Πόλεμος στην Ουκρανία: Η ρωσική οικονομία ετοιμάζεται να πέσει σε «μαύρη τρύπα»

Μπορεί ως τώρα και παρά τις κυρώσεις της Δύσης, η ρωσική οικονομία όχι μόνο να αντέχει, αλλά να παρουσιάζει και τεράστιο εμπορικό πλεόνασμα, ωστόσο, όλες οι εκτιμήσεις συγκλίνουν ότι το παράδοξο αυτό φαινόμενο βαίνει προς το τέλος του.

Σύμφωνα με ανάλυση του Reuters, ο προϋπολογισμός της ρωσικής κυβέρνησης για το 2023 μοιάζει με σενάριο επιστημονικής φαντασίας, καθώς δεν λαμβάνει υπόψη ούτε τη μερική επιστράτευση που ο Ρώσος πρόεδρος, Βλαντίμιρ Πούτιν, κήρυξε πριν από μερικές εβδομάδες, ούτε τα κόστη της προσάρτησης των τεσσάρων περιοχών της Ουκρανίας (Ντόνετσκ, Λουχάνσκ, Ζαπορίζια και Χερσώνα), ούτε καν την πρόθεση της Δύσης να βάλει πλαφόν στην τιμή του ρωσικού πετρελαίου.

Τα ενεργειακά έσοδα

Ακόμα και Ρώσοι αναλυτές επισημαίνουν ότι ο προϋπολογισμός δεν λαμβάνει υπόψη του την τρέχουσα κατάσταση, καθώς προβλέπει έλλειμμα 2% του ΑΕΠ (οι εξωτερικές εκτιμήσεις μιλούν για έλλειμμα κοντά στο 3%), ενώ προβλέπονται και έσοδα από εξαγωγές ενέργειας ύψους περίπου 145 δισ. δολαρίων, εκτίμηση που δεν θεωρείται σε καμία περίπτωση ρεαλιστική, καθώς η Ρωσία κινδυνεύει να χάσει το 55% των εξαγωγών πετρελαίου προς την Ευρώπη και ήδη οι εξαγωγές φυσικού αερίου έχουν μειωθεί κατά 43% στο δεκάμηνο του 2022.

Το κόστος της επιστράτευσης

Επίσης το ρωσικό ΥΠΟΙΚ εκτιμά ότι τα έσοδα από την οικονομική δραστηριότητα εκτός ενέργειας θα αυξηθούν κατά 11,5% του ΑΕΠ, σε μια στιγμή που ήδη καταγράφεται μείωση στις καταναλωτικές δαπάνες, μείωση που εκτιμάται ότι θα γίνει ακόμα πιο αισθητή το επόμενο έτος. Και, φυσικά, η μερική επιστράτευση περίπου 300.000 ατόμων, πέραν του ότι επιβαρύνει το κράτος με περισσότερα έξοδα, επιδρά αρνητικά στην παραγωγή, καθώς χιλιάδες εργαζόμενοι εγκαταλείπουν τις δουλειές τους προκειμένου να σταλούν να πολεμήσουν στην Ουκρανία.

Αδυναμία δανεισμού

Ταυτόχρονα η μειωμένη οικονομική δραστηριότητα επιδρά και στα έσοδα, π.χ. από τον ΦΠΑ, ο οποίος είναι η βασική πηγή εσόδων, εκτός ενεργειακού τομέα. Και οι κυρώσεις της Δύσης, αλλά και οι κυρώσεις που επέβαλε η Ρωσία σε δυτικά κράτη έχουν κάνει πολύ δύσκολη, αν όχι αδύνατη την προσφυγή σε εξωτερικό δανεισμό, ώστε η Ρωσία να εκδόσει νέα ομόλογα σε ρούβλι και μέσω αυτών να χρηματοδοτήσει τη «μαύρη τρύπα» που δημιουργεί η «ειδική επιχείρηση» στην Ουκρανία στα δημόσια οικονομικά της χώρας.

Τα κεφάλαια του Εθνικού Ταμείου Πλούτου

Στο πλαίσιο αυτό, το ρωσικό ΥΠΟΙΚ έχει αναγκαστεί να «βάλει χέρι» στα κεφάλαια του Εθνικού Ταμείου Πλούτου της χώρας, με τα αποθεματικά του να προβλέπεται ότι θα πέσουν στα 6,25 τρισ. ρούβλια ως το τέλος του έτους, ποσοστό που αντιστοιχεί μόλις στο 4,2% του ΑΕΠ, το χαμηλότερο από το 2008. Ακόμα περισσότερο, αν ο πόλεμος συνεχιστεί και μαζί και τα προβλήματα που προκαλεί και το Ταμείο «στεγνώσει» τότε απειλείται και η δημοσιονομική σταθερότητα της χώρας, αλλά και το ρούβλι, σε περιπτώση που αποφασιστεί τύπωμα χρήματος.

Ύφεση το 2023

Σε όλα αυτά, ο Ρώσος ΥΠΟΙΚ, Άντον Σιλουάνοφ, απαντά ότι ο προϋπολογισμός «μας επιτρέπει να καλύψουμε όλες τις κοινωνικές μας υποχρεώσεις, χωρίς να απειλείται η μακροοικονομική σταθερότητα», χωρίς, ωστόσο να δώσει περαιτέρω λεπτομέρειες. Επισήμως για το 2023 προβλέπεται συρρίκνωση του ΑΕΠ κατά 0,8%, ωστόσο αναλυτές εκτιμούν ότι η ύφεση θα είναι της τάξης του 2,5% και η Παγκόσμια Τράπεζα προβλέπει ακόμα μεγαλύτερη ύφεση, στο 3,6%.

Πολιτικές «παρενέργειες»

Πάντως, η κατάσταση αυτή έχει παρενέργειες και πολιτικού χαρακτήρα, καθώς ο Βλαντίμιρ Πούτιν εξετάζει το ενδεχόμενο να είναι και πάλι υποψήφιος πρόεδρος (η θητεία του λήγει το 2024). Ο port parole του Κρεμλίνου Ντιμίτρι Πεσκόφ δήλωσε ότι ο Πούτιν δεν έχει ακόμα αποφασίσει τι θα κάνει, προσθέτοντας, ωστόσο, με νόημα ότι «οι κοινωνικές υποχρεώσεις του κράτους αποτελούν απόλυτη προτεραιότητα». Συνήθως οι προεκλογικές καμπάνιες του Πούτιν συνοδεύονται από δεσμεύσεις για αυξήσεις στους μισθούς και τις συντάξεις, αλλά και ενίσχυσει των δαπανών για το κοινωνικό κράτος.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Πηγή: economico.gr