Οι χώρες της Ε.E. ετοιμάζονται να συμφωνήσουν σε νέα «ένεση» 5 δισ. ευρώ στο ταμείο που χρησιμοποιείται για τη χρηματοδότηση της Ουκρανίας

Οι χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης ετοιμάζονται να συμφωνήσουν σε νέα «ένεση» 5 δισ. ευρώ στο ταμείο που χρησιμοποιείται για τη χρηματοδότηση της στρατιωτικής στήριξης στην Ουκρανία, ανέφεραν τέσσερις αξιωματούχοι στους Financial Times.

H συμφωνία, η οποία πρέπει να λάβει επίσημη έγκριση σε συνάντηση των κυβερνήσεων της Ε.Ε. την Τετάρτη, αποδεσμεύει «φρέσκο χρήμα» για την αποστολή όπλων και πυρομαχικών στο Κίεβο.

Προτεραιότητα θα δοθεί στα όπλα που παράγονται εντός του μπλοκ αλλά δεν θα αποκλείει όπλα από τρίτες χώρες αν αποτελούν τη μοναδική επιλογή, ανέφεραν οι αξιωματούχοι.

Το ταμείο, γνωστό ως Ευρωπαϊκός Μηχανισμός για την Ειρήνη, έχει διαδραματίσει καθοριστικό ρόλο στην αποστολή στρατιωτικού εξοπλισμού στην Ουκρανία από τον Φεβρουάριο του 2022 αλλά έχει εξαντληθεί.

Σύμφωνα με τους Financial times, οι ΗΠΑ έχουν ξεμείνει από χρήματα για την αναπλήρωση των όπλων που στάλθηκαν στην Ουκρανία και χρειάζονται περίπου 10 δισεκατομμύρια δολάρια σε κεφάλαια από το Κογκρέσο για να αντικαταστήσουν τα όπλα που έχουν ήδη στείλει, δήλωσαν ανώτεροι αξιωματούχοι. Ωστόσο, οι πρόσφατες οικονομίες από συμβόλαια του στρατού επέτρεψαν στις ΗΠΑ να συγκεντρώσουν περίπου 300 εκατομμύρια δολάρια σε πρόσθετη βοήθεια, είπαν.

«Έχουμε κεφάλαια. . . που μπορεί να καλύψει το κόστος ενός ακόμη πακέτου, αλλά αυτό θα γίνει ad hoc ή εφάπαξ. Δεν ξέρουμε αν ή πότε θα έρθουν μελλοντικές οικονομίες και σίγουρα δεν μπορούμε να υπολογίζουμε σε αυτό ως τρόπο επιχειρηματικής δραστηριότητας», δήλωσε ο ανώτερος αξιωματούχος της άμυνας των ΗΠΑ.

Ο σύμβουλος εθνικής ασφάλειας των ΗΠΑ Τζέικ Σάλιβαν ανακοίνωσε τα έκτακτα κονδύλια την Τρίτη (12/3) ενόψει της συνάντησης του Τζο Μπάιντεν με τον Πρόεδρο της Πολωνίας Αντρέι Ντούντα και τον Πρωθυπουργό Ντόναλντ Τουσκ, οι οποίοι αναμενόταν να πιέσουν τον πρόεδρο των ΗΠΑ να κάνει περισσότερα για να περιοριστεί η απειλή που λέγεται Μόσχα.

Στο παρελθόν οι ΗΠΑ έστελναν πολύ μεγαλύτερα πακέτα περίπου κάθε δύο εβδομάδες για να συντηρήσουν τον αγώνα της Ουκρανίας. Πριν από την ανακοίνωση της Τρίτης, οι ΗΠΑ είχαν παράσχει στρατιωτική βοήθεια 44,2 δισεκατομμυρίων δολαρίων από την πλήρη εισβολή της Ρωσίας τον Φεβρουάριο του 2022.

Ωστόσο, από τον Δεκέμβριο δεν έχει σταλεί καμία νέα βοήθεια και η κυβέρνηση Μπάιντεν εξακολουθεί να ελπίζει ότι το Κογκρέσο θα ενεργήσει για να εγκρίνει περίπου 60 δισεκατομμύρια δολάρια νέα βοήθεια για την Ουκρανία.

Ορισμένοι Ρεπουμπλικάνοι και Δημοκρατικοί νομοθέτες της Βουλής εργάζονται για να επιβάλουν ψηφοφορία για το πακέτο των 60 δισεκατομμυρίων δολαρίων αυτή την εβδομάδα, το οποίο έχει περάσει από τη Γερουσία αλλά έχει καθυστερήσει στη Βουλή των Αντιπροσώπων, όπου έχουν την πλειοωηφία οι Ρεπουμπλικάνοι.

Ενώ η Ευρώπη μπορεί να καλύψει μερικά από τα κενά που αφήνει η έλλειψη βοήθειας των ΗΠΑ, τελικά δεν μπορεί να παράσχει τόσα, δήλωσε ο Ράντοσλαβ Σικόρσκι, υπουργός Εξωτερικών της Πολωνίας, στην Ουάσινγκτον την Τρίτη.

«Δεν έχουμε φυσικά τα όπλα που χρειάζονται στο μέτωπο. Έχετε τα όπλα, επομένως η Ευρώπη είναι κρίσιμη από την οικονομική πλευρά. Οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι ζωτικής σημασίας από τη στρατιωτική πλευρά», είπε.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Πηγή: economico.gr