Την ώρα που η Ευρώπη εμφανίζεται διχασμένη σχετικά με την επιβολή κυρώσεων και στον ενεργειακό τομέα της Ρωσίας, η Μόσχα συνεχίζει το «παιχνίδι» των απειλών προς τη Δύση.

Είναι χαρακτηριστικό ότι ο αναπληρωτής πρωθυπουργός της Ρωσίας, αρμόδιος για την Ενέργεια, Αλεξάντερ Νόβακ μιλώντας στη Βουλή (Δούμα), σημείωσε χαρακτηριστικά ότι «είναι απολύτως ξεκάθαρο ότι χωρίς τους ρωσικούς υδρογονάνθρακες, αν επιβληθούν κυρώσεις, οι αγορές του φυσικού αερίου και του πετρελαίου θα καταρρεύσουν. Η άνοδος των τιμών των ενεργειακών πόρων ενδέχεται να είναι απρόβλεπτη».

Προειδοποιήσεις από τη Μόσχα

Ο Νόβακ, ο οποίος έχει αναφερθεί και στο παρελθόν στο ίδιο ζήτημα, τόνισε ότι «στην ΕΕ, όπου υπάρχει (…) άνοδος τιμών και έλλειψη ενεργειακών πόρων, υπό την πίεση των ΗΠΑ αρνήθηκαν να θέσουν σε λειτουργία τον αγωγό Nord Stream 2 που έχει ήδη κατασκευαστεί, βλάπτοντας τους Ευρωπαίους καταναλωτές», ενώ ασκώντας έμμεση κριτική στη Γερμανία, εκτίμησε ότι η αναστολή της αδειοδότησης του αγωγού ήταν «παράλογη».

«Οι τιμές των πετρελαϊκών προϊόντων, για παράδειγμα στη Γερμανία, αυξήθηκαν κατά έως 40%. Η τιμή του φυσικού αερίου κάποιες φορές έφτασε έως τα 4.000 δολάρια τα χίλια κυβικά μέτρα. Και δεν έχει τελειώσει», προειδοποίησε ο Νόβακ και πρόσθεσε ότι ο όγκος του φυσικού αερίου στις εγκαταστάσεις αποθήκευσης της Ευρώπης ανέρχεται στο 26% των δυνατοτήτων τους έναντι περισσότερο από 30% την ίδια εποχή πέρυσι.

Σόλτς: Όχι σε βεβιασμένες κινήσεις

Την ίδια στιγμή, ο Γερμανός καγκελάριος, Όλαφ Σολτς, υπογράμμισε ότι δεν θα υπάρξει ενεργειακό εμπάργκο σε βάρος της Ρωσίας, ως κύρωση για την εισβολή στην Ουκρανία. Μιλώντας στη Bundestag, ο Σολτς τόνισε ότι «διακοπή της εισαγωγής ενέργειας από τη Ρωσία δεν είναι εφικτή από τη μία μέρα έως την άλλη», αν και δεσμεύτηκε ότι η εξάρτηση από τη ρωσική ενέργεια «θα τερματιστεί το συντομότερο δυνατό».

Ωστόσο, υπογράμμισε ότι «με βεβιασμένες κινήσεις ωστόσο η Γερμανία θα κινδύνευε με σοβαρή ύφεση και θα απειλούνταν εκατοντάδες χιλιάδες θέσεις εργασίας», τονίζοντας ότι οι κυρώσεις σε βάρος της Μόσχας «δεν πρέπει να πλήξουν την ΕΕ περισσότερο από ό,τι τη Ρωσία». Ο Σολτς ισχυρίστηκε ότι τα πρώτα αποτελέσματα των κυρώσεων είναι ήδη ορατά και σημείωσε ότι κατά τη διάρκεια των πρόσφατων τηλεφωνικών συνομιλιών του με τον πρόεδρο της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν του εξήγησε αναλυτικά ότι με τον πόλεμο καταστρέφεται και η Ουκρανία, αλλά και το μέλλον της χώρας του.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Πηγή: economico.gr