Όπως είναι ήδη γνωστό, μετά την έναρξη της ρωσικής «ειδικής επιχείρησης», από τον Αύγουστο του 2021 οι ΗΠΑ έχουν στείλει όπλα αξίας περίπου 21,1 δισεκατομμυρίων δολαρίων στην Ουκρανία από τα αποθέματά τους. Ωστόσο, φαίνεται ότι μέσα στη βιασύνη να αποσταλούν τα όπλα, υπήρξαν και κάποια… λαθάκια.
Υπερκοστολόγηση
Συγκεκριμένα, μεγαλύτερο από ότι αρχικά ανακοινώθηκε ήταν το λογιστικό σφάλμα του αμερικανικού Πενταγώνου για την αποστολή όπλων στην Ουκρανία. Όπως έγινε γνωστό αντί του αρχικού ποσού των τριών δισεκατομμυρίων δολλαρίων που είναι ανακοινωθεί το Μάιο, η υπερκοστολόγηση ανέρχεται σε 6,2 δισεκατομμύρια δολλάρια.
Το σφάλμα αποκαλύφθηκε μετά την έρευνα που διατάχθηκε μετά την αρχική ανακοίνωση και αφορά τη βοήθεια που δόθηκε το 2023 και το 2022. Αυτό συνέβη, όπως ανακοίνωσε η εκπρόσωπος τύπου του Πενταγώνου Σαμπρίνα Σινγκ επειδή όταν οι ΗΠΑ μετέφεραν οπλισμό υπολόγισαν την αξία της αντικατάστασης του οπλισμού αντί της πραγματικής αξίας.
Νέα βοήθεια για την ανοικοδόμηση
Παντως, οι ΗΠΑ συνεχίζουν να προσφέρουν οικονομική βοήθεια στην Ουκρανία και όπως ανακοίνωσε από το Λονδίνο ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, Άντονι Μπλίκεν, η Ουάσινγκτον θα δώσει το ποσό του 1,3 δισ. δολαρίων στην οικονομία της Ουκρανίας, για την ανοικοδόμηση της χώρας με έμφαση στις βασικές υποδομές.
Περίπου η μισή βοήθεια (520 εκατ. δολάρια) θα χρησιμοποιηθεί για την ανοικοδόμηση των ενεργειακών υποδομών της Ουκρανίας, ενώ 657 εκατ. δολάρια θα χρησιμοποιηθούν για τον «εκσυγχρονισμό» των ουκρανικών σιδηροδρόμων, των λιμανιών, των συνόρων και «όλων των σημαντικών υποδομών που συνδέουν τη χώρα με την Ευρώπη», είπε ο Μπλίνκεν.
Τα υπόλοιπα χρήματα θα πάνε για τη στήριξη ουκρανικών επιχειρήσεων και τη χρηματοδότηση της διαδικασίας ψηφιοποίησης της ουκρανικής δημόσιας διοίκησης, κυρίως με στόχο «να παταχθεί η διαφθορά», στέλοντας μήνυμα προς τους Ουκρανούς ηγέτες από τους οποίους ζήτησε να συνεχίσουν τις μεταρρυθμίσεις προς αυτή την κατεύθυνση.


Πηγή: economico.gr