Οι φόβοι για κλιμάκωση της «ειδικής επιχείρησης» της Ρωσίας στην Ουκρανία φαίνεται ότι επιβεβαιώνονται, καθώς η Μόσχα προχωρεί σε χρήση ειδικών πυραύλων κατά ουκρανικών στόχων.

Σύμφωνα με το πρακτορείο RIA Novosti, στρατηγικά βομβαρδιστικά Tupolev Tu-22M3 πραγματοποίησαν πυραυλικές επιθέσεις ακριβείας χρησιμοποιώντας τα νέα και προηγμένα βλήματα cruise Kh-32, τα αποκαλούμενα «carrier killers», τα οποία αναπτύχθηκαν για την καταστροφή μονάδων επιφανείας και πιο συγκεκριμένα αεροπλανοφόρων. Οι πύραυλοι αυτοί χρησιμοποιούνται κυρίως από τα εκσυγχρονισμένα στρατηγικά βομβαρδιστικά μεγάλης εμβέλειας Tu-22M3M, ωστόσο λόγω περιορισμένης διαθεσιμότητας, οι Ρώσοι τροποποίησαν αρκετά βομβαρδιστικά Tu-22M3 τα τελευταία χρόνια προκειμένου να τα χρησιμοποιούν εξίσου.

Και παλαιότερη χρήση (;)

Ρώσοι ειδικοί ισχυρίστηκαν ότι «κανένα βλήμα τύπου Kh-32 δεν αναχαιτίστηκε από τα ουκρανικά πυραυλικά συστήματα αεράμυνας». Ο πύραυλος αυτός δεν μόνο για στόχους επιφανείας αλλά μπορεί να χρησιμοποιηθεί κατά επίγειων-χερσαίων στόχων, όπως υποδομές και στρατηγικές εγκαταστάσεις. Ωστόσο, τέτοια όπλα χρησιμοποιούνται κατά του άμαχου πληθυσμού και ο Kh-32 δεν αποτελεί εξαίρεση, αφού με δύο πυραύλους τέτοιου τύπου οι Ρώσοι έπληξαν περιοχή στο εμπορικό κέντρο του Κρεμεντσούκ τον περασμένο Ιούνιο, που είχε ως αποτέλεσμα να σκοτωθούν τουλάχιστον 20 άνθρωποι.

Παρόλο που οι πρώτες πληροφορίες ανέφεραν ότι επρόκειτο για τον πύραυλο τύπου Kh-22, εντούτοις το βρετανικό Υπουργείο Άμυνας διευκρίνισε αργότερα ότι πρόκειται για τον Kh-32, ο οποίος είναι ουσιαστικά μια αναβαθμισμένη έκδοση του Kh-22 με μικρότερη πολεμική κεφαλή. Ενώ έχουν το ίδιο μέγεθος, διαστάσεις και εξωτερική κατασκευή, ο Kh-32 ενσωματώνει εκσυγχρονισμένο σύστημα πρόωσης, προηγμένο ηλεκτρονικό εξοπλισμό και ραντάρ, είναι πιο ανθεκτικός σε συνθήκες ηλεκτρονικού πολέμου, αναπτύσσει μέγιστη ταχύτητα περίπου 5 Mach και έχει εμβέλεια περίπου 1.000 χιλιόμετρα.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Πηγή: economico.gr