Στην πλήρη εφαρμογή της συνθήκης του Μοντρέ προχωρά η Τουρκία, απαγορεύοντας τον διάπλου πολεμικών πλοίων των παράκτιων περιοχών του Εύξεινου Πόντου.

Τι προβλέπει η Συνθήκη

Όπως είναι γνωστό, η συνθήκη δίνει στην Τουρκία τον πλήρη έλεγχο των Στενών του Βοσπόρου και τωβν Δαρδανελλίων και εγγυάται την ελεύθερη ναυσιπλοΐα από τα μη στρατιωτικά πλοία σε καιρό ειρήνης. Επιτρέπει στην Τουρκία την στρατιωτικοποίηση των Στενών, καθώς και τη διέλευση πολεμικών πλοίων των παρευξείνιων χωρών με ειδοποίηση μιας εβδομάδας και υπό κάποιους όρους εκτοπίσματος, μεγέθους, οπλισμού. Περιορίζει σημαντικά το πέρασμα των πολεμικών πλοίων που δεν ανήκουν σε κράτη της Μαύρης Θάλασσας (προειδοποίηση διέλευσης, όριο εκτοπίσματος πλοίων, περιορισμός οπλισμού, μη διέλευση αεροπλανοφόρων κλπ).

Τηλεφώνημα Τσαβούσογλου-Μπλίνκεν

Η απόφαση αυτή που έρχεται μετά από μέρες συζήτησης αποτελεί την πρώτη πραγματική εμπλοκή της Τουρκίας στην κρίση της Ουκρανίας, καθώς ΝΑΤΟ και ΕΕ ζητούσαν τα στενά να κλείσουν για τα ρωσικά σκάφη που βρίσκονται στην ανατολική Μεσόγειο. Της απόφασης προηγήθηκε τηλεφωνική συνομιλία του Τούρκου ΥΠΕΞ, Μεβλούτ Τσαβούσογλου και του Αμερικανού ομολόγου του, Άντονι Μπλίνκεν, και την ανακοίνωσε ο ίδιος ο Τούρκος πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος πάντως ξεκαθάρισε ότι η Άγκυρα δεν προτίθεται να διαταράξει τις σχέσεις της, ούτε με το Μόσχα, ούτε με το Κίεβο.

Το «παραθυράκι»

Σημειώνεται, πάντως, ότι αν ρωσικό πολεμικό πλοίο, η βάση του οποίου βρίσκεται στη Μαύρη Θάλασσα, ζητήσει να διέλθει από τα Στενά, μετά από αποστολή του στην ανατολική Μεσόγειο, τότε η Τουρκία οφείλει να του επιτρέψει τη δίοδο. Επίσης, σύμφωνα με τη δήλωση της Άγκυρας, η απαγόρευση αφορά τα πολεμικά πλοία κάθε χώρας, δηλαδή, και σκαφών χωρών του ΝΑΤΟ.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Πηγή: economico.gr