Την τακτική της επίθεσης στη Δύση ακολούθησε για άλλη μια φορά η ρωσική διπλωματία, αυτή τη φορά διά στόματος του επικεφαλής της, ο οποίος συμμετέχει στη σύνοδο των Υπουργών Εξωτερικών της G20 στο Νέο Δελχί της Ινδίας.

Συγκεκριμένα, ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών, Σεργκέι Λαβρόφ, κατηγόρησε τη Δύση ότι «ενταφιάζει αναίσχυντα» την πρωτοβουλία της Μαύρης Θάλασσας για τα σιτηρά που διευκολύνει την εξαγωγή ουκρανικών αγροτικών προϊόντων από τα νότια λιμάνια της χώρας, όπως μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων RIA Novosti.

Διαμαρτυρίες της Μόσχας

Ενώ παραμένει εντός της συμφωνίας, η Ρωσία έχει κατ’ επανάληψη διαμαρτυρηθεί κατά της προσέγγισης της Δύσης στη συμφωνία, η οποία συνήφθη τον περασμένο Ιούλιο, λέγοντας ότι οι χώρες που επέβαλαν κυρώσεις στη Μόσχα δεν καταβάλλουν αρκετές προσπάθειες για να χαλαρώσουν τους περιορισμούς στις εξαγωγές της ίδιας της Ρωσίας, ειδικά των λιπασμάτων, όπως προέβλεπε η συμφωνία.

«Η Δύση ενταφιάζει αναίσχυντα τη γνωστή ανθρωπιστική πρωτοβουλία του γενικού γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών», δήλωσε ο Λαβρόφ, στη συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών της G20 αναφερόμενος στη συμφωνία για τα σιτηρά. Η τρέχουσα φάση της συμφωνίας, που επιτεύχθηκε με τη μεσολάβηση της Τουρκίας και του ΟΗΕ, λήγει στις 18 Μαρτίου. Θα παραταθεί εάν καμία πλευρά δεν εγείρει επίσημα αντίρρηση.

Συμφωνία για παράταση, αν…

Ενόψει της προηγούμενης προθεσμίας για την παράταση της συμφωνίας τον Νοέμβριο, η Ρωσία επέτεινε την κριτική της για τη συμφωνία σε μια προσπάθεια να εξασφαλίσει περισσότερες παραχωρήσεις από τη Δύση, αλλά τελικά την άφησε να παραμείνει σε ισχύ για άλλες 120 ημέρες. Το ΥΠΕΞ ανέφερε ότι η Ρωσία θα συμφωνήσει σε μια δεύτερη παράταση της συμφωνίας μόνο εάν ληφθούν υπόψιν τα συμφέροντα και των δικών της παραγωγών αγροτικών προϊόντων.

Ο ρωσικός αγροτικός τομέας δεν έχει στοχοποιηθεί απευθείας από τις κυρώσεις της Δύσης, αλλά η Ρωσία υποστηρίζει ότι οι κυρώσεις επηρεάζουν τις πληρωμές, τις αποστολές και την ασφάλιση και ως εκ τούτου θέτουν «εμπόδιο» στις εξαγωγές της σε σιτηρά και λιπάσματα. Από την πλευρά της, η Ουκρανία έχει κατηγορήσει τη Μόσχα ότι έχει «βαφτίσει» ως ρωσικά σιτηρά τα οποία βρίσκονταν σε περιοχές της χώρας που τελούν υπό ρωσική κατοχή.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Πηγή: economico.gr