Η παράδοση μαχητικών F-16 στην Ουκρανία θα ήγειρε ζήτημα εμπλοκής του NATO στην ένοπλη σύρραξη, τόνισε ο πρεσβευτής της Ρωσίας στις ΗΠΑ, ο Ανατόλι Αντόνοφ, μέσω Telegram, σε μια πρώτη αντίδραση της Μόσχας στα όσα είπε ο Τζο Μπάιντεν για το θέμα στη σύνοδο κορυφής των G7.

«Δεν υπάρχουν υποδομές για να επιχειρήσουν F-16 στην Ουκρανία, ούτε ο απαιτούμενος αριθμός πιλότων και συντηρητών», σημείωσε ο κ. Αντόνοφ. «Τι θα συνέβαινε εάν τα αμερικανικά μαχητικά απογειώνονταν από αεροπορικές βάσεις του NATO, και στα χειριστήρια βρίσκονταν ξένοι “εθελοντές”;», συμπλήρωσε χαρακτηριστικά.

Προειδοποίηση

Την Παρασκευή, ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν τάχθηκε υπέρ της έναρξης προγραμμάτων εκπαίδευσης Ουκρανών χειριστών και τεχνικών για τα μαχητικά του τύπου. Ο Ουκρανός ομόλογός του Βολοντίμιρ Ζελένσκι διαβεβαίωσε πως τα αεροσκάφη αυτά δεν θα επιχειρήσουν στον εναέριο χώρο της Ρωσίας.

Επιστρέφοντας στην πλευρά της Μόσχας, ο κ. Αντόνοφ διεμήνυσε πως οποιοδήποτε πλήγμα από τέτοια μαχητικά εναντίον της Κριμαίας θα εκληφθεί στη Μόσχα ως επίθεση εναντίον ρωσικού εδάφους. «Είναι σημαντικό οι ΗΠΑ να είναι πλήρως ενήμερες για τη ρωσική αντίδραση», τόνισε ο κ. Αντόνοφ, καθώς η Ουκρανία πολλαπλασίασε τα πλήγματα ιδίως στην Κριμαία και σε άλλες περιοχές το τελευταίο διάστημα.

Προβληματισμός

Η αλήθεια είναι ότι ο Αντόνοφ δεν λέει κάτι νέο ή κάτι που δεν προβληματίζει και τους δυτικούς συμμάχους της Ουκρανίας, καθώς σε αρκετές χώρες-μέλη του ΝΑΤΟ έχει εκφραστεί η ανησυχία ότι η παράδοση μαχητικών F-16 στο Κίεβο αποτελεί ένα βήμα που μπορεί να επιτρέψει στη Μόσχα να ισχυριστεί ότι πλέον υπάρχει άμεση εμπλοκή του ΝΑΤΟ.

Αξίζει, δε, να σημειωθεί ότι ο ίδιος ο Μπάιντεν έχει ξεκαθαρίσει ότι οι ΗΠΑ δεν πρόκειται σε καμία περίπτωση να στείλουν δικά τους F-16 στην Ουκρανία και ότι τα όποια αεροσκάφη σταλούν στο Κίεβο θα προέρχονται από τρίτες χώρες, τις οποίες, πάντως, δεν κατονόμασε, παρότι πολλές ευρωπαϊκές χώρες εκφράζουν προβληματισμό και για τη δική τους αμυντική ικανότητα, μετά τις τεράστιες ποσότητες βοήθειας που έστειλαν στην Ουκρανία.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Πηγή: economico.gr