Παρά το γεγονός ότι η ηγεσία της Τουρκίας έχει δηλώσει σε όλους τους τόνους ότι δεν επιθυμεί να χαλάσει τις σχέσεις της με τη Ρωσία και έχει αρνηθεί να συμμετάσχει στις κυρώσεις της Δύσης σε βάρος της Μόσχας, φαίνεται ότι επί του πρακτέου τα πράγματα είναι διαφορετικά.

Συγκεκριμένα, στην Τουρκία, οι νεοαφιχθέντες Ρώσοι πασχίζουν να κάνουν καταθέσεις και μεταφορές χρημάτων μέσω των τουρκικών τραπεζών, οι οποίες έχουν υιοθετήσει προσεκτική και επιφυλακτική στάση εκ του φόβου παραβίασης των δυτικών κυρώσεων κατά της Μόσχας, σύμφωνα με πολλές πηγές. Οι ιδιωτικές τράπεζες ειδικότερα αρνούνται τα αιτήματα ορισμένων πελατών τους, ενώ σε άλλους εφαρμόζουν επιπλέον ρυθμίσεις συμβατότητας για να διασφαλίσουν ότι δεν παραβιάζουν διεθνείς και εσωτερικούς νόμους, τραπεζικές πηγές και Τούρκοι αξιωματούχοι δήλωσαν στο Reuters.

Δυσκολίες στην πρόσβαση υπηρεσιών

Η στάση αυτή αποθαρρύνει ορισμένους Ρώσους που έφθασαν στην Τουρκία μετά την ρωσική εισβολή στην Ουκρανία πριν από τρεις εβδομάδες, πολλοί με μεγάλα ποσά στην τσέπη. Πολλοί Ρώσοι έχουν φύγει από την Ρωσία είτε διότι αντιτίθενται στον πόλεμο ή για να αποφύγουν τα νέα περιοριστικά μέτρα στη χώρα τους και έχουν κατευθυνθεί προς χώρες της Μέσης Ανατολής και του Καυκάσου. Ρώσοι στην Κωνσταντινούπολη δήλωσαν δυσκολίες στην πρόσβαση σε βασικές τραπεζικές υπηρεσίες, εν μέρει λόγω της διακοπής των υπηρεσιών της Visa και της Mastercard στο πλαίσιο των αμερικανικών κυρώσεων κατά του καθεστώτος Πούτιν.

«Κατάφερα να φέρω δολάρια από την Μόσχα και να τα ανταλλάξω εδώ. Αλλά δεν έχω ακόμη κάρτα», δήλωσε ο Φίλιπ Τσεχούνοφ, Ρώσος που έφθασε πρόσφατα στην Κωνσταντινούπολη. Αναζητώντας εναλλακτικούς τρόπους για να πληρώσουν υπηρεσίες όπως η διαμονή, πολλοί Ρώσοι προσπάθησαν να ανοίξουν λογαριασμούς σε τουρκικές τράπεζες, δεδομένου ότι η Τουρκία διατηρεί καλές σχέσεις με την Μόσχα και αντιτίθεται στις κυρώσεις που έχουν επιβάλει οι νατοϊκοί της σύμμαχοι.

Προσοχή λόγω φόβου

Αλλά, αν και πρακτικά δεν πρέπει να αντιμετωπίζουν περισσότερες δυσκολίες από άλλους αλλοδαπούς, οι συναλλαγές με τις τράπεζες αποδείχθηκαν δύσκολες. «Ειδικά οι ιδιωτικές τράπεζες είναι πολύ προσεκτικές απέναντι σε νέες ρωσικές καταθέσεις και φοβούνται τις κυρώσεις», δήλωσε υψηλόβαθμη τραπεζική πηγή που δεν κατονομάζεται προσθέτοντας ότι ο κανόνας επαλήθευσης της ταυτότητας του πελάτη που εφαρμόζεται στον τραπεζικό τομέα είναι καθοριστικής σημασίας.

«Το πρόβλημα δεν είναι το άνοιγμα λογαριασμού, αλλά μάλλον ο τρόπος εισροής των χρημάτων και τι θα συμβεί αν εφαρμοσθούν κυρώσεις. Οι τράπεζες είναι προσεκτικές ως προς τους νέους λογαριασμούς», είπε. Η Ρυθμιστική και Εποπτική Αρχή των Τραπεζών απάντησε στο Reuters ότι οι αρχές και τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα παρακολουθούν στενά τις κυρώσεις που έχουν επιβληθεί στην Ρωσία. «Αλλά η υπηρεσία μας δεν έχει οδηγίες για τον περιορισμό πολιτών από οποιαδήποτε χώρα που δεν αποτελεί αντικείμενο κυρώσεων» τόνισε.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Πηγή: economico.gr