Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζουν τις τελευταίες ώρες οι κινήσεις της Ουάσινγκτον σχετικά με τον πόλεμο που βρίσκεται σε εξέλιξη στην Ουκρανία.

Το βράδυ της Πέμπτης, οι ΗΠΑ ανακοίνωσαν ότι το Πεντάγωνο και το υπουργείο Άμυνας της Ρωσίας εγκαθιστούν νέα ειδική γραμμή επικοινωνίας μεταξύ τους, προκειμένου να υπάρχει άμεση συνεννόηση Ουάσινγκτον και Μόσχας και να αποφεύγονται «παρεξηγήσεις» σχετικά με τα όσα συμβαίνουν μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Οι δηλώσεις Ψάκι

Η κίνηση αυτή έρχεται λίγο μετά τις δηλώσεις της εκπροσώπου του Λευκού Οίκου, Τζεν Ψάκι, η οποία δήλωσε ότι «κάνουμε οτιδήποτε μπορούμε για να βοηθήσουμε τους Ουκρανούς», αλλά μέχρι το σημείο που δεν θα προκληθεί σύρραξη με τη Ρωσία, προσθέτοντας ότι η Ουάσινγκτον είναι πάντα ανοικτή σε μια συνομιλία με τη Μόσχα.

Παράλληλα, η κ. Ψάκι σημείωσε για μια πιθανή απαγόρευση εισαγωγής πετρελαίου από τη Ρωσία, ότι «δεν το γνωρίζω. Υπάρχουν πολλές επιλογές. Όταν ένα θέμα είναι τόσο πολύπλοκο, υπεισέρχονται πολλοί παράγοντες που πρέπει να εξεταστούν» και απέκλεισε την απόφαση για «no fly zone» στην Ουκρανία.

Όχι απευθείας διάλογος τώρα

Πάντως, η εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου τόνισε ότι οι Ρώσοι «έχουν ρίξει περισσότερους από 480 πυραύλους στην Ουκρανία. Συνεχίζουν την επιχείρησή τους, που σκοπεύει στην κατάληψη του Κιέβου και όλης της χώρας. Οπότε, κάτι τέτοιο δεν είναι δυνατό να γίνει σε αυτήν τη χρονική στιγμή».

Σχετικά με το εάν θα μπορούσε να υπάρξει μια απευθείας συνομιλία του Τζο Μπάιντεν με τον Βλαντιμίρ Πούτιν, απάντησε: «Βεβαίως. Αυτό παραμένει η φιλοδοξία μας. Δεν θα βγάλουμε ποτέ τη διπλωματία από το τραπέζι, όμως -επαναλαμβάνω- δεν είναι αυτή η στιγμή. Δεν προγραμματίζουμε κάποια συνάντηση, ή επικοινωνία. Ο πρόεδρος ήταν σαφής σε αυτό».

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Πηγή: economico.gr