχει ήδη δαπανήσει. Η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία αποκάλυψε ελλείψεις στην ικανότητά της να διεξάγει χτυπήματα ακριβείας σε κλίμακα. Η Ρωσία έχει υποβάλει τις πόλεις και τις πόλεις της Ουκρανίας σε έντονους και αδιάκριτους βομβαρδισμούς με ελάχιστη ή καθόλου εκτίμηση για απώλειες αμάχων».

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Πηγή: economico.gr