Προειδοποίηση στο ανώτερο επίπεδο απηύθυνε η Ρωσία προς τη Δύση, την ώρα που οι ΗΠΑ φέρονται έτοιμες να επιβάλλουν εμπάργκο στις ρωσικές εξαγωγές πετρελαίου.

Ο αναπληρωτής πρωθυπουργός της χώρας, Αλεξάντερ Νόβακ δήλωσε ότι «το εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο θα προκαλέσει καταστροφικές συνέπειες στις παγκόσμιες αγορές», εκτιμώντας ότι η τιμή του «μαύρου χρυσού» μπορεί να φθάσει ακόμα και τα 300 δολάρια το βαρέλι. Ταυτόχρονα η Μόσχα αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο αντιποίνων, μειώνοντας δραστικά τις εξαγωγές φυσικού αερίου προς τη Γερμανία και, κατά συνέπεια, προς την υπόλοιπη Ευρώπη.

Δεν υπάρχει έτοιμη λύση

Αναλυτές εκτιμούν ότι η εξάρτηση των Ευρωπαίων από ρωσικά καύσιμα (λαμβάνουν το 40% του πετρελαίου τους και το 30% του φυσικού αερίου τους από τη Μόσχα), ακόμα και χωρών που δεν είναι τόσο εξαρτημένες, όπως η Βρετανία, θα έχει δραματικές συνέπειες για τους καταναλωτές, οι οποίοι ήδη βλέπουν τις τιμές της ενέργειας να έχουν φθάσει σε… στρατοσφαιρικά ύψη, ενώ ακόμα δεν υπάρχει βιώσιμη λύση αντικατάστασης των ρωσικών καυσίμων με άλλα.

Στο πλαίσιο αυτό, οι δηλώσεις του Νόβακ στη ρωσική τηλεόραση, ότι «είναι αδύνατον να βρεθεί σύντομα υποκατάστατο του ρωσικού πετρελαίου στην ευρωπαϊκή αγορά» και ότι «θα χρειαστούν χρόνια και θα είναι πολύ πιο ακριβό για τους καταναλωτές, οι οποίοι εν πολλοίς θα πληγούν από αυτές τις κινήσεις» ηχούν σχεδόν απειλητικές, σε μια στιγμή που ΗΠΑ και ΕΕ επιχειρούν να αυξήσουν τις κυρώσεις στη Ρωσία λόγω της συνεχιζόμενης εισβολής στην Ουκρανία.

Οι κίνδυνοι για την Ευρώπη

Μάλιστα, ο Νόβακ σχολίασε και την απόφαση του Βερολίνου να «παγώσει» την πιστοποίηση του αγωγού Nord Stream 2, ως κύρωση για την επιθετικότητα της Μόσχας, λέγοντας ότι «έχουμε κάθε δικαίωμα να λάβουμε αντίστοιχη απόφαση και να επιβάλλουμε εμπάργκο στη ροή του αερίου που διέρχεται από τον αγωγό Nord Stream». Την ίδια στιγμή, αναλυτές διερωτώνται αν ΗΠΑ και ΕΕ είναι έτοιμες να υπομείνουν υψηλές τιμές πετρελαίου και αερίου, αν επιβάλλουν κυρώσεις στη Ρωσία.

Μάλιστα, ορισμένοι εκτιμούν ότι ένα εμπάργκο στους ρωσικούς υδρογονάνθρακες και μια αντίστοιχη αντίδραση από τη Μόσχα θα μπορούσε να οδηγήσει ακόμα και σε κλείσιμο τομείς της βιομηχανιάς που έχουν υψηλές ενεργειακές ανάγκες, καθώς είναι δύσκολο να βρεθούν οι απαραίτητοι προμηθευτές αερίου, αν «κοπεί» η ροή από τη Ρωσία και σαφώς δυσκολότερο απ’ όσο είναι η αντακατάσταση του ρωσικού πετρελαίου.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Πηγή: economico.gr