Στην παραδοχή ότι οι ουκρανικές αρχές δεν γνωρίζουν τι συμβαίνει στο κατεχόμενο από ρωσικές στρατιωτικές δυνάμεις πυρηνικό εργοστάσιο του Τσερνόμπιλ προέβη ο Ουκρανός υπουργός Ενέργειας.

Το εργοστάσιο παραγωγής πυρηνικής ενέργειας στον ουκρανικό Βορρά, διαβόητο για το τραγικό δυστύχημα του 1986, ήταν από τους πρώτους στόχους των ρωσικών ενόπλων δυνάμεων και καταλήφθηκε τη δεύτερη ημέρα της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία. Η Μόσχα έχει δηλώσει ότι εγκατέστησε φρουρά γύρω από τις εγκαταστάσεις. Παράλληλα το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών δηλώνει ότι το μεγαλύτερο εργοστάσιο, στη Ζαπορίζια, στην κεντρική Ουκρανία, εξακολουθεί να λειτουργεί κανονικά.

Κίνδυνος

Από την πλευρά της, η κρατική επιχείρηση πυρηνικής ενέργειας Energoatom σημείωσε ότι ραδιενεργές ουσίες θα μπορούσαν να απελευθερωθούν από τον πυρηνικό σταθμό του Τσερνόμπιλ της Ουκρανίας καθώς δεν είναι δυνατή η ψύξη των αναλωμένων πυρηνικών καυσίμων μετά τη διακοπή της παροχής ηλεκτρικού ρεύματος.

Οι εργασίες για την επισκευή της σύνδεσης και την αποκατάσταση της ηλεκτρικής ενέργειας στο εργοστάσιο, το οποίο έχει καταληφθεί από τα ρωσικά στρατεύματα, δεν κατέστησαν δυνατές, επειδή οι μάχες βρίσκονται σε εξέλιξη, ανέφερε.

Διακοπή μετάδοσης δεδομένων

Εν τω μεταξύ, ο Ραφαέλ Γκρόσι, ο γενικός διευθυντής του ΔΟΑΕ –της υπηρεσίας επιτήρησης του τομέα της πυρηνικής ενέργειας του ΟΗΕ– επισημαίνει ότι «η μετάδοση δεδομένων των συστημάτων ελέγχου εξ αποστάσεως των εγγυήσεων που είναι εγκατεστημένες στο πυρηνικό εργοστάσιο του Τσερνόμπιλ έχει διακοπεί», σύμφωνα με δελτίο Τύπου του οργανισμού.

Ο ΔΟΑΕ χρησιμοποιεί τον όρο «εγγυήσεις» όταν αναφέρεται σε τεχνικά μέτρα που εφαρμόζονται όσον αφορά την πυρηνική δραστηριότητα, με σκοπό την αποτροπή της εξάπλωσης των πυρηνικών όπλων με τον έγκαιρο εντοπισμό καταχρηστικής εκμετάλλευσης των πυρηνικών υλικών.

«Βαθιά ανήσυχος»

Πάνω από 200 τεχνικοί και φρουροί είναι αποκλεισμένοι στην εγκατάσταση, εργάζονται 13 συνεχόμενες ημέρες, υπό το βλέμμα του ρωσικού στρατού, σύμφωνα με τον ΔΟΑΕ, που κάνει λόγο περί «επιδείνωσης» της κατάστασής τους και ζητεί από τη Μόσχα να επιτρέπει να γίνονται αλλαγές βαρδιών, να δίνονται ρεπό και να τηρούνται τα κανονικά ωράρια, θεωρώντας πως αυτό είναι κρίσιμο για την ασφάλεια της εγκατάστασης.

«Είμαι βαθιά ανήσυχος για τη δύσκολη και αγχωτική κατάσταση στην οποία βρίσκεται το προσωπικό του πυρηνικού εργοστασίου στο Τσέρνομπιλ και τους δυνητικούς κινδύνους που ενέχει αυτή όσον αφορά την πυρηνική ασφάλεια», εξήγησε ο Γκρόσι. Στο Τσερνόμπιλ εξακολουθούν να είναι αποθηκευμένα πυρηνικά απόβλητα και άλλα υλικά.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Πηγή: economico.gr