Εύσημα αποδίδει το Στέιτ Ντιπάρτμεντ στην Ελλάδα για τα γρήγορα και αποτελεσματικά αντανακλαστικά που έδειξε στο πλαίσιο της ουκρανικής κρίσης.

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, εκπρόσωπος του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών σημείωσε ότι οι ΗΠΑ συγχαίρουν «την ελληνική κυβέρνηση για τη σημαντική και έγκαιρη βοήθεια που παρείχε στην κυβέρνηση της Ουκρανίας, συμπεριλαμβανομένης τόσο της ανθρωπιστικής όσο και της στρατιωτικής βοήθειας. Αυτή η σημαντική βοήθεια, που παραδόθηκε μέσα σε λίγες ώρες από το αίτημα του Προέδρου Ζελένσκι, καταδεικνύει και πάλι την αλληλεγγύη της Ελλάδας προς την Ουκρανία».

«Η Ελλάδα διαδραματίζει κρίσιμο ρόλο»

Συνεχίζοντας, ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ ανέδειξε τον ρόλο που επιτελεί η χώρα μας ως στρατηγικός σύμμαχος των ΗΠΑ. «Η Ελλάδα είναι ένας σημαντικός στρατηγικός σύμμαχος των ΗΠΑ που προωθεί ενεργά την ασφάλεια, τη σταθερότητα και τη δημοκρατία, όχι μόνο στην Ευρώπη, αλλά σε διάφορες περιοχές που έχουν σημασία για τις ΗΠΑ. Ως εκ τούτου, η Ελλάδα διαδραματίζει κρίσιμο ρόλο, υπερασπίζοντας τη νοτιοανατολική πτέρυγα του ΝΑΤΟ. Επαινούμε τους συμμάχους και τους εταίρους του ΝΑΤΟ -συμπεριλαμβανομένης της συμμάχου μας Ελλάδας- που παρέχουν στρατιωτική, ανθρωπιστική ή και τις δύο μορφές βοήθειας στην Ουκρανία», τόνισε.

Τέλος, ο εκπρόσωπος διαμήνυσε ότι οι ΗΠΑ θα συνεχίσουν να υποστηρίζουν σταθερά την κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας, λέγοντας ότι η βελτίωση των αμυντικών της ικανοτήτων αποτελεί ένα παράδειγμα της αμερικανικής υποστήριξης. Όπως τόνισε αυτή η βοήθεια που παρέχεται μέσω των ΗΠΑ, των συμμάχων και των εταίρων τους θα συνεχίσει να καταφθάνει καθημερινά στην Ουκρανία.

Η ελληνική βοήθεια στην Ουκρανία

«Η βελτίωση της ικανότητας της Ουκρανίας να αμύνεται ενάντια στην απρόκλητη ρωσική επιθετικότητα είναι ένα συγκεκριμένο παράδειγμα της υποστήριξής μας. Μαζί με τους συμμάχους και τους εταίρους μας, αυξάνουμε την αμυντική βοήθεια προς την Ουκρανία, την οποία χρησιμοποιεί για να αμυνθεί ενάντια στη συνεχιζόμενη βάναυση επιθετικότητα του Κρεμλίνου. Η κυβέρνηση Μπάιντεν έχει παράσχει στην Ουκρανία περισσότερα από 1,2 δισεκατομμύρια δολάρια σε βοήθεια για την ασφάλεια από τον Ιανουάριο του 2021», είπε χαρακτηριστικά.

Υπενθυμίζεται ότι η ελληνική κυβέρνηση, εκτός από την ανθρωπιστική βοήθεια που έστειλε στην Ουκρανία μέσω Πολωνίας, συνοδεία, μάλιστα, του Νίκου Χαρδαλία, φρόντισε να ενισχύσει την ουκρανική άμυνα, στέλνοντας όπλα, όπως τυφέκια Καλάσνικοφ και εκτοξευτήρες αντιαρματικών πυραύλων, μαζί με πολεμοφόδια. Όπως είχε τονίσει στη Βουλή ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, «αν δεν δείξουμε έμπρακτη αλληλεγγύη σήμερα σε μία χώρα που δέχεται ένοπλη επίθεση από έναν εχθρό της δημοκρατίας και των ελευθεριών, με ποιο ηθικό ανάστημα θα ζητήσουμε αύριο αν, ο μη γένοιτο, χρειαστεί αλληλεγγύη από τον δυτικό κόσμο;».

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Πηγή: economico.gr