Κατηγορηματική διάψευση για παραχώρηση του S-300 στην Ουκρανία

Με τη φράση «κάτι τέτοιο δεν υπάρχει και το διαψεύδω κατηγορηματικά. Δεν υπήρχε καν η πρόθεση να διακινδυνεύσει η Ελλάδα την αμυντική θωράκιση της χώρας», ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης έθεσε τέλος στα σενάρια περί παραχώρησης του σοβιετικής κατασκευής αντιαεροπορικού συστήματος S-300 στην Ουκρανία.

Σχολιάζοντας, μάλιστα, και πρωτοσέλιδο εφημερίδας που έκανε αναφορά στο σενάριο αυτό, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος δήλωσε χαρακτηριστικά ότι «πρέπει να υπάρχει ένα όριο ως προς τα fake news και ειδικά όταν έχουν να κάνουν με τα συμφέροντα της χώρας και την διεθνή της εικόνα», βάζοντας οριστικό τέλος σε μια συζήτηση που, πρέπει να σημειωθεί, έχει αρχίσει εδώ και καιρό και συγκεκριμένα λίγο αφότου η Ρωσία εισέβαλε στην Ουκρανία.

Πρέπει να σημειωθεί ότι εξαρχής η κυβέρνηση έχει κάνει σαφές ότι θα ενισχύσει με κάθε τρόπο την Ουκρανία, ωστόσο, απαράβατος κανόνας είναι ότι από την Ελλάδα δεν θα φύγει ούτε ένα όπλο το οποίο μπορεί να θεωρηθεί ότι αδυνατίζει έστω και λίγο τις αμυντικές ικανότητες της χώρας και, προφανώς, το σύστημα S-300 κατατάσσεται σε αυτή την κατηγορία οπλικών συστημάτων, έστω κι αν είναι αρκετά παλιό.

Η επιστολή Μπλίνκεν

Η αλήθεια είναι, πάντως, ότι η επιστολή που έστειλε ο ΥΠΕΞ των ΗΠΑ, Άντονι Μπλίνκεν, στον Έλληνα πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, προκειμένου να τον ενημερώσει για την έναρξη της διαδικασίας πώλησης στην Ελλάδα των μαχητικών 5ης γενιάς F-35 και άλλων οπλικών συστημάτων, περιείχε και μια παράγραφο, η οποία αποτελεί μια ξεκάθαρη παραίνεση της Ουάσινγκτον προς την Αθήνα για περαιτέρω στρατιωτική ενίσχυση της Ουκρανίας.

Συγκεκριμένα, ο κ. Μπλίνκεν σημείωνε ότι «συνεχίζουμε να ενδιαφερόμαστε για τις αμυντικές δυνατότητες που η Ελλάδα θα μπορούσε να μεταβιβάσει ή να πουλήσει στην Ουκρανία. Εάν αυτές οι δυνατότητες ενδιαφέρουν την Ουκρανία, και εκκρεμούσας της αξιολόγησης της κατάστασης και της αξίας τους από την κυβέρνηση των ΗΠΑ, μπορούμε να διερευνήσουμε ευκαιρίες για πιθανή πρόσθετη Χρηματοδότηση Ξένων Ενόπλων Δυνάμεων ύψους μέχρι 200 εκατομμυρίων δολαρίων για την Ελλάδα».

Η στρατηγική εξοπλισμού της Ουκρανίας

Υπενθυμίζεται ότι από την αρχή του πολέμου στην Ουκρανία, πολλές χώρες-μέλη του ΝΑΤΟ – μεταξύ αυτών και η Ελλάδα – παραχώρησαν στο Κίεβο πλεονάζον στρατιωτικό υλικό προερχόμενο από τα χρόνια της ΕΣΣΔ (όπως τα άρματα μάχης ΒΜΡ-1), καθώς οι ένοπλες δυνάμεις της χώρας ήταν εξοικειωμένες με τα συγκεκριμένα οπλικά συστήματα και δεν χρειάζονταν χρόνο και εκπαίδευση για να τα εντάξουν σε επιχειρήσεις.

Επίσης, πρέπει να σημειωθεί ότι πριν από μερικές ημέρες το Forbes είχε αποκαλύψει την προσπάθεια της κυβέρνησης των ΗΠΑ να «ντριπλάρει» το αδιέξοδο στο Κογκρέσο για την περαιτέρω ενίσχυση της Ουκρανίας μέσω του προγράμματος Πλεονάζοντος Αμυντικού Υλικού, παρέχοντας δωρεάν οπλικά συστήματα σε χώρες-συμμάχους κι εκείνες με τη σειρά τους παραχωρόντας όπλα και πυρομαχικά για την άμυνα της Ουκρανίας, κάτι που είχε κάνει και η Γερμανία (χαρακτηριστικό παράδειγμα η παραχώρηση Marder στην Ελλάδα για τα BMP-1 που πήγαν στο Κίεβο.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Πηγή: economico.gr